logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
[uam_ad id="34272"]
logo2x_0
mobilemenu2
220412chek01.jpg

Hellbergs hamnguide vinn Skraknästets tävling

Publicerad: 13:04 - 23 apr 2012

|

Jörgen Pettersson

36 förslag, fem finalister och en vinnare. Det blev succé för landskapets innovationstävling Skraknästet där målsättningen var att skapa en produktidé som kan locka fler till Åland.Anders Hellbergs hamnguide vann till slut tävlingen.

TURISM Konkurrensen om priset var stenhård. När landskapsregeringen gick ut med reglerna kring tävlingen hade man inte förväntat sig att det skulle komma så många förslag. Totalt kom det 36 stycken.

Tävlingen är ett led i att förverkliga landskapets turismstrategi och det som krävdes av deltagarna var att komma fram med en produktidé som kan öka antalet turister på Åland. Den skulle helst vara trendig, gå att förverkliga snabbt och gärna också ta hänsyn till hållbar utveckling. I prispotten låg 10.000 euro för att förverkliga idén.

Öka inresande

Under Visit Ålands årsmöte i fredags presenterades de fem finalisterna som juryn, eller skrakarna som de kallades, hade valt ut.

-Var och en hade max tio minuter på sig att presentera sitt bidrag. Sedan fick skrakarna ställa en fråga var innan de snackade sig samman, säger Dan Backman, landskapets näringslivsutvecklare som har varit projektledare för Skraknästet.

Prispotten delades mellan tre av finalisterna och Anders Hellbergs hamn- och farledsguide får båtfolk fick den största potten, 5.000 euro.

-Det finns ett behov av en vettig guide för folk som ska komma till Åland. Sjökorten är inte helt heltäckande och när båtarna närmar sig gästhamnar och naturhamnar behöver man ha det, annars drar sig de med dyra båtar för att komma hit och lägga till, säger Backman som förklaring till vinsten.

Förhoppningen är därmed att guiden kan öka antalet turister som kommer med båt.

Tvåa och trea

För andrapristagarna Ingmar Eriksson, Thomas Strandvik och Patrik Ekblom finns det en tydlig ägare för deras projekt att skapa sportfiskesjöar på Åland. De fick 3.000 euro för att skapa en sjö med gäddor över fem kilo och en sjö med regnbågslax speciellt för fisketurister.

Tanken är att de skulle kunna användas när väder eller andra omständigheter gör att man inte kan ta sig ut på havet.

-Då kanske man kan rädda en vissen helg genom att besöka en sådan sjö, säger Dan Backman.

Tredjepriset på 2.000 euro gick till Anna Beier, Alexander van Riesen, Louise Stigell och Eugene Stolin från Sverige som vill skapa ett webbaserat virtuellt spel för Åland.

-Så att folk kan besöka och ta del av Åland redan innan resan och sedan nyttja det också under resan, förklarar Backman.

Liknande spel finns i de svenska fjällen där man via en mobilapp kan se hur många åk man har gjort, hur snabbt man har åkt och så vidare.

-Här skulle en familj från Sverige och en familj från Finland spela minigolf mot varandra fast de inte ens är här samtidigt.

I det här projektet var det dock oklart hur finansieringen skulle lösas och hur man skulle få med sig branschen. Därför uppmanades Pergate AB, som kom med idén, att använda vinstpengarna till en workshop på Åland där man skulle berätta mer ingående hur det fungerar, säger Dan Backman.

Pengarna som vinnarna fått till förfogande ges inte direkt i handen, utan allt måste redovisas och upphandlas via landskapsregeringen.

Återkommande?

Förhoppningen är att Skraknästet ska bli en återkommande tävling. Kanske inte årligen, men i alla fall då och då, säger Backman.

-Det är min dröm att det ska bli det och kanske utvecklas till fler näringar? Det var väldigt roligt och intressant och det finns säkert fler goda idéer som folk har liggandes hemma i byrålådorna, säger han.

