Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
prinsessan.jpg

Det hände med de gamla passagerarfärjorna

Publicerad: 10:07 - 01 jul 2014

|

Jörgen Pettersson

Många är de fartyg som trafikerat åländska vatten. Och fler är de timmar vi åkt dem. Ibland med köttbullar – ibland utan. Men säg den lycka som varar för evigt, när fartyg blir gamla byts de ut. Vart tar de vägen då? Ålandstidningen har kartlagt några av fartygens öden.

Birger Jarl

En av de mest olycksdrabbade, men också mest omtyckta, färjorna. Det här är båten som krockar med kajen. Inte en gång, utan två. Och det är bara början. Den första krocken sker 1979 i Mariehamn. Birger Jarl skadas och några småbåtar sänks. Dessutom skadar olyckan Pommern såpass illa att man inte vågar flytta färjan på flera timmar. En tid senare kolliderar man med kajen vid Finnboda varv. Därefter går man på grund utanför Stockholm. 1982 får Birger Jarl styrmaskinsproblem och driver iväg, räddningskryssaren Gustaf Erikson måste bogsera färjan till Mariehamn. 1995 kolliderar vägvärksfärjan Fredrika med Birger Jarl och man tvingas återvända till Stockholm för reparation. 2007 krockar Birger Jarl igen, då med Wilhelm Tham. Tre år efter det fastnar man i isen utanför Tjärven. 2010 K-märks Birger Jarl, vilket ställer till problem då inredningen är gjord i brandfarligt mahogny vilket inte följer brandsäkerhetsreglerna. Det här gör att färjan inte längre får kryssa. 2013 togs hon ur trafik och i dag agerar Birger Jarl vandrarhem i Stockholm.

MS Diana / Alandia

Hon kryssade på Östersjön mellan 1972 och 2005. Under tiden hann hon säljas ett par gånger, chartras ut, döpas om, gå på grund och fastna i isen. När fartyget skulle göra en uppvisningstur med särskilt inbjudna gäster, bland andra Abba, fick man inte igång maskineriet. Efter det – får man förmoda – pinsamma avbrottet lyckas man avgå, 20 minuter sena. 2006 såldes hon till Bayway shipping och styrde kosan mot Grekland, 2007 får hon en ny hemmahamn och då i San Lorenzo.

MS Viking 3 / Roslagen

Båten ankommer till Mariehamn 1972 och säljs ett par år senare till Oy Vasa-Umeå. 1988 köper rederi Ab Eckerö färjan, som då heter Wasa Express, och döper om henne till Roslagen. Hon chartras ut till andra rederier men återinförs till Eckerö 1994. 2006 åker hon iväg för att transportera stridsbåtar åt svenska marinen och 2007 säljs Roslagen till Grekland. 2011 kör hon 1.024 flyktingar som evakuerats från Libyen. 2012 arresteras fartyget i Brindis. Arrestering av fartyg beror ofta på ekonomiska tvister, huruvida det var problemet låter vi vara osagt.

MS Prinsessan

Fartyget sjösätts 1964 och döps till Finnhansa av fru Sylvi Kekkonen, alltså samma person som var gift med president Urho Kekkonen. Under sina första år på Östersjön räddar fartyget några flyktingar från DDR, sedan säljs hon till Finland 1970 och byggs om med nya hyttplatser och nytt restaurangdäck. 1977 köper Birka Line båten och döper om henne till Prinsessan, hon börjar därefter trafikera linjen Stockholm-Mariehamn. 1980 byggs hon om igen och två år senare brinner det i båtens värmecentral då hon står i Mariehamn. Branden kunde släckas efter ett par timmar utan att någon allvarligare skada uppstod och man avgick mot Stockholm bara timmar efter ordinarie tidtabell. 1987 säljs hon till Cypern för att gå Medelhavskryssningar. 2006 chartras hon av kanadensiska myndigheter för att evakuera medborgare från Libanon. 2008 säljs hon till indiska upphuggare, därefter gör hon en sista resa till Alang där hon körs upp för gott.

MS Birka Princess

Båten som spelade Freja i tv-serien Rederiet, och som slutade sina dagar på havsbotten. Hon levererades till Mariehamn och Birka Line 1986 för ett pris på 350 miljoner mark. Under de följande tjugo åren går hon olika Östersjökryssningar innan hon 2006 säljs till Cypern för att kryssa på Medelhavet. 2007 är hennes saga all, under en kryssning går hon på ett undervattensrev utanför Santorini. Vatten strömmar in i fartyget och de dryga 1.600 personerna ombord evakueras. Under kvällen får fartyget slagsida och morgonen därpå sjunker hon på 140 meters djup utanför Santorini. Två personer lär fortfarande saknas.

MS Viking Sally

Hon är mer känd under sitt sista namn, Estonia. Båten vars förlisning har beskrivits som Europas största civila fartygskatastrof sedan Titanic. 1980 sjösätts hon för att trafikera olika linjer mellan Sverige och Finland, mellan 1988 och 1992 chartras hon ut och säljs om vartannat innan hon 1993 köps av Nordström & Thulin. De ger henne namnet Estonia. Den 27 september 1994 lämnar hon Tallinns hamn på väg mot Stockholm, kring midnatt händer något med bogvisiret som gör att Estonia snabbt tar in vatten, fartyget får slagsida och en timme senare försvinner hon under havsytan. Av de 989 passagerarna ombord överlevde endast 137 personer.

