Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
024f2ac8-d95c-4a75-ae18-7e69c91dff29_aquarius_0.jpg

Hälsningar från Asien

Publicerad: 12:10 - 11 okt 2018

|

Jörgen Pettersson

Att välja en karriär till sjöss gör det möjligt att arbeta över hela världen. Ålands Sjöfart träffar Marika Minina och Sebastian Mansnerus då de är hemma i Mariehamn på ledighet. Annars jobbar de ombord på M/S Superstar Aquarius i Asien. Det blir ett samtal om glädjen att arbeta till sjöss, om vägen dit och hur säkerheten är ständigt närvarande.

Marika Minina är från Viljandi i Estland. Där gick hon gymnasiet och efter det fortsatte hon med språkstudier på folkhögskola i Sverige. Sedan blev det Högskolan på Åland som hon lämnade som sjökapten 2011 för att ge sig vidare ut i världen.

Till sjöss är jämställdheten stor och kvinnor och män lyfter lika höga löner. Betalningen är baserad på vad man gör, inte vem man är. Trots det är andelen kvinnor till sjöss ganska låg vilket inte bekommer Marika Minina.

– Jag har alltid gillat så kallade killjobb, ända sedan jag var barn och hellre hängde i morfars verkstad än lärde mig sticka. Om jag behandlas annorlunda för att jag är kvinna? Nej.

Att Marika valde sjön var absolut inte självklart. Ingen i hennes släkt har jobbat inom sjöfarten, i alla fall inte förrän Marika visade vägen – då började även hennes mor på Tallink!

Innan Marika började ombord hade hon ”knappt sett ett fartyg” förutom på några resor mellan Tallinn och Stockholm då hon fastnade för för miljön och den speciella känsla ett sjöjobb innebär. Och förstås uniformerna som folk bar ombord.

– Det såg roligt ut och jag tänkte att gud vad skoj det vore att jobba ombord!

Nu gör hon det och har närmast klippkort på resan Mariehamn-Taiwan där bytena vanligen sker.

Vägen till sjökaptensexamen började år 2000 då Marika Minina lämnade Tallinn för att jobba i hotelldelen ombord på Estline och sedan Silja Line. Det var ett jobb som i stort sett motsvarade hennes förväntningar.

– Jag trivdes jättebra och med åren förstärktes känslan att jag gillar det sociala livet ombord och livsstilen med att jobba en period och sedan vara helt ledig lika länge. Jag kunde inte tänka mig måndag till fredag-livet. Efter ett tag började jag längta till att byta till däckssidan när jag såg vad matroserna hade för arbetsuppgifter och jag hälsade på ganska flitigt uppe på bryggan. Jag ville arbeta på däck och bli matros.

När beslutet var fattat styrde vägen till Åland som inte bara erbjöd en god sjöutbildning utan mycket mer. Från Tallinn till Mariehamn är steget inte så väldigt långt och Marika blev rätt snabbt ”kär i Åland” som hon uttrycker det och beslöt sig för att stanna.

På vägen till drömjobbet i Fjärran Östern har Marika testat olika fartygsbryggor. 2011-2013 seglade hon till exempel styrman på legendariska kryssningsfartyget M/S Birger Jarl. Tidigare hade Marika praktiserat på såväl Godby Shippings, Wallenius’ och Bores lastfartyg.

När sejouren på Birger Jarl var till ända skickade hon in sina papper till Star Cruises och sedan gick det snabbt.

– Jag fick ett mejl med frågan om jag hade möjlighet att åka till Malaysia och mönstra på. Det hade jag och svarade ja och bifogade en kopia på passet och certifikaten.

På den vägen är det och Marika är nu inne på sitt tredje år ombord som andre styrman på The Taipan och Superstar Aquarius.

Ombord på Superstar Aquarius och i Star Cruises flotta finns att antal ålänningar och skandinaver i befälsställning men Marika Minina är enda från Baltikum på däckssidan.

