Hälsningar från Asien

Att välja en karriär till sjöss gör det möjligt att arbeta över hela världen. Ålands Sjöfart träffar Marika Minina och Sebastian Mansnerus då de är hemma i Mariehamn på ledighet. Annars jobbar de ombord på M/S Superstar Aquarius i Asien. Det blir ett samtal om glädjen att arbeta till sjöss, om vägen dit och hur säkerheten är ständigt närvarande.

Marika Minina är från Viljandi i Estland. Där gick hon gymnasiet och efter det fortsatte hon med språkstudier på folkhögskola i Sverige. Sedan blev det Högskolan på Åland som hon lämnade som sjökapten 2011 för att ge sig vidare ut i världen.

Till sjöss är jämställdheten stor och kvinnor och män lyfter lika höga löner. Betalningen är baserad på vad man gör, inte vem man är. Trots det är andelen kvinnor till sjöss ganska låg vilket inte bekommer Marika Minina.

– Jag har alltid gillat så kallade killjobb, ända sedan jag var barn och hellre hängde i morfars verkstad än lärde mig sticka. Om jag behandlas annorlunda för att jag är kvinna? Nej.

Att Marika valde sjön var absolut inte självklart. Ingen i hennes släkt har jobbat inom sjöfarten, i alla fall inte förrän Marika visade vägen – då började även hennes mor på Tallink!

Innan Marika började ombord hade hon ”knappt sett ett fartyg” förutom på några resor mellan Tallinn och Stockholm då hon fastnade för för miljön och den speciella känsla ett sjöjobb innebär. Och förstås uniformerna som folk bar ombord.

– Det såg roligt ut och jag tänkte att gud vad skoj det vore att jobba ombord!

Nu gör hon det och har närmast klippkort på resan Mariehamn-Taiwan där bytena vanligen sker.

Vägen till sjökaptensexamen började år 2000 då Marika Minina lämnade Tallinn för att jobba i hotelldelen ombord på Estline och sedan Silja Line. Det var ett jobb som i stort sett motsvarade hennes förväntningar.

– Jag trivdes jättebra och med åren förstärktes känslan att jag gillar det sociala livet ombord och livsstilen med att jobba en period och sedan vara helt ledig lika länge. Jag kunde inte tänka mig måndag till fredag-livet. Efter ett tag började jag längta till att byta till däckssidan när jag såg vad matroserna hade för arbetsuppgifter och jag hälsade på ganska flitigt uppe på bryggan. Jag ville arbeta på däck och bli matros.

När beslutet var fattat styrde vägen till Åland som inte bara erbjöd en god sjöutbildning utan mycket mer. Från Tallinn till Mariehamn är steget inte så väldigt långt och Marika blev rätt snabbt ”kär i Åland” som hon uttrycker det och beslöt sig för att stanna.

På vägen till drömjobbet i Fjärran Östern har Marika testat olika fartygsbryggor. 2011-2013 seglade hon till exempel styrman på legendariska kryssningsfartyget M/S Birger Jarl. Tidigare hade Marika praktiserat på såväl Godby Shippings, Wallenius’ och Bores lastfartyg.

När sejouren på Birger Jarl var till ända skickade hon in sina papper till Star Cruises och sedan gick det snabbt.

– Jag fick ett mejl med frågan om jag hade möjlighet att åka till Malaysia och mönstra på. Det hade jag och svarade ja och bifogade en kopia på passet och certifikaten.

På den vägen är det och Marika är nu inne på sitt tredje år ombord som andre styrman på The Taipan och Superstar Aquarius.

Ombord på Superstar Aquarius och i Star Cruises flotta finns att antal ålänningar och skandinaver i befälsställning men Marika Minina är enda från Baltikum på däckssidan.

– Jag stortrivs med jobbet ombord, det är snyggt och välstädat överallt, fartyget är i gott skick och arbetsuppgifterna känns både meningsfulla och inspirerande.

I tjänsten ingår att gå vakt på bryggan, planera rutter och ansvara för säkerhet, livbåtar, branddörrar och så vidare. Under gång är man vanligen tre personer på bryggan, två styrmän och en utkik. Mestadels går man på autopilot men trots det gäller det att ständigt hålla uppsikt.

– Det kan ibland vara grymt med trafik där vi går, särskilt på Hongkong och i Singapore, säger hon.

Att gå i land och jobba är i dag inget alternativ för Marika.

– Jag förstår inte folk som trivs med det. Det här är bästa jobbet som finns och jag inte ens funderar på att byta. Jag vill knappt åka hem när det är bytesdags!

Ombord finns i stort sett allt som kan tänkas på ett modernt fartyg. Internet är utmärkt vilket gör det enkelt att vara i kontakt med släktingar och vänner på hemmaplan.

Just nu är Marika Minina en av få kvinnor i befälsställning i Star Cruises flotta. Än så länge finns ingen kvinnlig befälhavare men såklart jobbar Marika på och strävar vidare till högre befattningar en dag.

– Jag jobbar hårt och är redo när möjligheten dyker upp, säger hon.

Sebastian Mansnerus är född och uppvuxen i Mariehamn och valde Ålands vårdinstitut som första utbildning. Sedan tänkte han bli sjöbefäl och gav det tre år innan det blev banbyte igen och Räddningsinstitutet i Finland där han gick till brandman och vidare till ordinarie tjänst vid Räddningsverket i Mariehamn.

Där kom Sebastians sjöfartsinsikter till god nytta i samarbetet med Ålands sjösäkerhetscentrum som erbjuder en lång rad olika utbildningar av vilka några är direkt kopplade till brandsäkerhet – både i teorin och i praktiken.

