Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
050814jan01.jpg

Extrainsatta Tallinnturer gav rekordvolymer för Viking

Publicerad: 09:08 - 07 aug 2014

|

Jörgen Pettersson

Minskande passagerarvolymer under våren, hårda åtgärder och ett kommande svaveldirektiv. Det är vad Viking Lines nya vd Jan Hanses har fått tampas med under sina fem första månader på vd-stolen. Men beslutet att sätta in extra turer på linjen mellan Helsingfors och Tallinn har visat sig vara lönsamt. Aldrig tidigare har rederiet haft så många passagerare under juli månad som i år. – Visst har det gått åt rätt håll, men det återstår fortfarande mycket arbete, säger han.

Jan Hanses har nu suttit som Viking Lines nya vd i snart ett halvår. Och det var ingen lätt utmaning han åtog sig. Bolagets resultat har visat en nedåtgående trend de senaste åren, även, även ms Grace sedan trafiksättningen i januari förra året och försäljningen av ms Isabella har hjälpt upp siffrorna en aning.

Och ”utmaning” är också det ord som Jan Hanses själv använder för att beskriva sin första tid på posten.

– Det har varit utmanande att ta över och genomföra sommaren. Det var en viss stagnation i passagerarvolymerna under våren som vi var tvungna att göra någonting åt. Det har vi satsat på att göra och vi har lyckats vända trenden, men det är en väldigt konkurrensutsatt marknad vi verkar på, säger han.

Ett av knepen för att få fart på passagerarvolymerna har varit att sätta in en extra tur på linjen Helsingfors-Tallinn, en tur som delas mellan de så kallade Helsingforsfartygen ms Gabriella och ms Mariella under sommaren. En god idé, har det visat sig.

Enligt siffrorna för juli hade Viking Line 925.000 passagerare, jämfört med 833.000 i juli förra året.

Enligt rederiets informationschef Johanna Boijer-Svahnström härrör sig en stor del av ökningen till just den extrainsatta trafiken mellan Helsingfors och Tallinn.

– Vi har aldrig tidigare haft så många passagerare i juli, men vi har heller aldrig haft de här extraturerna förut. Vi är nöjda med de volymerna, säger hon.

Rosella visat ökning

Huruvida man tänker fortsätta med extrainsatta turer nästa sommar är fortfarande oklart, menar Jan Hanses.

– Det vet vi inte ännu. Det upphör nu i början av september, sedan måste vi analysera utfallet och se hur vi gör. Den feedback som vi har fått från personalen ombord visar generellt på att de har tyckt att det har varit roligt och utmanande. På det viset finns det åtminstone en beredskap för att anstränga sig nästa år igen, men vad det här leder till i slutänden vet vi inte innan vi analyserat utfallet, säger han.

Men det är inte bara Tallinn-linjen som har lockat resenärer. Också ms Rosella har haft en mycket god sommar.

– Det är väldigt glädjande och roligt, konstaterar Johanna Boijer-Svahnström.

Däremot är det i sig kanske inte så konstigt, eftersom det är under sommaren som volymerna ökar, säger Jan Hanses.

– Rosella går alltid bra sommartid. Sedan har vi en lång vinter att ta oss igenom. Men den här sommaren har det faktiskt gått riktigt bra.

Många frågetecken inför svaveldirektivet

I detta nu kan varken Jan Hanses eller Johanna Boijer-Svahnström säga så mycket om den förestående hösten och våren. Det beror främst på det kommande svaveldirektivet, som träder i kraft efter årsskiftet och som kan föra med sig ökade, eller till och med kraftigt ökade, kostnader för framför allt bränsle.

Viking Line beviljades för några veckor sedan investeringsstöd signerat finska staten för att anpassa fartygen till de nya kraven.

– Det är ju inte särskilt mycket pengar det handlar om där. Vi beviljades stödet för att installera kylanläggningar och tekniskt anpassad utrustning för bränslet när vi avser gå över till diesel, men för att få det måste vi installera dem innan årsskiftet. Det är planen nu. Vi vet att det pågår utvecklingsarbeten vad gäller olika bränslekvaliteter, så huruvida det slutligen blir diesel vet vi inte med säkerhet ännu. Men vi har det här stödet tillgängligt ifall vi väljer att gå den vägen, säger Jan Hanses.

Men klockan tickar och snart måste redarna bestämma sig för hur man ska tackla de hårda krav som kommer med svaveldirektivet. För Viking Lines del beräknar Jan Hanses att beslutet ska tas inom kommande månader.

