Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
img_9548.jpg

eMarine i samarbete med Tallink

Publicerad: 05:08 - 16 aug 2017

|

Jörgen Pettersson

Tallink gör en storsatsning på energieffektivisering och har för hela sin flottas räkning den 2 augusti tecknat ett ramavtal med eMarine Engineering AB där bland andra ålänningarna Jonas Lönnblad och Christoffer Gustavsson jobbar. eMarine har påbörjat arbetet på Silja Europa vilket är företagets hittills största projekt.

”Vi ser stor potential till effektivisering och beräknar kunna spara en bra bit över 1.500 ton bunker”, kommenterar Christoffer Gustavsson och fortsätter:

”Utöver vårt befintliga projekt har vi även fått i uppdrag att projektera avgaspannor och utveckling av värmeåtervinning på ett av rederiets andra fartyg. Vi har fått mycket gott förtroende hos rederiets ledning och genom det här avtalet kan vi räkna med att ha sysselsättning för en lång tid framöver.”

Företaget eMarine presenterades i senaste numret av Ålands Sjöfart:

Ingenjörer sparar olja för rederierna

Genom att hålla koll på ventilation, värme och kyla finns oerhörda mängder pengar att spara. Det har företaget eMarine insett och där jobbar i dag bland andra Jonas Lönnblad, tillsammans med Per Brönning, Göran Styfberg, Christoffer Gustavsson, Joacim Strandell och Lars Jacobsson. Alla med specialkompetenser inom maskin och elteknik samt termodynamik.

Jonas Lönnblad jobbade tidigare för HP Kyla & Värme och deras nybildade Energy Solution-avdelning. Hans kanske första uppdrag var att se över vad man kunde göra på Birka Stockholm. Året var 2014 och Jonas jobbade tillsammans med några rikssvenska kolleger och lyckades bra. Inbesparingarna blev mellan 1.000 och 1.200 ton fartygsbunker varje år. Det är ungefär lika mycket som 500 egnahemshus förbrukar.

I samband med Birka-jobbet började också ett frö att växa och i november år 2015 slog det i blom. Då startade Jonas Lönnblad eMarine tillsammans med sina svenska kolleger Per Brönning och Göran Styfberg. En tid senare kom även Christoffer Gustavsson, Joacim Strandell och Lars Jacobsson med i företaget.

– Jag har inte ångrat en sekund. Det är ett mycket intressant jobb, säger Lönnblad.

Växande meritlista

I dag kan eMarine lägga till Viking Cinderella och Finlandia på sin meritlista och man för förhandlingar med flera andra rederier som visat sitt intresse. För närvarande jobbar man ombord på Rosella och man har även gjort förstudier på Grace, XPRS, Mariella, Gabriella, Bores Rederi samt Silja Europa och Star Pisces från Star Cruises.

Företaget startades timingmässigt perfekt då priset på oljan var rekordhögt vilket skapade starka incitament för att spara bunker. I dag är läget på ett sätt annorlunda men ändå inte.

– Alla rederier vill fortfarande spara bränsle, inte minst av miljömässiga skäl vilket också är bra ekonomi, säger Jonas Lönnblad.

Affärsidén är enkel men genial. Normalt sett fungerar fartygsventilation, smörjoljepumpar, ventiler och spjäll med On/Off-tekniken för att uttrycka det förenklat. Antingen kör man dem eller så inte. eMarine har tagit fram system som steglöst och övergripande reglerar utrustningen för att därmed skapa bästa möjliga komfort och största möjliga nytta. Tekniken är inte ny och den har installerats i landbaserade fastigheter redan tidigare. Dock har eMarine anpassat tekniken till det särskilda förhållandet som råder på fartyg och deras system. eMarines lösningar ger synergieffekter på flera områden som t.ex. värmeåtervinning, mindre slitage på pumpar och framdrivning och framförallt stora miljömässiga inbesparingar.

– Vi installerar ett överordnat system som sedan reglerar den befintliga utrustningen automatiskt med avancerad PLC och SCADA system. Det sparar både energi och material, förklarar Christoffer Gustavsson.

Stimulerande arbete

Christoffer Gustavsson är ett resultat av studier på Åland och Åbo där han studerade till först fartygselektriker i Mariehamn och sedan maskiningenjör i Åbo. Sedan 2002 har han jobbat i olika befattningar på Viking Line men ägnar sig nu åt energieffektivisering på heltid.

– Det är ett otroligt stimulerande arbete. Man får och måste ständigt lära sig nytt. Utvecklingen går väldigt snabbt, säger han.

För Gustavssons del har energieffektivisering ombord alltid intresserat. Redan i sitt examensarbete gjorde han en teoretisk analys över hur mycket Finnlines kunde spara pengar på att använda sina pumpar på rätt sätt. På en enda pump var inbesparingen 20.000 euro per år med då rådande bunkerpriser!

– Jag hoppas verkligen man läser mer om detta i skolan i dag än vi gjorde då. Jag minns att många var väldigt överraskade av resultatet, säger han i dag.

Avancerade kalkyler

”Hemligheten” bakom de förhållandevis stora framgångar som företaget haft på kort tid är noggrannhet, högt utvecklade beräkningskalkyler samt kompletterande kompetens inom företaget. Innan man lämnar en offert på ett jobb utförs en förstudie under flera dagar. Då gör man mätningar av alla möjliga slag för att sedan kalkylera och framställa en prognos över besparingspotentialen.

Tack vare tidigare kontakter fick det nybildade bolaget ganska snabbt två stora projekt; Finlandia och Cinderella. När det gäller Cinderella förutsåg eMarine att den teoretiska inbesparingen i bränsle kunde bli 1.012 ton per år.

Svaret från Viking Line blev att om man nådde hälften skulle det ändå vara värt det.

– Den faktiska besparingen blev mer än beräknat! Vi kan i dag nästan garantera en återbetalningstid på vårt jobb på två år, konstaterar en nöjd Jonas Lönnblad.

/Jörgen Pettersson

Bildtext:

Jagar energitjuvar. Christoffer Gustavsson, till vänster, och Jonas Lönnblad är båda ingenjörer från Högskolan på Åland. I dag jobbar de tillsammans för att maximera energiinbesparingar till sjöss.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb

Ny isbrytare kan köras på metanol

23 feb
isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

test

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

Viking Line har beviljats märket Nyckelflaggan av Förbundet för finländskt arbete och blir därmed största turismföretaget som får använda kvalitetsstämpeln.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net