Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
sle1102_shiparrive_lc07.jpg

Hjälpen kommer från havet

Publicerad: 19:12 - 23 dec 2016

|

Jörgen Pettersson

Om ni inte redan hört talas om Mercy Ships, lägg namnet på minnet. Tack vare denna organisation har miljontals människor fått medicinsk hjälp och dramatiskt mycket bättre liv. Just nu byggs ett splitternytt sjukhusfartyg i Kina med hjälp av bland andra Stena RoRo och Deltamarin!

En bra början för att begripa kraften i Mercy Ships är att gå igenom hemsidan www.mercyships.se. Det är värt varje minut. Läs särskilt patientberättelserna vilka är såväl sanna som gripande in i minsta fiber. Här finns också filmer på vad som kunde blivit ohyggliga människoöden men förvandlades till berättelser fyllda av glädje och hopp och framtidstro.

I korthet är Mercy Ships sjukhusfartyg som bemannas av frivilliga från hela världen vilka ger av sin egen tid och skicklighet för att förändra livet för människor som annars aldrig fått någon vård eller omsorg.

Mest i Västafrika

Mercy Ships är en internationell biståndsorganisation som grundades år 1978 av Don och Deyon Stephans från USA. Tillsammans med en grupp andra unga människor köpte paret Stephans det före detta italienska passagerarskeppet Victoria för en miljon dollar och efter det har man gjort skillnad över hela världen.

Mercy Ships äger i dag världens största sjukhusskepp, Africa Mercy som tillhandahåller gratis sjukvård, palliativ vård för människor i livets slutskede och hjälp vid psykisk ohälsa. Organisationen bedriver även lokala utvecklingsprojekt, jordbruksprojekt och utbildar lokalbefolkning i primär- och egenvård. Mercy Ships har utfört uppdrag i över 70 länder runt om i världen men sedan år 1991 har man huvudfokus på Västafrika. Där ligger också Africa Mercy just nu och sju månader framöver, i Benin.

Fartyg når längst

Själva grunden i fartygsprojektet låg i det faktum att 95 av världens 100 största städer är hamnstäder. Detta möjliggör att man med båt kan nå och serva en stor andel människor med sjukvård. Africa Mercy är ute på uppdrag under tio av årets tolv månader. Under två månader ligger fartyget i torrdocka för eventuella reparationer och för förberedelser inför kommande resa.

I nuläget pågår planeringen av ytterligare ett sjukhusskepp med arbetsnamnet “Atlantic Mercy“. Skeppet är det största någonsin i Mercy Ships flotta. Svenska Stena RoRo leder arbetet med assistans från Finländska Deltamarin och fartyget byggs på ett av Kinas största varv, Tianjing Xingang. Delta Marin är för övrigt också inkopplat på Viking Lines aviserade nybyggnadsprojekt i Kina.

Kan förändra världen

Värdegrunden i Mercy Ships baserar sig på kristendomen och den enkla grunden att man ska hjälpa varandra. Så här formulerar man sitt budskap:

Mercy Ships följer det 2000 år gamla Jesu exempel genom att visa kärlek till medmänniska i nöd och skänker hopp och läkedom till de fattiga och utstötta. Mercy Ships erbjuder gratis sjukvård i de specialistområden man har på skeppet. Volontärer kommer från hela världen och betjänar människor oavsett kön, ras eller trosinriktning:

”Vi kan inte förändra världen men vi kan förändra världen för en människa”, lyder en av grundteserna.

Mercy Ships Sverigekontor etablerades 1992 och har på senare år blivit alltmer synligt. Totalt har drygt 280 volontärer från Sverige hittills arbetat ombord på sjukhusfartyget. Anneli Persson tog över som Sverigechef för tre år sedan, en tjänst som hon kombinerat med sitt ordinarie arbete som ögonsjuksköterska på Capio Medocular i Göteborg. Efter jul åker hon för sjätte gången till fartyget för att arbeta som volontär. Denna gång för att bygga upp en landbaserad ögonklinik i Benin, som ska komplettera verksamheten ombord.

Vad ger det dig att arbeta med organisationen?

– Jag vet att det är patienterna som är hjältarna i detta arbete, att få se livsförvandling och att se dem få ett normalt liv tillbaka är det största glädjen. Att vi som organisation får finnas där mitt ibland de fattiga människor som annars inte haft råd till medicinsk hjälp. En annan del som också gläder mig stort är att alla jobbar som volontärer och måste betala för att vara ombord. Ingen är där för att få höga löner, men alla är där för att hjälpa och ge kärlek till de som inget har. Besättningsmän blir vänner för livet. Det är en fantastisk investering på många sätt att vara ombord på detta unika sjukhusfartyg.

