• Foto: Jörgen Pettersson
    Foto: Jörgen Pettersson
  • Foto: Jörgen Pettersson

Godby Shipping permitterar

 

För första gången i rederiets fyrtiosjuåriga historia tvingas Godby Shipping kalla till omfattande samarbetsförhandlingar. Till följd av vikande fraktmarknad och coronakrisen över världen berörs 100 personer på fem olika fartyg under nittio dagar. Förhandlingarna inleds på tisdag och ska vara avklarade den 9 april.

– Vi är uppriktigt ledsna för den osäkerhet som det här medför för dig och dina närmaste, skriver vd Dan Mikkola direkt till alla anställda.

Godby Shipping är ett rederi i Mariehamn som grundades i Godby 1973. Företaget ägs i dag av syskonen Dan Mikkola (vd) och Eva Mikkola-Karlström (vice vd) och man kontrollerar sju roro-fartyg och sysselsätter cirka tvåhundra personer. Av fartygen är Link Star uthyrd till UPM Kymmene till slutet av detta år medan Mimer går för storrederiet CMA CGM i Karibien fram till hela 2021. Mistral går för Balearia till april i år med option till december och Misida för Cotunav till april i år. Övriga fartyg, Misana, Baltica och Midas (som finns i Mariehamn), är utan sysselsättning. Till följd av all osäkerhet i samband med coronakrisen står marknaderna i dag i stort sett stilla och trots pågående diskussioner är situationen mycket utmanande för Godby Shipping och i stort sett alla andra rederier.

– Det mycket osäkra läget på roro-marknaden där ett absolut värsta scenario är att bara Mimer och Link Star har körning efter april 2020 gör att vi inte har något annat val än att inleda samarbetsförhandlingar om permittering av vår sjöpersonal, skriver Dan Mikkola i den egna personaltidningen Flaskposten.

Förhoppningen är att man genom olika former av frivilliga åtgärder ska minska behovet av direkta permitteringar.

”Behovet av permitteringar minskar om vi genom frivilliga åtgärder kan minska personalen. Du har alltså stora möjligheter att ta extra ledigt genom att ta ut extra vederlagsledighet och/eller begära tjänstledigt. Varje uttagen extra dag minskar behovet av permittering och på det här sättet kan vi genom att hjälpas åt minska det totala permitteringsbehovet”, skriver Mikkola.

Att genomföra permitteringar är något helt nytt i Godby Shippings historia. Inte ens under den värsta finanskrisen och dess mångåriga effekter på marknad och sjöfart blev permitteringar nödvändiga. Nu är det annorlunda vilket är väldigt talande för hur djup den pågående samhällskrisen faktiskt är. Trots det väljer Dan Mikkola att höja blicken och se framåt:

– Även om situationen nu är dyster så ser vi långsiktigt positivt på vår verksamhet och vi arbetar hela tiden med att hitta sysselsättning för våra fartyg och er ombord. Vi kan inte annat än beklaga och be om er förståelse i denna exceptionella situation.

Förutom de anställda vid Godby Shipping är även anställda vid samtliga andra rederier föremål för samarbetsförhandlingar i olka former. Viking Lines, Tallinks och Rederi Ab Eckerös fartyg står huvudsakligen stilla som en följd av det undantagstillstånd som råder i Finland sedan i onsdags.

 

Sea Lines växer i Svarta havet

Åländska rederiet Sea Lines som sedan år 2011 bedriver trafik mellan Turkiet och Ukraina planerar för tillväxt. Denna vecka utvidgar rede
Läs mer »
Foto: Niclas Nordlund.

Förlängt uppehåll även för Viking

Liksom Birka Cruises och Eckerö Linjen tvingas även Viking Line förlänga trafikuppehållet till följd av kampen mot covid-19 pandemin.
Läs mer »

Så blir du sjöman på Åland

Att utbilda sig inom sjöfarten är att vara beredd på att jobba över hela världen.
Läs mer »

Stigande vinst i Trelleborg

Hela vår nordiska välfärd bygger på en infrastruktur som fungerar och transporter som levererar.
Läs mer »
M/S Finbo Cargo. Foto: Jarek Jõepera.

Finbo Cargo klar för nystart

Eckerö Line har under vintern och våren gjort en större upprustning av nyförvärvet M/S Finbo Cargo som köptes i fjol och sattes in i traf
Läs mer »
Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland.. Foto: Therese Andersson.

Mindre utsläpp är sjöfartens mål

När det gäller att transportera stora mångder last från en plats till en annan finns det inget som slår sjöfarten.
Läs mer »