logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
[uam_ad id="34272"]
logo2x_0
mobilemenu2
befunky-collage_41.jpg

Grilltips från Robinson-Micke

Publicerad: 12:05 - 07 maj 2020

|

Jörgen Pettersson

Till yrket är Michael Björklund krögare och mästerkock. I vardagen är han gemytet personifierat och numera även äventyrare och TV-kändis från Robinson i TV4.

Här kan man läsa mer om hur det går till på Robinsonön!

Michael Björklund var en av deltagarna då Ålands Sjöfart livestreamade Valborgsfirandet på Facebook från Notudden i Mariehamn. Han var på plats för att inspirera och tipsa om sånt som även vanliga hobbykockar kan briljera med i vår och i sommar. Denna film finns kvar att se på Facebook, du hittar den genom att scrolla ner lite grann i tidslinjen. Till följd av en kass telefonmikrofon var och är det svårt att höra vad Michael Björklund sade i samband med sändningen. Därför kommer tipsen och intervjun nertill i textform, lycka till med grillningen!

Att du är en stjärna i köket vet vi, men att du kan laga maträtter av palmrötter, brännmaneter och gammal sand var nåt nytt. Michael Björklund, välkommen hem!

– Tackartackar, fint att vara på plats och dessutom i det här fina vädret.

Trots att vi känt varandra i många år undrar jag fortfarande. Är det Micke eller Michael man ska säga?

– Precis vad som helst, allt går! Kocken, tjockis, allt; kärt barn har som bekant många namn!

Till sjöss säger man ofta ”kockjävel”, men det kanske inte passar riktigt…

– Jodå, har fått höra det också, allt funkar!

Vi börjar med det mest aktuella just nu. I TV4 kan vi följa dig i Robinson som du spelade in i höstas. Måste fråga hur det var. Längtade du hem?

– Ja, hemma är ju hemma och där finns familjen och alla vänner. Men det var intressant att åka bort och för ett tag förlora kontakten med omvärlden, tid och sånt. Det var avkopplande, särskilt efteråt. Nu när jag är borta från det kan jag komma på mig att sakna det.

Från en ö till en annan även om Åland ändå är mer tätbefolkat än Robinson.

– Ja, fast jag tror jag hade nån slags fördel av att komma från Åland. Vi är ju rätt lugna av oss och blandar oss inte riktigt i konflikter, jag gillar inte sådana och än så länge har det funkat bra.

Vad tar du med dig hem från ön, när äventyret någon gång tar slut?

– Helt klart att umgås med många olika sorters människor, det var helt fantastiskt.

Och insikter?

– Kanske från alla ibland ganska heta diskussioner. I sådana sammanhang stod många kanske inte upp på samma sätt som man hade gjort hemma. Kanske är det mänskligt, att inte vilja bli inblandad och därför hellre vara tyst och tänka tur det inte berör mig. Det var en lite osund känsla, man borde ju alltid stå upp för det man tror på, även om man råkar hamna i skottlinjen.

Du hör till de som verkligen älskar det du gör. Hur klarade du dig utan dina grytor på Robinsonön?!

– Det var inte enkelt… men jag fick ju laga mat i alla fall, ofta ganska primitivt, allt vi plockade försökte vi äta. Det var en lärdom för mig också. Sedan var ju ”kunderna” aldrig så matglada som där. Det spelade ingen roll vad jag gjorde, de var ständigt hungriga och alltid tacksamma och lyriska när de fick äta. Hungern kryddar maten.

Men för att återgå till vår vardag i isolering och undantagstillstånd och ett evigt klottande med grillarna här hemma. Vad borde vi vanliga pulare tänka mer på?

–  Det allra vanligaste misstaget när man börjar grilla är att vara alldeles för hungrig. Det blir varmt och man sätter på för mycket hetta och det är bråttom vilket föder slarvfel. Innan man börjar grilla ska man vara väl förberedd så man slipper rusa omkring när det blir skarpt läge. Det gäller att undvika stress till varje pris.

Mickes bästa grilltips

En köttigare korv och den vanliga grillkorven (självklart från Dahlmans) är alltid rätt. Kom ihåg att korv ska grillas ganska hårt och att några snitt gör värmen jämnare i hela korven. Vill man hotta upp med bröd rekommenderas frallor från Kringlan vilka är stadigare än ”vanligt” korvbröd och ger plats åt mer tillbehör, dessutom kan man välja mellan ljust och mörkt!

Ketchup och senap funkar alltid.

Annars är det enkelt och läckert att blanda ihop lite rödbeta, saltgurka och äppel vilket är ett annat ord för guldkant på tillvaron.

Senapsrelisch i form av senapsfrön, paprika och riven saltgurka som blandas med lite senap och majonnäs kan också få den tuffaste att mjukna.

Tillverka gärna färdiga foliepaket att lägga på grillen. Det är smart med dubbelfolie och kom ihåg att paketen ska vara enkla att öppna även när de är heta. Innehållet kan vara allt möjligt.

Abborrfiléer med sparris och lök och smör och massa dill, salt och kryddor. Detta kan man förbereda för att sedan bara lägga på grillen 10 till 15 minuter. Abborren måste vara benfri, annars får man pussa kocken. #sedangammalt

Vegetariskt är det nya coola. Baka en spetskål färdig i ugn, lägg den i folie med rejält med smör, salt och peppar, gul lök och vitlök och garnera med en krämig mögelost som inte ska vara alltför smakstark. #otroligtgott

Tunnbrödsrullar a la Smakbyn. Tag vanligt tunnbröd, fyll med färskost med örter och Niskaost från ÅCA, bacon, champinjoner och basilika. Rulla samman och kläm ihop i foliepaket. Grilla. #smidigtochfint

Michael Björklund är krögare och entreprenör och Årets kock i både Sverige och Finland och mycket mer. Alltså vore det galet att inte reda ut några av de frågor som dyker upp när man aldrig har tid att tänka efter.

Kött ska grillas precis innan det äts. Annars blir det lätt torrt. Nöt ska vara lite rosa i mitten.

  • En tumregel lyder att grilla tre minuter på ena sidan, sväng sedan och se på köttsaften. Ju ljusare köttsaft desto mer stekt är biffen. När köttsaften är röd motsvarar det rare/medium.
  • Marinera aldrig kött före grillningen, det är meningslöst. För att det ska skapa mörhet eller ens smak måste det ligga i en månad före. Bättre är att pensla köttet med marinaden precis innan grillningen är klar, dessutom undviker du att grillen börjar brinna till följd av marinaden.

Ska man salta före eller efter själva grillningen?

– Spelar ingen roll. Bättre att salta före, då kommer man ihåg att göra det. Blir annars lätt stressigt under grillningen. Det spelar ingen som helst roll kvalitetsmässigt om du saltar strax innan eller efter.

Och om man är lite lat och har bråttom i köket, Räcker det att salta och peppra på båda sidor eller räcker det med ena?

– Allt är tillåtet i ett kök! Men självklart är det bäst att göra det lagom på båda sidor. Kött behöver salt för att få fram smaken. Marinaden innehåller dessutom det mesta av de smaker man vill ha. Om man har marinad behövs inte så mycket kryddor.

 

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

45b2caaf-38da-4df3-9f07-bb24328ae04f-w_960

Vätgas driver unikt norskt nybygge

Vätgas och rotorsegel samt möjlighet att ansluta till landström gör Egil Ulvan rederi till föregångare inom grön sjöfart.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 14.000 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net