Vilka andra alternativ har ni att välja mellan?

– Det finns inga andra alternativ. Om det skulle finnas en bränslekvalitet som inte kräver den här kylningen, men som ändå möter kraven, hade det varit ett alternativ. Men arbetet pågår fortfarande och det är många frågetecken som vi inte har svar på ännu. Det kommer att klarna under hösten.

Inget systerfartyg – just nu

Tidigare i veckan meddelade Finlands näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) att finska staten tillsammans med det tyska bolaget Meyer Werft går in och köper upp hela aktiestocken i STX varv i Åbo. Det är det varv där ms Grace byggdes och vid beställningen av fartyget hade Viking Line en option på ett systerfartyg.

Ganska snart efter att ms Grace lämnat varvet började varvsverksamheten i Åbo gå på knäna och Viking Line valde att inte utnyttja sin option.

Hur ser du på att varvet nu köps av staten och Meyer?

– Eftersom Viking Line ska finnas kvar, vilket är syftet och målsättningen, så kommer vi ofrånkomligen att behöva beställa ett nytt fartyg någon gång. Om vi konkurrenskraftigt kan beställa i Finland gör vi gärna det. Att man nu får in Meyer som ägare i STX ger en stabilitet, även om man inte vet hur länge staten stannar.

Men även om varvet verkar ha fått en livlina finns inga planer i nuläget på att beställa det där systerfartyget, säger Jan Hanses.

– Nej, vi styrs inte av det. Men det här visar på att det finns ett stabilt varv i Finland och det är bra, eftersom vi någon gång kommer att hamna i den situationen att vi måste beställa nytt.

Kommande svaveldirektiv är en tillräckligt stor utmaning att tackla nästa år, det är både Jan Hanses och Johanna Boijer-Svahnström överens om.

Men den hårda konkurrensen är fortfarande något av ett bekymmer för framtiden.

– Den överkapacitet vi har i vårt trafikområde, med det pris som marknaden är beredd att betala i det här konjunkturläget, är en utmaning, säger Jan Hanses.

Han tror att någon av dagens Östersjöaktörer sannolikt kommer tvingas minska på sin insatta kapacitet och övergå till något annat område. Men Viking Line ska inte flytta på sig, menar han.

– Vi har färre fartyg än många andra och därför är det svårt att dra bort något för vår del. Det är vi som ska stanna kvar och vi hoppas att det är andra som anpassar sig.

Faran över för samarbetsförhandlingar

Under den gångna våren har Viking Line också tvingats kalla till flera samarbetsförhandlingar, främst gällande land- och bokningspersonal. Nu verkar Jan Hanses dock kunna blåsa faran över.

– Målsättningen är att de ska vara över nu. Naturligtvis är inte ett sådant här bolag statiskt, jag kan inte säga att vi för all framtid är klara. Men just nu har vi tagit bort fokus från den delen. Nu gäller det att ta hand om personalen. Måste vi minska mer föredrar vi att sköta det med naturlig personalomsättning, som vi har mycket av på fartygen.

– Så hanterade vi också omflaggningen av XPRS. Jag lovade att ingen ordinarie anställd skulle sägas upp i samband med det och det har vi hållit. Det tycker jag ska vara en grund att lita på.

För några veckor sedan godkände också Alandiabolagens stämma planen på att omvandlas till ett försäkringsaktiebolag och i samma veva även fusionera in dotterbolaget Försäkrings Ab Alandia i moderbolaget Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag. Omvandlingen gör Viking Line till största ägare med drygt 20 procent.

– Det betyder att det ägande vi alltid har haft i bolaget från årsskiftet kommer att synas i vår balans, vilket stärker vår soliditet. I vilken utsträckning och vilka belopp det handlar om kan jag inte säga någonting om ännu, säger han.

Jan Hanses ser nu med tillförsikt på framtiden.

– Visst går det åt rätt håll, men det återstår fortfarande mycket arbete. Läget har förbättrats, vi har sett att marknaden svarar på de åtgärder vi gör när det gäller anskaffning av passagerarvolymer. Nog har jag tillförsikt, det är inte frågan om det.

Viking Lines rapport för årets andra kvartal presenteras i början av september.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Sveriges äldsta isbrytare Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Sveriges äldsta isbrytare Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Sveriges äldsta isbrytare Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net