– Jag stortrivs med jobbet ombord, det är snyggt och välstädat överallt, fartyget är i gott skick och arbetsuppgifterna känns både meningsfulla och inspirerande.

I tjänsten ingår att gå vakt på bryggan, planera rutter och ansvara för säkerhet, livbåtar, branddörrar och så vidare. Under gång är man vanligen tre personer på bryggan, två styrmän och en utkik. Mestadels går man på autopilot men trots det gäller det att ständigt hålla uppsikt.

– Det kan ibland vara grymt med trafik där vi går, särskilt på Hongkong och i Singapore, säger hon.

Att gå i land och jobba är i dag inget alternativ för Marika.

– Jag förstår inte folk som trivs med det. Det här är bästa jobbet som finns och jag inte ens funderar på att byta. Jag vill knappt åka hem när det är bytesdags!

Ombord finns i stort sett allt som kan tänkas på ett modernt fartyg. Internet är utmärkt vilket gör det enkelt att vara i kontakt med släktingar och vänner på hemmaplan.

Just nu är Marika Minina en av få kvinnor i befälsställning i Star Cruises flotta. Än så länge finns ingen kvinnlig befälhavare men såklart jobbar Marika på och strävar vidare till högre befattningar en dag.

– Jag jobbar hårt och är redo när möjligheten dyker upp, säger hon.

Sebastian Mansnerus är född och uppvuxen i Mariehamn och valde Ålands vårdinstitut som första utbildning. Sedan tänkte han bli sjöbefäl och gav det tre år innan det blev banbyte igen och Räddningsinstitutet i Finland där han gick till brandman och vidare till ordinarie tjänst vid Räddningsverket i Mariehamn.

Där kom Sebastians sjöfartsinsikter till god nytta i samarbetet med Ålands sjösäkerhetscentrum som erbjuder en lång rad olika utbildningar av vilka några är direkt kopplade till brandsäkerhet – både i teorin och i praktiken.

Arbetet ombord på Superstar Auqarius kretsar för Sebastians del kring säkerhetsfrågor. Ingenting får gå fel och allt tränas, från avancerade livbåtsmanövrar till hur passagerarna spänner fast flytvästen. Trots stort fokus på säkerhet är det inte så vanligt med Safety Officers ombord. Men Star Cruises har gått in för den lösningen vilket Sebastian Mansnerus gillar.

– Det passar mig perfekt och jag tror mina kollegor ombord också uppskattar det. De säger att det känns tryggt, säger han.

Han är fortsättningsvis anställd av Räddningsverket men använder semestrar och tjänstledighet till kryssningsjobbet. I själva verket står han och väger mellan vad han ska göra framöver; i längden kan det bli slitsamt med två krävande jobb.

Superstar Aquarius gör mestadels längre kryssningar på Kina, Japan och Taiwan – en enda resa kan sträcka sig över 800 sjömil.

Ombord finns alltid fyra brandgrupper med tio man i varje. Det är flest representanter från maskin och chiefen är brandchef.

– Jag är sidekick till dem och bidrar med råd och tips, säger Sebastian Mansnerus.

Övningarna sker ofta och regelbundet med minst en stor brandövning varje vecka. Det har sina sidor för både Sebastian och Marika att jobba med säkerhet under så rigorösa former som i Star Cruises.

– Det är kanske konstigt men så fort jag kommer ombord på ett fartyg måste jag kolla in livbåtarna, ler Marika.

Sebastian tillägger att brandexperter är väldigt uppskattade ombord, även de som inte har gedigen sjöfartsbakgrund. Här förtjänar också ett alldeles eget åländskt initiativ nämnas:

– Ålands sjösäkerhetscentrum är känt överallt och håller oerhört hög standard på sina utbildningar, säger han.
 