Rospiggen

Det här är båten som fälldes av parfym. Hon sjösattes 1964 i Norge och köptes av Eckerölinjen 1978 för att trafikera sträckan Grisslehamn-Eckerö. 1990 säljs hon till Honduras, tre år senare, under ett hamnuppehåll i Senegal, välter en container fullastad med parfym. Flaskorna krossas och en gnista uppstår. Olyckan är ett faktum och det brinnande fartyget bogseras tre sjömil ut på havet. Där lämnar man henne i ett år innan man fäster en sprängladdning under kölen och fartyget försvinner under ytan.

Roslagen

Kräkbåten som blev Medelhavskryssare. Båten sjösattes 1964 för att trafikera mellan Sandefjord och Strömstad. Hon fick öknamnet Spyvik eftersom det alltid blåste där och passagerarna kräktes över relingen. 1969 säljs hon till Eckerölinjen och döps om till Roslagen, rederiet försöker sälja henne till Italien relativt snart men de tilltänkta köparna kan inte betala och hon stannar på Åland ytterligare ett par år. 1973 kapas hon i två halvor för att byggas ut med nästan 13 meter, därefter sätts hon i trafik mellan Eckerö och Grisslehamn. 1977 brister ett vattenrör och båten sjunker nästan utanför Berghamn. 1980 sker ännu en nästan-olycka, men då är det en ubåt som håller på att kollidera med färjan. 1988 säljs hon och börjar köra i Lissabon i stället.

MS Viking Song

Den här färjan hann med både vanliga kryssningar och krigstransporter. Hon sjösattes 1980 och levererades då till Rederi AB Sally i Mariehamn. Hon sätts in i Viking Lines trafik mellan Stockholm och Helsingfors ett par år innan hon 1985 säljs till Norge. 1991 utchartras hon till ryska armen under namnet Anna Karenina för att transportera hem trupper från fd Östtyskland. Under dessa transporter blir fartyget så kraftigt vandaliserat att det måste gå till Hamburg för upprustning, därefter kryssar de vidare kring Cypern innan båten 2001 återvänder till Östersjön. Efter en utchartring till Norge för att agera hotellfartyg avgår hon mot Spanien och senare Färöarna. 2012 är hon hotellfartyg för vindkraftsbyggare utanför Harwich. 2013 byggs hon ut med en helikopterplatta och utchartras till Sweoffshore. Senare samma år ankommer hon till Tallinn för uppläggning.

MS Fennia

Ännu en båt som tycks dra till sig olyckor, allt från grundstötningar till dödsskjutningar. Båten sätts in i Silja Lines trafik 1965. Först mellan Åbo ochMariehamn, sedan mellan Långnäs och Stockholm. 1966 går hon på grund vid Bogskär, de 246 passagerarna måste räddas av sjöbevakningen och därefter forslas också elva bilar och 25 långtradare av båten. Efter grundstötningen repareras hon och 1966 är färjan åter i trafik. 1971 sker nästa olycka, en kollision med kajen i Åbo. Båten får svåra skador i fören och flera lastbilar ombord skadas också. 1982 är det återigen fara å färde, en roderfyllerist kör ut framför Fennia utanför Föglö och en grundstötning är nära. 1985 säljs fartyget till Rederi AB Sally och börjar köra utanför Sundsvall. 1988 bombhotas färjan i Sundsvall, men ingen bomb hittas. 1996 är än mer dramatiskt, då en matros skjuts ihjäl av en maskinist på båtens fördäck. Färjan kunde trots det avgå med en försening på blott två timmar. Något senare säljs färjan och gör kryssningar till bland annat Lissabon, Malta och Dubai. 2010 ankommer hon slutligen till Pakistan för upphuggning.

MS Athena

Den här färjan har fattat eld, minst fyra gånger. 1989 startar hon sin bana som kryssningsfartyg för Viking Line mellan Stockholm och Mariehamn. På bildäck fanns ett nöjesfält och senare ett diskotek. Måhända en spegling av åttiotalets diskoanda. En knapp månad senare utbryter en brand på däck nio, när elden vägrar slockna anar man oråd och mycket riktigt – en ledning med sprit har gått av och matar elden. Man stänger då av systemet och därmed kan elden släckas. Fartyget fortsätter gå i trafik, med några hytter avstängda tills reparationerna är klara. 1993 går Slite, som äger färjan, i konkurs. Athena får fortsätta kryssa ett par månader till. Under den tiden utbryter en brand i en papperskorg, och en brand i personalbastun. Elden släcks snabbt och på hösten samma år säljs färjan till Malaysia. Sedan överförs hon till Panamas flagg, åker till Singapore för att byggas om med pool, casino och fler hytter. Mellan 1993 och 2006 chartras och säljs hon om vartannat. 2010 bryter ännu en brand ut, då i en elbil på bildäck. Även den här branden kunde släckas. 2011 döps hon om till Pearl Seaways och kryssar kring Danmark.

MS Sally Albatross

1992 ankommer färjan till Mariehamn och börjar kryssa runt på Östersjön och till Tallinn. Samma höst agerar hon hotell- och kongressfartyg under OS i Barcelona. Därefter övertar Silja Line henne och hon kryssar återigen på Östersjön. 1994 går hon på grund utanför Porkkala då styrmännen tar fel på ett sjömärke och en isvall. Passagerarna evakueras till Saint Patrick II och Sally Albatross står kvar på grundet nästan två veckor medan provisoriska lagningar pågår. 1995 kryssar hon i Karibien och några år senare runt Asien. 2002 registreras hon för Silja Linje och döps om till Silja Opera. Hon kryssar sedan flera olika linjer på Östersjön. Hösten 2003 hamnar hon ur kurs två gånger, en av gångerna kolliderar hon med en isbrytare. 2006 kör hon linjen Åbo-Mariehamn-Kapellskär. 2007 blir hon i stället Medelhavskryssare och 2013 kryssar hon från Havanna.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net