Vilket ögonblick är ditt allra starkaste under de år du jobbat med Mercy Ships.

– Det är historien om Pulcherie, 32 år som kom till vår screeningdag helt blind med sitt barn på ryggen. Hon hade varit blind sedan tonåren och vi opererade henne för gråstarr på skeppet. Dagen efter fick jag bevittna ögonblicken när hon fick se sin elva månaders dotter för första gången, en fantastisk upplevelse där Pulcherie tittade noga på sitt barn och sa ”men så vacker hon är”.  Se klippet på: https://youtu.be/zGqEwXQRz_M.

Mercy Ships i korthet

Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy, och erbjuder gratis sjukvård och utbildning till de fattigaste människorna i världen. Ombord erbjuds operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård som förvandlar en människas liv från onödigt lidande till hopp och hälsa. Mercy Ships har besökt över 570 hamnar i 72 länder och hjälpt drygt 2,5 miljoner människor. Mer än 1.600 volontärer från över 40 olika nationer bistår arbetet varje år. Sverige har haft drygt 260 volontärer sedan Mercy Ships start 1978. Många professioner finns ombord; till exempel kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, sjukvårdslärare, skollärare, kockar, sjömän, ingenjörer och jordbrukare, ger av sin tid och kompetens till Mercy Ships arbete. Alla volontärer betalar även för mat och husrum.

M/S Africa Mercy

Fartyget, den före detta danska tågfärjan ”Dronning Ingrid”, förvärvades år 1999 genom en donation från Balcraig Foundation, Skottland. Hon döptes om till Africa Mercy av Dame Norma Major i april 2000.

Ombyggnationen gick på motsvarande cirka 500 miljoner kronor och finansierades genom donationer från bland annat Oak Foundation, Skottland med fortsatt stöd från Balcraig Foundation, jämte flera andra fonder. Ombyggnaden avslutades på A & P Shipyard, Newcastle-upon-Tyne, UK i mars 2007 och var då den största fartygsförvandling i sitt slag i Storbritannien. Ett nybygge skulle ha kostat mer än det tredubbla.

Den drygt 500 miljoner kronor kostnaden/investeringen för ombyggnaden 2005-2007 har bland andra finansierats genom donationer från Oak Foundation, Skottland med fortsatt stöd från Balcraig Foundation, jämte flera andra fonder. Bidrag har också också lämnats genom sk Gift-in-Kind från företag och enskilda medarbetare.

Med 6 topputrustade operationssalar och sjuksalar med totalt 80 sängar kommer i slutändan Africa Mercy att fördubbla den årliga medicinska kapaciteten jämfört med tidigare fartyg.

Som exempel på verksamheten ombord på Africa Mercy kan nämnas att det under vistelsen i Sierra Leone februari till november 2011 genomfördes mer än 3.300 operationer, 27.800 medicinska konsultationer inklusive ögonbedömningar, 2.600 ögonoperationer och 34.700 tandvårdsåtgärder. Över 12.600 personer erhöll olika typer av utbildning i sjukvård, jordbruk, basal hälsovård och ledarskap. Utöver detta deltog även besättningen i projekt som syftade till att rusta upp lokaler som tillhörde några av landets barnsjukhus och offentliga sjukhus.

Förutom att bedriva sjukvård ombord på skeppet bedriver Mercy Ships även förebyggande verksamhet genom att utbilda personal och bidra till att utveckla sjukvården lokalt. Under perioden i Sierra Leone 2011 donerade Mercy Ships tre byggnader till Rokupa Government Hospital i Freetown. Dessa användes som mottagning för patienter med Tuberkulos, Lepra, Kolera och HIV. Man donerade även en borr till organisationen “Living Water Sierra Leone“ som arbetar med att borra brunnar, reparera vattenpumpar och bedriver hygienutbildning. Fler liknande exempel finns. Fartyget rymmer också drygt 38 fordon för verksamhet på fastlandet.

Utöver den yta som används för sjukvårdsverksamheten finns även plats för besättningen. Africa Mercy har 126 hytter och rymmer en besättning på ca 450 personer och volontärer som kommer som hela familjer, som par eller individer. För att underlätta det dagliga livet ombord finns på fartyget även en skola, en frisörsalong, en matvaruaffär och till och med ett kafé som är donerat av Starbucks.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep

Tvärstopp för Romantikarederi

03 sep
Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

Stena

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

Stena och Wärtsilä bygger världens första metanoldrivna roro-fartyg för trafik på Irländska sjön.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net