Arbetslivet ombord på Superstar Aquarius är inrutat och förutsägbart, något annat kommer inte på fråga när det handlar om tusentals människors säkerhet. På den lediga tiden finns ändå gott om aktiviteter att ägna sig åt i form av till exempel ett välutrustat gym. När fartyget ligger i hamn finns också möjlighet att gå i land och bekanta sig med nya platser. Tillvaron är också rätt ombytlig, inte minst vädermässigt. Från ingenstans kan väderomslag dyka upp och ställa till det. Som den där dagen i en kinesisk hamn:

– Allt var precis som vanlig och i väderprognoserna fanns inget ovanligt. Då blev det plötsligt helt kolsvart samtidigt som det började blåsa och hagla när vi hade livbåtsmanöver. Vi hann som tur var avsluta övningen just innan men solstolarna flög omkring och det blev kaos för ett tag, berättar Marika.

Slites konkurs blev början på något nytt

Star Cruises i Malaysia startade sin verksamhet med två fartyg 1993. Då köptes M/S Kalypso och M/S Athena från Rederi Ab Slites konkursbo och förvandlades till casinofartyg för den asiatiska marknaden. Sedan dess har rederiet vuxit och är numera en del av Genting Group som hör till världens största kryssningsrederier.

Sedan starten 1993 har massor av ålänningar och andra skandinaver arbetat ombord på fartygen. I dag möter vi sjökapten Marika Minina, 38, och brandmannen Sebastian Mansnerus, 29, från Mariehamn som stortrivs på M/S Superstar Aquarius, ett av Star Cruises fem fartyg. Minina jobbar som Second Officer medan Mansnerus är Safety Officer ombord. Deras arbetspass spänner över cirka åtta veckor med lika länge ledigt.

– Det är det bästa jobb som finns. Jag vill knappt åka hem, säger Marika.

– Jag stortrivs också också . Det är otroligt givande att jobba med folk från hela världen, säger Mansnerus.

Regler som styr livet ombord

Det hör inte till vanligheterna att alla kryssningsfartyg har en Safety Officer ombord. I Sebastian Mansnerus arbetsbeskrivningar står rätt tydligt vad som väntas av honom.

  • Du lever och vistas ombord på fartyget under ditt kontrakt och förväntas vara i tjänst åtminstone mellan 8 och 20 alla dagar, inklusive lördag och söndag.
  • Du bär sökare 24/7 och ska omedelbart stå till förfogande i händelse av brandlarm. I händelse av larm är du biträdande släckningsledare.
  • Du bär uniform och ska uppträda som en officer. Du representerar alltid Safety Office, även när du är ledig.
  • Du ska alltid föregå med gott exempel för besättningen.
  • Arbetsspråket ombord är engelska, i tal och skrift.
  • Du ska kunna genomföra presentationer för andra, på engelska.
  • Du måste vara självgående och initiativrik. Du ska planera ditt jobb dagligen, veckovis och månatligen när det gäller övningar samt underhåll av släckningsutrustning.
  • Du ska utföra regelbundna underhålllsuppgifter i datasystemet AMOS.
  • Du måste ha goda insikter i datoranvändning då du varje vecka ska göra rapporter i Excel där brandsäkerheten följs upp.
  • Du måste vara stresstålig för att kunna hantera stundtals knepiga situationer.
  • Du måste vara i fysiskt god kondition.
  • Du får egen hytt som sköts av städpersonalen. Hytten har i mån av möjlighet ventiler mot utsidan.
  • Du måste vara beredd på vibrationer och oljud i hytten. Livet till sjöss kan bestå av sjögång.
  • Maten ombord är av hög standard och gratis för personalen. De asiatiska influenserna är tydliga.
  • Du får dagpeng som kan användas i några av restaurangerna ombord.
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep

Tvärstopp för Romantikarederi

03 sep
Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

Stena

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

Stena och Wärtsilä bygger världens första metanoldrivna roro-fartyg för trafik på Irländska sjön.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net