• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Godby Shipping permitterar

 

För första gången i rederiets fyrtiosjuåriga historia tvingas Godby Shipping kalla till omfattande samarbetsförhandlingar. Till följd av vikande fraktmarknad och coronakrisen över världen berörs 100 personer på fem olika fartyg under nittio dagar. Förhandlingarna inleds på tisdag och ska vara avklarade den 9 april.

– Vi är uppriktigt ledsna för den osäkerhet som det här medför för dig och dina närmaste, skriver vd Dan Mikkola direkt till alla anställda.

Godby Shipping är ett rederi i Mariehamn som grundades i Godby 1973. Företaget ägs i dag av syskonen Dan Mikkola (vd) och Eva Mikkola-Karlström (vice vd) och man kontrollerar sju roro-fartyg och sysselsätter cirka tvåhundra personer. Av fartygen är Link Star uthyrd till UPM Kymmene till slutet av detta år medan Mimer går för storrederiet CMA CGM i Karibien fram till hela 2021. Mistral går för Balearia till april i år med option till december och Misida för Cotunav till april i år. Övriga fartyg, Misana, Baltica och Midas (som finns i Mariehamn), är utan sysselsättning. Till följd av all osäkerhet i samband med coronakrisen står marknaderna i dag i stort sett stilla och trots pågående diskussioner är situationen mycket utmanande för Godby Shipping och i stort sett alla andra rederier.

– Det mycket osäkra läget på roro-marknaden där ett absolut värsta scenario är att bara Mimer och Link Star har körning efter april 2020 gör att vi inte har något annat val än att inleda samarbetsförhandlingar om permittering av vår sjöpersonal, skriver Dan Mikkola i den egna personaltidningen Flaskposten.

Förhoppningen är att man genom olika former av frivilliga åtgärder ska minska behovet av direkta permitteringar.

”Behovet av permitteringar minskar om vi genom frivilliga åtgärder kan minska personalen. Du har alltså stora möjligheter att ta extra ledigt genom att ta ut extra vederlagsledighet och/eller begära tjänstledigt. Varje uttagen extra dag minskar behovet av permittering och på det här sättet kan vi genom att hjälpas åt minska det totala permitteringsbehovet”, skriver Mikkola.

Att genomföra permitteringar är något helt nytt i Godby Shippings historia. Inte ens under den värsta finanskrisen och dess mångåriga effekter på marknad och sjöfart blev permitteringar nödvändiga. Nu är det annorlunda vilket är väldigt talande för hur djup den pågående samhällskrisen faktiskt är. Trots det väljer Dan Mikkola att höja blicken och se framåt:

– Även om situationen nu är dyster så ser vi långsiktigt positivt på vår verksamhet och vi arbetar hela tiden med att hitta sysselsättning för våra fartyg och er ombord. Vi kan inte annat än beklaga och be om er förståelse i denna exceptionella situation.

Förutom de anställda vid Godby Shipping är även anställda vid samtliga andra rederier föremål för samarbetsförhandlingar i olka former. Viking Lines, Tallinks och Rederi Ab Eckerös fartyg står huvudsakligen stilla som en följd av det undantagstillstånd som råder i Finland sedan i onsdags.

 

Godby Shipping i ny linjetrafik

Oxelösunds hamn fortsätter ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ny infrastruktur och kreativa lösningar.
Läs mer »
Foto: Emarine

Emarine gör Symphony ny igen

Nästa vecka inleder Silja Line sina kryssningar med M/S Silja Symphony från Stockholm till Visby via Åland.
Läs mer »

Tallink satsar och ökar trycket

Tallink Grupp har meddelat börsen att man tecknat ett kontrakt med Navirail OÜ för köpet av ro-pax-fartyget MS Sailor.
Läs mer »
Foto: Godby Shipping.

Misida i trafik för PO Ferries

M/S Misida är just nu i Engelska kanalen med sikte på Dublin där hon har kontrakterats för trafik på Irländska sjön för P&O Ferries,
Läs mer »

Vinstregn över Lundqvists

Medan världen står inför en av sina värsta kriser någonsin och läget är spänt överallt fortsätter åländska Lundqvist Rederierna att tjäna
Läs mer »

I dag testades bogporten

Medan livet (alltför sakta) återvänder till det gamla normala pågår bygget av Viking Glory för fullt i Xiamen, Kina.
Läs mer »