Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
vasterhamn2011.jpg

Fortsatt kämpigt om havets laster

Publicerad: 08:06 - 30 jun 2011

|

Jörgen Pettersson

Trots att vi ser en sakta återhämtning efter den globala krisen har flera sjöfartssektorer stora problem, konstaterar sjöfartsanalytiker Lennert Nilsson.

De värsta krisåren är över. Det finns en försiktig optimism om en tillväxt inom sjöfarten, trots händelserna i Japan, enligt Lennart Nilsson.
– Det går sakta framåt i USA och Europa, men den största delen av tillväxten drivs på av utvecklingen i Asien. Frakten av bilar mellan Europa och USA å ena sidan och Asien å andra sidan ökar till exempel, säger han.

Lennart Nilssons uppdrag är att följa utvecklingen på sjöfartsmarknaden i rollen av sjöfartsanalytiker vid Sjöfartens analys institut. Institutet finns i Göteborg och är en intresseorganisation för företag och organisationer med anknytning till sjöfarten. Vid sidan av rederier och hamnar och sjöfacken representerar institutet även företag som har ett intresse som tangerar sjöfartssektorn. Exempelvis banker, lastägare, universitet och högskolor.

För många fartyg

Trots den försiktiga optimismen är det kämpigt på många håll inom sjöfartssektorn.
– Det beror på att många rederier beställde nya fartyg år 2007 när högkonjunkturen var i topp. Nu ska fartygen levereras. Det gör att tonnagekapaciteten växer snabbare än efterfrågan av sjöfartens tjänster, säger han.

Det har lett till att flera sektorer känner av en försämrad lönsamhet.
– Och det kommer att fortsätta, det tar omkring tre år innan tillgången har balanserats mot efterfrågan.

Ett annat gemensamt problem är de höga oljepriserna. Den pressade situationen på oljemarknaden gör att sjöfarten dras med allt högre bränslepriser.

Svårt för bulk och container

De olika sektorerna inom sjöfartsklustret har olika förutsättningar. I fjol var efterfrågan stor på torrbulkfartyg som kör exempelvis kol och järnmalm. I huvudsak berodde det på att Kina gjorde stora investeringar i att bygga ut sina lager.
– På torrbulkssidan börjar man ha väldigt lite att göra i år, säger Lennart Nilsson.

Även på containersidan gick det bra förra året. Det berodde i första hand på att man lyckades balansera utbudet genom att köra fler fartyg och minska hastigheterna. På så sätt kunde man sänka bränslekostnaderna och undvika en överetablering av fartyg. Då steg faktiskt fraktraterna i stället för att sjunka.
– Men det var en åtgärd av engångskaraktär, nu ser vi återigen hur fraktraterna är på väg neråt, på grund av överkapaciteten, säger han.

Fler får problem

En stor överkapacitet finns annars på roromarknaden och på tankerfartygsidan.

Kommer vi att se fler sjöfartsaktörer som går omkull framöver?
– Sannolikt. Många har problem och fler kommer att få det. Särskilt de redare som beställde fartyg på spekulation och som inte har sysselsättning för dem nu när de levereras. Det blir svårt för dem att betala sin beställning. Därför ser vi redan en utveckling där många vill avbeställa eller skjuta på leveransen.

Ljust på kryssningssidan

Kryssningstrafiken är det stora undantaget. De senaste åren har sektorn sett en stadig tillväxt och enligt Lennart Nilsson har kryssningarna tiden för sig. Nya fartyg bidrar alltid till en ökad attraktionskraft för resenärer. Men det är inte den enda förklaringen.
– Vi ser över hela världen hur nya personer lockas att köpa kryssningsresor. De nya kunderna finns både i Asien, Europa och USA, säger han.

Europa har blivit en riktigt stor kryssningsmarknad och än är inte toppen nådd.
– Jag väntar mig absolut en fortsatt tillväxt.

En annan framgångsrik sektor är Offshoremarknaden. Där investeras det i nya oljeriggar i Barents hav, Sydamerika och Brasilien.

LNG, den flytande naturgasen, är också en bransch som har en positiv utveckling.

Varnar för växtvärk

Kan sjöfartssektorn lära sig av krisen?
– Tveksamt. Det här är ett mönster som upprepar sig varje gång. Har man som redare ett överskott under högkonjunkturen är det en stor lockelse att köpa nytt. Har man gammalt tonnage som behöver bytas ut är det inget större problem. Problemet uppstår när alla siktar på att växa. Det blir ett strukturellt problem.

Fick branschen storhetsvansinne 2007?
– Är det högkonjunktur tenderar många att förutsätta att den ska fortsätta i all evighet. Jag tror ingen då räknade med att nedgången skulle bli så kraftig som den blev 2009.

Fler skrotar

Så, vilka blev lågkonjunkturens vinnare och förlorare?
– Vinnarna är de företag som hade chartrat stora delar av sin flotta. De kunde snabbt göra sig av med de inchartrade fartygen och smidigt anpassa sig till den minskade efterfrågan. Förlorarna är då i andra änden de som har haft fartyg utchartrade på kortare tid eftersom de inte har fått fartygen sysselsatta. Och det kommer att dröja ett tag innan läget har blivit bättre för dem. De står sist i kön när det svänger.

Det låter dystert, finns inget hopp?
– Den allmänna situationen kan förbättras om fler lägger upp sina fartyg och om fler fartyg skrotas. Och vi kan faktiskt redan se att fler fartyg skrotas. Sen ska vi komma ihåg att den grundläggande efterfrågetrenden är positiv och på fem års sikt är vi sannolikt tillbaka till den starka utveckling vi hade före finanskrisen.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Anttila ny chef för Aboa Mare

28 mar

Gotlands folkrederi nystartar Birka

28 mar

Gotlandsbolaget startar Ålandskryssningar

27 mar

Bättre försäkringar för Alandia

27 mar

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar
Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Gotland

Gotlands folkrederi nystartar Birka

Gotlandsbolaget hör till Sveriges mest inflytelserika rederier med en historia som går tillbaka till 1865; nu tar koncernen ett nytt steg i utvecklingen och inleder trafik på Åland med M/S Birka Stockholm.

Birka

Gotlandsbolaget startar Ålandskryssningar

Vårens mest överraskande sjöfartsnyhet levererar Gotlandsbolaget efter att ha gjort klart med Rederiaktiebolaget Eckerö om köp av M/S Birka Stockholm för 38 miljoner euro.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Gotland

Gotlands folkrederi nystartar Birka

Gotlandsbolaget hör till Sveriges mest inflytelserika rederier med en historia som går tillbaka till 1865; nu tar koncernen ett nytt steg i utvecklingen och inleder trafik på Åland med M/S Birka Stockholm.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net