Arbetet ombord på Superstar Auqarius kretsar för Sebastians del kring säkerhetsfrågor. Ingenting får gå fel och allt tränas, från avancerade livbåtsmanövrar till hur passagerarna spänner fast flytvästen. Trots stort fokus på säkerhet är det inte så vanligt med Safety Officers ombord. Men Star Cruises har gått in för den lösningen vilket Sebastian Mansnerus gillar.

– Det passar mig perfekt och jag tror mina kollegor ombord också uppskattar det. De säger att det känns tryggt, säger han.

Han är fortsättningsvis anställd av Räddningsverket men använder semestrar och tjänstledighet till kryssningsjobbet. I själva verket står han och väger mellan vad han ska göra framöver; i längden kan det bli slitsamt med två krävande jobb.

Superstar Aquarius gör mestadels längre kryssningar på Kina, Japan och Taiwan – en enda resa kan sträcka sig över 800 sjömil.

Ombord finns alltid fyra brandgrupper med tio man i varje. Det är flest representanter från maskin och chiefen är brandchef.

– Jag är sidekick till dem och bidrar med råd och tips, säger Sebastian Mansnerus.

Övningarna sker ofta och regelbundet med minst en stor brandövning varje vecka. Det har sina sidor för både Sebastian och Marika att jobba med säkerhet under så rigorösa former som i Star Cruises.

– Det är kanske konstigt men så fort jag kommer ombord på ett fartyg måste jag kolla in livbåtarna, ler Marika.

Sebastian tillägger att brandexperter är väldigt uppskattade ombord, även de som inte har gedigen sjöfartsbakgrund. Här förtjänar också ett alldeles eget åländskt initiativ nämnas:

– Ålands sjösäkerhetscentrum är känt överallt och håller oerhört hög standard på sina utbildningar, säger han.
 
Arbetslivet ombord på Superstar Aquarius är inrutat och förutsägbart, något annat kommer inte på fråga när det handlar om tusentals människors säkerhet. På den lediga tiden finns ändå gott om aktiviteter att ägna sig åt i form av till exempel ett välutrustat gym. När fartyget ligger i hamn finns också möjlighet att gå i land och bekanta sig med nya platser. Tillvaron är också rätt ombytlig, inte minst vädermässigt. Från ingenstans kan väderomslag dyka upp och ställa till det. Som den där dagen i en kinesisk hamn:

– Allt var precis som vanlig och i väderprognoserna fanns inget ovanligt. Då blev det plötsligt helt kolsvart samtidigt som det började blåsa och hagla när vi hade livbåtsmanöver. Vi hann som tur var avsluta övningen just innan men solstolarna flög omkring och det blev kaos för ett tag, berättar Marika.

Slites konkurs blev början på något nytt

Star Cruises i Malaysia startade sin verksamhet med två fartyg 1993. Då köptes M/S Kalypso och M/S Athena från Rederi Ab Slites konkursbo och förvandlades till casinofartyg för den asiatiska marknaden. Sedan dess har rederiet vuxit och är numera en del av Genting Group som hör till världens största kryssningsrederier.

Sedan starten 1993 har massor av ålänningar och andra skandinaver arbetat ombord på fartygen. I dag möter vi sjökapten Marika Minina, 38, och brandmannen Sebastian Mansnerus, 29, från Mariehamn som stortrivs på M/S Superstar Aquarius, ett av Star Cruises fem fartyg. Minina jobbar som Second Officer medan Mansnerus är Safety Officer ombord. Deras arbetspass spänner över cirka åtta veckor med lika länge ledigt.

– Det är det bästa jobb som finns. Jag vill knappt åka hem, säger Marika.

– Jag stortrivs också också . Det är otroligt givande att jobba med folk från hela världen, säger Mansnerus.

Regler som styr livet ombord

Det hör inte till vanligheterna att alla kryssningsfartyg har en Safety Officer ombord. I Sebastian Mansnerus arbetsbeskrivningar står rätt tydligt vad som väntas av honom.

 • Du lever och vistas ombord på fartyget under ditt kontrakt och förväntas vara i tjänst åtminstone mellan 8 och 20 alla dagar, inklusive lördag och söndag.
 • Du bär sökare 24/7 och ska omedelbart stå till förfogande i händelse av brandlarm. I händelse av larm är du biträdande släckningsledare.
 • Du bär uniform och ska uppträda som en officer. Du representerar alltid Safety Office, även när du är ledig.
 • Du ska alltid föregå med gott exempel för besättningen.
 • Arbetsspråket ombord är engelska, i tal och skrift.
 • Du ska kunna genomföra presentationer för andra, på engelska.
 • Du måste vara självgående och initiativrik. Du ska planera ditt jobb dagligen, veckovis och månatligen när det gäller övningar samt underhåll av släckningsutrustning.
 • Du ska utföra regelbundna underhålllsuppgifter i datasystemet AMOS.
 • Du måste ha goda insikter i datoranvändning då du varje vecka ska göra rapporter i Excel där brandsäkerheten följs upp.
 • Du måste vara stresstålig för att kunna hantera stundtals knepiga situationer.
 • Du måste vara i fysiskt god kondition.
 • Du får egen hytt som sköts av städpersonalen. Hytten har i mån av möjlighet ventiler mot utsidan.
 • Du måste vara beredd på vibrationer och oljud i hytten. Livet till sjöss kan bestå av sjögång.
 • Maten ombord är av hög standard och gratis för personalen. De asiatiska influenserna är tydliga.
 • Du får dagpeng som kan användas i några av restaurangerna ombord.
Livet ombord på M/S Superstar Aquarius
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »