Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
befunky-collage_5_10.jpg

Farväl Alpo, tack för allt

Publicerad: 06:05 - 30 maj 2020

|

Jörgen Pettersson

Sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola var på många sätt mannen som begrep såväl sjöfartens inre väsen, livet ombord på fartygen, som de stora dragen – hur befraktarna fungerar och infrastrukturen växer. Han var djupt engegerad i att det alls blev några finländska lastfartyg kvar under finländsk flagg när färjorna på 1980-talet triggade lönerna och kostnaderna skenade.

Mikkola drev på bildandet av Småtonnageföreningen som senare blev en del av Rederierna i Finland som branschorganisationen heter i dag. Han lämnade den operativa ledningen av Godby Shipping år 2000 men fortsatte hjälpa till med både det ena och det andra. År 2015 då han bara fyllt 80, var han med på ett hörn när Godby Shipping-gruppen köpte roro-fartyget Baltica. Med all sin erfarenhet i bagaget ryckte Alpo ut och besiktigade fartyget och hittade detaljer som ingen tidigare sett, trots tjugo år i trafik. Sådan var han Alpo, han såg det som andra inte förstod.

På fredag den 29 maj fördes sjökaptenen och redaren Alpo Mikkola till sista vilan av sin närmaste familj, hustrun Ingelise, barnen Dan och Eva med familj och barnbarnen Albin, Anna, Joel, Julia, William och Vanessa. Han är djupt saknad av den närmaste familjen och övrig släkt och många vänner.

Med Alpo Mikkola försvinner en stor del sjöfartshistoria och ett såväl skarpt som välsorterat intellekt vilket kom att förändra den finländska och åländska sjöfarten. Mikkola var 85 år då han dog den 10 maj och kunde blicka tillbaka på ett händelserikt liv som han levde för sin familj, sjöfarten och ett brinnande fotbollsintresse. Nertill är familjens egna ord till minnet av Alpo, en man som levde in i det sista då han grämde sig lika mycket som alla vi andra åt coronaeländet som tvingade hans livsverks fartyg i hamn och hans favoritlag IFK Mariehamn till ofrivilligt uppehåll.

Till minnet av vår Alpo

Alpos liv har alltid kretsat kring fartyg och sjöfart. Han föddes i Storå nära Kristinestad den 21 oktober 1934. De första åren var tuffa och fattiga, Alpo uppfostrades av sin mamma och sin mormor. Redan som 15-åring tog hans längtan efter äventyr och ett självständigt liv över och Alpo mönstrade år 1949 på skutan Margareta som mässpojke. Livet till sjöss var på den tiden hårt och fartyget Margareta sjönk i isen utanför Polen men Alpo och resten av besättningen klarade sig oskadda iland. Alpo avskräcktes inte och intresset för sjölivet bestod.

Efter styrmansstudier i Kotka fick Alpo gradvis mer ansvarsfulla befattningar och 1964 var han styrman på det svenska fartyget Royal Pulp. Överstyrman ombord var Mikael Alexandersson och kanske viktigare, hans då 22-åriga dotter Ingelise var med som passagerare. Tycke uppstod mellan de unga tu och resultatet blev bröllop och det första barnet Dan föddes 1965. I och med den förändrade familjesituationen blev hemvisten Åland och Alpo studerade till sjökapten i Mariehamn. Alpo läste också ekonomi i Stockholm innan Eva föddes 1970. Med hustru och två barn var den aktiva tiden till sjöss över och Alpo fick jobb som operatör och befraktare i Bror Husells rederikontor i Mariehamn.

Ambitionen fanns att göra något på egen hand och 1972 bildade Alpo tillsammans med Ingelise och några partners Godby Shipping och köpte in det brandskadade och sjunkna fartyget Heike Bos. Efter omfattande renovering återuppstod Heike Bos som Miniland och sattes 1973 i trafik. En kombination av skicklighet och goda tider gjorde att verksamheten blomstrade och flottan som man ägde eller skötte växte snabbt till fem fartyg. Under de tidiga åren sysselsattes fartygen mest med korta kontrakt på resebasis. Vartefter som erfarenheten i rederiet ökade och marknadens förtroende växte började man fokusera mera på skogsindustrins transporter och kontrakten blev längre och trafiken mera regelbunden.

