Här är det bara kvinnor till rors

Inom handelssjöfarten pågår ett intensivt arbete med att locka fler kvinnor till sjöss där männen traditionellt sett varit flest. Samma fenomen gäller också inom fritidsbåtsvärlden och det tänker nätverket She Captain råda bot på.

Med början i dag fredag startar världens största seglingseskader med bara kvinnliga besättningar. Seglingarna pågår hela helgen och avslutas på söndag. 17 båtar med över 50 kvinnor ombord deltar i eskadern som arrangeras för andra året i rad.

– Vi har fått bort prestigen i båtlivet inom nätverket. Du kan det du kan och det räcker långt. Det och en nypa pepp och festligheter har visat sig vara det rätta receptet på engagemanget vi ser, säger Anna Mourou, grundare av She Captain.

Nätverket She Captain har funnits i drygt ett år och redan nått upp till 2.400 medlemmar vilket gör dem till den största aktören med helt kvinnlig målgrupp. Mindre prat och mer action är ord som driver organisationen framåt när de fokuserar på att skapa tillfällen för praktisk övning till sina medlemmar.

– Statistiken för kvinnors deltagande på sjön är en deppig läsning. Och trots alla års satsning på kurser och utbildningar ändras inte siffrorna märkbart. När vi identifierat det var lösningen enkel. Det är den praktiska övningen som behövs. Det och en massa pepp för att få bort alla krav och väntan på det perfekta tillfället att börja lägga till, det tillfället kommer aldrig så det är bara att börja lägga till ändå, förklarar Anna Mourou.

Deltagarna är mellan 20 - 70 år och inför en She Captain eskader placeras de anmälda deltagare ut på de olika båtarna efter skepparens önskan på kunskapsnivå. Detta gör att kvinnor som tidigare inte gett sig ut med familjens båt utan sin partner nu kommer ut och inser att de visst kan. En upplevelse många medlemmar vittnar om.

– Det är så häftigt att få meddelanden från alla dessa kvinnor som fått mod och jävlaranamma att ta nya kliv i sitt båtliv genom nätverket. Och nu väldens största eskader med helt kvinnlig besättning. Nu vänder vinden för kvinnor på sjön. På riktigt!

På den här länken kan man läsa mer om nätverket.

Foto: Emil Nylander

Klaipeda nytt för Birka

Långkryssningar blir allt viktigare för Birka Cruises och dess fartyg M/S Birka.
Läs mer »

Viking banar väg för ABB

Internationella jättekoncernen ABB har vunnit sitt första kontrakt på ett marint automationssystem i Kina.
Läs mer »
Foto: Wista Sweden

Walleniuschef till Sjöfartens dag

Wallenius Wilhelmsen hör till världens allra största rederier med sammanlagt över 130 fartyg som trafikerar 32 rutter på sex olika kontin
Läs mer »
Foto: Kystverket

Mystik över norsk fregattkrasch

En av norska marinens fem högteknologiska fregatter, KNM Helge Ingstad, kolliderade våldsamt med en fullastad civil oljetanker, M/T Sola
Läs mer »
Barnens julbord, Tuukka Ervasti/Viking Line.

Julsatsning på barn och vegan

Det mörka november är snart över och julen på kommande.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

”Högre avgifter hinder för miljömål”

I Sverige har många beslut de senaste åren gynnat den egna flottan och förutsättningarna för att bedriva sjöfart under svensk flagg vilke
Läs mer »