Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
img_0077.jpg

Elektra döps i Åbo på måndag

Publicerad: 08:05 - 24 maj 2017

|

Jörgen Pettersson

På måndag är det visning och dop av Finferries nybyggda och Finlands första hybridfärja Elektra. Det blir gudmor och trafikminister Anne Berner som förrättar dopet där färjan just nu ligger i Auroa å i Åbo. Som energikälla för Elektra fungerar i första hand batteripaket levererade av Siemens som laddas med landström och vid sidan av dem har färjan som säkerhet dieselelektrisk drift. lektra som ska trafikera på rutten Pargas–Nagu är även Finlands största landsvägsfärja med kapacitet för 90 personbilar.

Nybyggnadsprojektet har letts av Kaj Jansson från Mariehamn. Han intervjuades om Elektra i Ålands Sjöfart #1/2017:

Unik hybridfärja blir skärgårdens framtid

Finlands första hybridfärja Elektra byggs som bäst i Polen och ska inleda trafiken mellan Pargas och Nagu i sommar. Projektledare är Kaj Jansson från Mariehamn.

– Vi behövde den bäste och därför ringde jag Kaj, säger Finferries vd Mats Rosin.

Finferries har strategiskt och målmedvetet jobbat med ny teknik ombord på sina landsvägsfärjor. År 2012 införde man dieselelektrisk drift ombord på m/s Stella som byggdes av STX-varvet i Raumo. Med hjälp av åtta mindre motorer alstrade man elektriciteten till framdriften. Resultatet blev häpnadsväckande. Stella uppvisade samma energiförbrukning som traditionellt framdrivna m/s Mergus (byggd 1984) trots att lastkapaciteten är mer än dubbelt större på Stella.

Isarna en utmaning

Nu tar man ytterligare ett steg och bygger en hybridfärja i Polen. Innan beställningen gjordes ett omfattande beredningsarbete där man till exempel tittade mycket på pionjären i branschen, batterifärjan Ampére i Norge.

Fast så långt är för riskabelt att gå. I Finland har vi att tampas med is under vintrarna, det slipper man i Norge.

– Därmed blir det för riskabelt att bara ha batteridrift hos oss. Vi måste ha möjligheten att koppla in dieslarna om isarna blir för tuffa, säger Kaj Jansson som nu är med och bygger sin nionde färja som projektledare.

Eller egentligen är det åtta och en halv, alla utom denna för Viking Line. Först var det Turella, sedan följde Rosella, Mariella, Amorella, Isabella, Cinderella, XPRS och så slutligen Spanienbygget som aldrig fullföljdes.

– Egentligen hade jag kanske inte tänkt bygga fler fartyg men det här gick inte att tacka nej till. Det här med elektricitet är mycket intressant för skärgårdsfärjor, säger Kaj Jansson.

Ville ha den bästa

Kaj Jansson kom in i Finferries-projektet våren år 2015. Då var de stora dragen fastslagna men mycket återstod ändå i form av förbättringar och förändringar. I det arbetet är Kaj Janssons mångåriga erfarenhet oumbärligt.

– Jag ville ha den bästa i branschen som projektledare och ringde därför Kaj som ju dels har erfarenhet av att bygga fartyg men också kan rederidelen, inte minst från tiden som rederichef vid Ålands landskapsregering, säger Mats Rosin.

Den nya hybridfärjan ska heta Elektra och trafikera den åtta minuter långa rutten mellan Nagu och Pargas. Mängden fordon uppgår till cirka 600.000 varje år. Avsikten är att uteslutande köra på elektricitet som tas ombord under det fem och en halv minut långa hamnstoppet. Då pluggar man in fartyget i elnätet i land och laddar batterierna. Detta kan man även göra med de tre dieselmaskiner som finns ombord.

– Men avsikten är att sköta trafiken med elektricitet från land. Därför har vi byggt om färjfästena på båda sidor, säger Kaj Jansson.

160 batterier ombord

Elektra är Finlands första hybridfärja och även en nyhet globalt. Det är många som följer projektet med stort intresse, inte minst trafikavdelningen vid Ålands landskapsregering. Till exempel Vårdötrafiken kunde fungera ypperligt med en liknande hybridfärja.

Beslutet att bygga färjan i Polen var ekonomiskt motiverat.

– Av de tretton varv som räknade på affären var polska Crist S.A. klart förmånligast, säger vd Mats Rosin.

Projektet går i sin helhet lös på ”ungefär 20 miljoner euro”.

Elektra drivs fram av ett batterikluster på 1 MWh; 160 batterier som väger 90 kilo per styck. Landanslutningen sker automatiskt liksom förtöjningen genom ett laddningstorn och förtöjningssugkopp på dykdalber. När färjan går med eldrift är allt helt tyst.

Solceller på taket

Elektra blir 97 meter lång och kan ta 90 personbilar. Hon ska göra elva knops marschfart och alla bilar ryms på huvuddäck.

– Det finns inga hyllor på henne, sådana tar alldeles för lång tid att manövrera i den här trafiken, säger Mats Rosin.

Lastning och lossning sker samtidigt med hjälp av ramperna som blir tolv meter breda. Fartygets isklass är 1B. Egentligen är skrovet 1A men maskinstyrkan räcker inte riktigt till för det.

Fartyget sköts av tre personer; en befälhavare, en maskinchef (som sitter på bryggan, maskinrummet är obemannat) och en däcksare som sköter bildäcket. Resenärerna sitter i sina fordon under överfarten.

Elektra är också försedd med åttio kvadratmeter solceller vilket man än så länge mer betraktar som ett experiment.

– Vi vill se hur det fungerar och tänker oss förse besättningsutrymmena med elektricitet från solcellerna, säger Kaj Jansson.

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar
illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

illustration-isbrytaren-oden

Tillbaks till Nordpolen för Oden

Svenska isbrytaren Oden återvänder till Nordpolen för att göra det hon också är konstruerad för; tjänstgöra som forskningsplattform för en expedition i polarområden.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net