Början av 1980-talet var en tuff period men rederiet med Alpo vid rodret klarade sig genom krisen och 1989 levererades rederiets första nybygge Mini Star från Sietas varv i Tyskland. En av hörnstenarna i Alpos företagande har varit långsiktighet vilket bland annat bevisas av att samarbetet med Sietas fortsatte ända fram till 2010 då varvet försattes i konkurs. I och med nybyggena Mini Star, Link Star och Bore Star 1989-1990 skiftade fokus från kortsiktiga kontrakt med begagnade fartyg till långa avtal med främst skogsindustrin för specialbyggda fartyg. Just före Alpo drog sig tillbaka från det dagliga arbetet i kontoret levererades nybyggena Mistral och Miranda år 1999. I början av 2000 övertog barnen Dan och Eva ledningen i rederiet och Alpo fick en ny roll som styrelseordförande och bollplank. 

Alpo var hela sitt liv en handlingens man som sällan hade ro att sitta stilla någon längre tid. Om det inte var jobb till sjöss eller i rederikontoret så fanns det alltid något i hemmet eller på stugan som måste fixas. Vad gäller att fixa saker så tog Alpo fixandet till en högre nivå än de flesta, han nöjde sig inte med att renovera stugan, utan han rev den gamla och byggde en helt ny. Ett ”litet” projekt helt i Alpos smak. Att vara på stugan tillsammans med Ingelise var den givna favoritplatsen, då kunde han koppla av. När Alpo och Ingelise bestämt sig för att flytta till lägenhet i Mariehamn, hittade de ingen passlig, så då lät Alpo bygga ett lägenhetshus med tre lägenheter bredvid kontoret. Ytterligare ett projekt var byggandet av en fartygsmodell av mv Misida. Det började med att skrovmodellen som användes vid bassängtest från Tyskland transporterades hem. Till saken hör att skrovet är nästan sju meter långt och det bara var undervattenskrovet plus lite över vattenlinjen som var klart, resten byggde han själv allt ifrån ramp, däckshus, containerfästen, livflottar och så vidare. Eftersom skalan är långt ifrån standard krävdes många specialverktyg och egenhändigt tillverkade detaljer. Givetvis har modellen också fungerande belysning. Före modellbyggandet inleddes måste Alpo bygga en snickarverkstad att hålla till i. Alpos och vår önskan är att modellen ska placeras så att så många som möjligt kan se den.

Barnbarnens uppväxt följde Alpo med stort intresse och glädje. Han och Ingelise gjorde olika resor med dem allihopa i lite olika kombinationer, för att även kusinerna skulle få umgås med varandra utan föräldrar. När flera av barnbarnen började spela fotboll, så väcktes intresset för det. Alpo följde deras matcher, alltid stolt över deras prestationer. När IFK steg till högsta ligan blev det naturligt för Alpo att också stödja IFK och att se alla matcher.

Jakt och fiske var också stora intressen och i den kategorin var nog kräftfiske den stora favoriten, både att fiska och att sedan tillsammans med familj och goda vänner avnjuta de egenhändigt fiskade och kokade kräftorna, det var njutning det!

Efter ett långt och händelserikt liv somnade Alpo lugnt och stilla in söndagen den 10 maj 2020 och sörjs närmast av hustrun Ingelise, barnen Dan och Eva, barnbarnen Albin, Anna, Joel, Julia, William och Vanessa samt övrig släkt och många vänner. Jordfästningen ägde rum inför den närmaste kretsen den 29 maj.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Anttila ny chef för Aboa Mare

28 mar

Gotlands folkrederi nystartar Birka

28 mar

Gotlandsbolaget startar Ålandskryssningar

27 mar

Bättre försäkringar för Alandia

27 mar

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar
Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Gotland

Gotlands folkrederi nystartar Birka

Gotlandsbolaget hör till Sveriges mest inflytelserika rederier med en historia som går tillbaka till 1865; nu tar koncernen ett nytt steg i utvecklingen och inleder trafik på Åland med M/S Birka Stockholm.

Birka

Gotlandsbolaget startar Ålandskryssningar

Vårens mest överraskande sjöfartsnyhet levererar Gotlandsbolaget efter att ha gjort klart med Rederiaktiebolaget Eckerö om köp av M/S Birka Stockholm för 38 miljoner euro.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Gotland

Gotlands folkrederi nystartar Birka

Gotlandsbolaget hör till Sveriges mest inflytelserika rederier med en historia som går tillbaka till 1865; nu tar koncernen ett nytt steg i utvecklingen och inleder trafik på Åland med M/S Birka Stockholm.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net