TURISM För Ålandstidningens läsare är den före detta DN-journalisten Anders Hellberg vid det här laget ett känt namn. Han sommarjobbade på tidningen i fjol och medverkar även som kolumnist på ledarsidan. Nu kan han också titulera sig vinnare i Skraknästet, tävlingen där bästa innovation får 5.000 euro.

-Jag hade hoppats på att komma bland dem som fick någonting. Men jag hade ju ingen aning om vad de andra bidragen var, säger han.

Att han skulle vinna hade han inte förväntat sig men säger att han blev rörd och tacksam över att han blivit så väl mottagen i landskapet.

-Jag känner mig nästan som ålänning nu!

Han tror att hamn- och farledsguiden kan komma till nytta för en viktig turistgrupp:

-Båtfolket utgör närmare hälften av övernattande gäster på Åland och är en viktig del. Jag tror att det här kan ha effekt.

-71 procent av båtgästerna är från Finland och 24 procent från Sverige och eftersom det är så nära från Sverige så undrar man ”varför kommer de inte?”

Finns efterfrågan

Han tror att det beror på att kunskaperna om Åland inte är tillräckligt bra. Att man kan vara rädd för den åländska allemansrätten, som inte är lika generös som den svenska, och att många tror att den gamla anmälningsplikten där båtar som kom till Åland var tvungna att ringa upp sjöbevakningen när de kom på åländskt vatten fortfarande gäller.

Därför kommer hamn- och farledsguiden innehålla mer än bara information om hamnarna, hur djupa de är, deras placering och så vidare.

-Det ska vara hamnskisser och flygbilder över hamnarna, länkar och en QR-kod över varje hamn, räknar Hellberg upp.

I flera år

Han har funderat på en sådan här guide i flera år eftersom han själv har saknat en. Förhoppningen och målsättningen är att guiden ska vara klar redan till nästa båtsäsong. Redan i februari-mars så att den kan säljas på båtmässorna i vår omgivning.

-Den blir rätt tjock. Jag tror att vi kan få ihop 40-50 gästhamnar och naturhamnar på Åland och kanske ett tiotal i Åboland och sedan några på svenska sidan där man kan utgå ifrån.

Guiden ska också vara anpassad för båtliv med ganska tjockt och lite vattentåligt papper samt ha ringpärm så att det lätt går att bläddra i den. I hur stor upplaga den ska tryckas i och för vilket förlag är inte klart ännu. Men Hellberg hoppas på runt 5.000 exemplar och vill gärna se en åländsk lösning för utgivningen.

-Jag hoppas det. Det är en speciell produkt och jag tror att den går att sälja.

Lågbudgetprojekt

I och med att Anders Hellberg planerar att göra det mesta av arbetet själv tror han att vinstpengarna kan räcka ganska långt. Han har också fått indikationer på att det finns andra som är villiga att sponsra projektet.

-De stora kostnaderna är hamnskisserna som jag inte kan göra själv. Och sedan måste jag hyra en båt som jag kan åka runt med till hamnarna och loda djup, ta bilder och allt sådant.

Han säger att det är ett lågbudgetprojekt, men tror att det lönar sig. För hela Åland.

-Åland tjänar på detta. Om vi kan få upp den rikssvenska siffran, som är en rännil i dag, då har vunnit väldigt mycket. Och om båtfolket kommer hit och berättar för sina vänner att de har varit här, då blir det en spin off-effekt.

Att Hellström har ett sådant personligt engagemang och själv tänker fullfölja projektet var en av anledningarna till att han vann, säger Dan Backman.

-Så att vi skulle slippa ”man borde” som är så vanligt på Åland.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

45b2caaf-38da-4df3-9f07-bb24328ae04f-w_960

Vätgas driver unikt norskt nybygge

Vätgas och rotorsegel samt möjlighet att ansluta till landström gör Egil Ulvan rederi till föregångare inom grön sjöfart.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 14.000 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net