Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
oljespaning.jpg

Han spanar efter oljeutsläpp

Publicerad: 10:11 - 08 nov 2010

|

Jörgen Pettersson

Sökandet efter otillåtna oljeutsläpp i Östersjön pågår dagligen från fartyg, helikoptrar, flygplan och satelliter.

Man kan säga att hotet om oljeutsläpp i Östersjön både ökar och minskar. Det ökar eftersom allt större mängder olja transporteras i regionen. Enligt uppgifter från regeringskansliet i Sverige transporteras varje år 250 miljoner ton olja på Östersjön.

Det största mängderna fraktas på Finska viken, och en kraftig ökning är dessutom att vänta i den regionen. Från cirka 150 miljoner ton olja 2009 till över 250 miljoner ton redan innan 2015. Samtidigt sker det allt färre oljeutsläpp. Enligt Helcoms statistik har de illegala utsläppen minskat med 63 procent sedan 1999. En orsak till det är den allt hårdare övervakningen. Många aktörer är inblandade i arbetet med att förhindra att oljeutsläpp uppstår och bekämpa dem när de ändå gör det: landskapsregeringen, Räddningsverket, gränsbevakningen, Frivilliga sjöräddningen, statens farledsbolag Meritaito, marinen och så alla de övriga Östersjöländernas myndigheter.
– Om det skulle ske en större olycka på Ålands hav är det sannolikt att åtminstone Sverige och Finland samarbetar i fråga om bekämpningen, oavsett på vilken sida utsläppet sker, säger områdesofficer Juri Jalava vid Gränsbevakningsväsendet.

 

Upptrappad bevakning

Bevakningen trappas upp allt eftersom tekniken bli mer avancerad.
Gränsbevakningens Dornier-flygplan spanar över det åländska territoriet flera gånger per vecka, berättar Juri Jalava. Från dessa plan sker optisk övervakning, övervakning med radarutrustning och övervakning med värmesensorer. Man använder sig även av AIS-systemet och satellituppkoppling.

Med gränsbevakningens helikoptrar och fartyg finns dessutom goda möjligheter att visuellt upptäcka oljeutsläpp, säger Juri Jalava. Sju olika statliga fartyg med kapacitet att bekämpa olja finns inom Ålands och Skärgårdshavets region.

Bordar fartygen

När ett oljeutsläpp upptäckts inleder gränsbevakningen omgående sitt utredningsarbete.
– Vi försöker få en uppfattning om utsläppets omfattning, knyta det till en möjlig utsläppare och trygga utredningen, säger Juri Jalava.
Provtagningar sker av ämnet i vattnet och referensprover tas från det misstänkta fartyget eller misstänkta fartygen, om fler är ett fartyg passerat området.
– Vi utför även en driftmätning vilket betyder att vi försöker fastställa åt vilket håll och hur fort oljebältet driver med vinden och havsströmmarna. Det har betydelse när vi spårar varifrån utsläppet härrör men också för bedömningen av vart utsläppet hamnar och när.
Gränsbevakningen försöker borda det misstänkta fartyget så snabbt som möjligt. Besättningen förhörs och allt dokumenteras.
– En svårighet är att det finns så många olika ställen med oljor på ett stort handelsfartyg. Vi måste försöka hitta alla provtagningspunkter, säger Juri Jalava.

Inte saneringsbart

2009 konstaterades 104 oljeutsläpp längs den finska kusten. Hittills i år har 88 utsläpp observerats längs kuststräckan. 59 utsläpp har konstaterats vara mineralolja. Av de två utsläpp som observerats på Åland i år var det fråga om mineralolja i ett fall.
Men det är sällan som utsläppen är går att sanera.
– Vid sådana utsläpp som skett med flit eller av misstag när man spolar tankarna eller vrider en kran i fel ställning brukar det handla om sådana mängder som inte är saneringsbara på öppet hav. Oljan sprids ut och förångas. Då är det viktiga att man ger de ansvariga straffavgifter, säger Juri Jalava.

Hittills i år har gränsbevakningen påfört administrativa oljeutsläppsavgifter på totalt 55.000 euro.
– Ett uppmärksammat fall från 2009, som också berörde Åland, var ett handelsfartyg som släppte ut olja hela vägen från Åland till Nådendal. Det rörde sig om cirka fem kubikmeter olja. I det fallet påfördes rederiet en påföljdsavgift på över 22.000 euro, säger Juri Jalava.

Övar inför storolycka

Skräckscenariot är en olycka i den korsande trafiken på Östersjön. För den typen av händelser övas både teoretisk och i sjöräddningsövningar.
– Vid en sådan olycka är det mycket som ska koordineras, säger Juri Jalava.

De flesta oljefartyg som trafikerar Östersjön i dag har dubbelbotten.
– Skadorna begränsas. Och det sker förhållandevis få olyckor i Östersjöområdet. Fartygen är rätt moderna, det är välutbildad personal och det finns ett så gott som heltäckande radarnätverk. Vi har inte så stora luckor i den maritima övervakningen. Farlederna är dessutom väldigt väl utrustade och det finns separationszoner.

Att utsläppen minskar har många orsaker, bedömer Juri Jalava.
– Trenden är definitivt sjunkande. Risken att åka fast är större än tidigare och det kan bli dyrt för kaptenen eller rederiet. Sedan spelar säkert en ökad miljömedvetenhet från ett allmänt perspektiv in, säger han.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

03 okt

Fraktfall för Tallink Grupp

03 okt

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep
WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net