Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
300807alfageln_kopia.jpg

Fortsatt oklart om sjöarbetstiderna

Publicerad: 11:06 - 14 jun 2011

|

Jörgen Pettersson

Det råder fortfarande oklarheter kring sjöbefälens arbetstider på skärgårdsfärjorna, trots möten står en strejk för dörren.

I fredags möttes till slut parterna i konflikten om arbetstiderna för sjöbefälen inom delar av den åländska skärgårdstrafiken.

Både Finlands skeppsbefälsförbund och Finlands maskinbefälsförbund hade representanter på plats under mötet med Ålands landskapsregering.

Nära en lösning verkar man inte vara. Mötet mynnade ut i att landskapsregeringen nu själv ska ta fram en ny arbetstids- och pausplanering som kortar ner sjöbefälens arbetstider. Den uppgiften låg tidigare på befälen, med hot om arbetsrättsliga varningar om det inte blev gjort.

-Senast den 22 juni ska planeringen skickas till båtarna och facken, säger landskapets rederichef Kaj Jansson.

Hoppas på samförstånd

Är hotet om arbetsrättsliga varningar ute ur bilden?

-Vi har beslutat oss för att försöka ta ärendet framåt på det här sättet i stället. En del av de svar som kom in från befälen var vettiga och andra var mindre vettiga. Det blev svårt att försöka sätta in dem på en skala och avgöra vem som skulle få varningar och vem som inte skulle få det, säger Kaj Jansson.

Har facken protesterat mot att pauser ska sättas in i arbetsschemat?

-De har inte protesterat. Men hur överens de är med oss vet jag inte.

Kan de agera om de inte tycker att ert förslag är bra?

-Det kan de så klart göra. Man tolkar paragraferna på olika sätt beroende på vilken sida man sitter. Som vi ser det är det inga problem att införa pauser. Men antagligen kommer facken att ha synpunkter.

Så det här är inte över?

-Nej, knappast. Men vi jobbar vidare och hoppas på samförstånd, säger Kaj Jansson.

Höjer lönerna

Leif Wikström, verksamhetsledare för maskinbefälsförbundet, har tidigare sagt till Ålandstidningen att en strejk inom skärgårdstrafiken är möjlig eftersom det sedan slutet av maj råder ett avtalslöst tillstånd mellan parterna. Avtalet som han syftar på är inte kollektivavtalet, utan löneavtalet.

Fast nu har landskapsregeringen ensidigt förklarat löneförhandlingen avslutad.

-För landskapsregeringens del är det klart. Vi har försökt förhandla med befälsförbunden, men de har inte visat intresse för att komma till förhandlingsbordet. Så för att komma vidare har vi godkänt deras senaste bud, säger landskapets avtalschef Tiina Robertsson.

Det som landskapsregeringen anser gäller är att befälhavare och maskinchefer får minst 39,50 euro eller 2,02 procent mer i lön per månad. För styrmännen är siffrorna 36 euro respektive 2 procent.

Höjningen gäller från den 1 mars 2011 till avtalsperiodens slut den 29 februari 2012, och kostnaden för landskapet blir drygt 77.000 euro för hela perioden.

Landskapsregeringen tänker verkställa sitt beslut med utbetalningar i juni.

-Det här är en lite annorlunda situation än normalt. Vi brukar ha ett undertecknat protokoll. Men de vill inte komma till förhandlingsbordet. Befälsförbunden har rätt att tycka vad de vill, men arbetsgivarens syn är att förhandlingarna är avslutade, säger Tiina Robertsson.

”Lite för snälla”

Leif Wikström underkänner landskapsregeringens agerande.

-Ju mer man funderar på det, desto olagligare blir det, säger han om arbetstiden.

Enligt Leif Wikström har landskapsregeringen missförstått regelverket kring arbetstiderna i inrikesfart. De skiljer sig nämligen från utrikesfart.

I inrikesfart har en maskinchef antingen arbetstid eller beredskapstid ombord. Men ersättningen för beredskapstiden är lika hög som för arbetstiden, säger han.

-Landskapsregeringen uppfattar det om övertid. Men det har ingen betydelse eftersom alla timmar är lika mycket värda. Man har hundra procent ersättning hela tiden.

Ändå har befälen inte skrivit upp alla timmar som de haft rätt till, menar Leif Wikström.

-De har varit lite för snälla i alla år.

Kan bli strejk

Att dra ner arbetstimmarna utan att förändra trafiken blir en omöjlig ekvation, enligt Leif Wikström.

-Det bryter mot lagen direkt.

Så det här är inte alls klart?

-Nej, nej, nej. Vi väntar så klart på landskapsregeringens förslag. Men utgående från deras inställning i fredags har jag inte något stort hopp till någonting. Landskapsregeringen vidhåller sina underliga tankar.

Vilket blir ert nästa steg?

-Om det finns något på ett papper, svart på vitt, så kan vi föra det till arbetsdomstolen. Men risken finns också att trafiken inte kommer att fungera. Vi har inte så många andra alternativ än att stoppa trafiken. Allt är möjligt.

Strejkhotet lever alltså?

-Ja, det eller arbetsdomstolen. Vi får se vad som händer inom en vecka. Det här är inte enkelt.

”Näsbränna”

Att landskapsregeringen anser sig ha avslutat löneförhandlingarna har ingen betydelse, anser Leif Wikström.

-Vi har inte godkänt det. Jag har aldrig tidigare varit med om att förhandlingar tar slut innan man har ett avtal som godkänts och signerats av båda parter.

Landskapet säger att ni vägrat att förhandla. Stämmer det?

-På sätt och vis. Men ingen kan tvinga oss att förhandla om det här. Det finns ingen lag som säger att vi måste göra det.

Hur ser du på att landskapsregeringen ska börja betala ut löneförhöjningen i juni.

-De får betala hur mycket de vill extra. Men vi har inget avtal.

Är det viktigt för er att ha en avtalslös situation för en eventuell strejk?

– I princip jo, även om det är inte helt avgörande. Det är en näsbränna för landskapsregeringen att det råder en avtalslös situation sedan den 20 maj, säger Leif Wikström.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

03 okt

Fraktfall för Tallink Grupp

03 okt

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep
WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net