Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
b_56i7934.jpg

Eckerö storsatsar på större hamn

Publicerad: 08:09 - 17 sep 2017

|

Jörgen Pettersson

Arbetet med att förstora Berghamn i Eckerö har pågått i det tysta fram tills nu. Ålands miljö- och hälsovårdsmyndighet (ÅMHM) gav i form av ett miljötillstånd i våras klartecken för sprängnings- och muddringsarbeten. Under sommaren har förhandlingar med tänkbara entreprenörer förts. Arbetet som sköts av åländska Eriksson ByggAb drar igång i höst och beräknas kosta tio miljoner euro innan allt är klart..

Ålands Sjöfart stämde därför träff med Eckerö Linjens vd Tomas Karlsson och trafikdirektör Stefan Granskog för att höra mer om planerna som är allt annat än småskaliga. Hamnbassängen som i dag är 6,5 meter djup ska bli 8,5 meter och måste därför förstärkas före man kan starta själva muddringsarbetet. Arbetet får pågå från 1 september till den 15 april, man planerar hålla på i två år.

–      Det är ett ganska utmanande projekt då allt ska ske samtidigt som trafiken pågår, säger Stefan Granskog.

Uppskattningsvis 6.000 kubikmeter berg ska sprängas och 5.000 kubikmeter muddermassor grävas upp och flyttas till piren som ligger på andra sidan kajen.

–      Vi räknar med att flytta massorna med splitpråmar från havet upp på land, säger Granskog.

När arbetet i Berghamn står klart kommer man även att göra förstärkningar och anpassningar i Grisslehamn.

–       Den totala investeringen i bägge hamnarna ligger på dryga 10 miljoner euro, där merparten av investeringen ligger i Berghamn. Det här är bevis på att både vi och ägarna starkt tror på en framtida trafik mellan Grisslehamn – Eckerö, säger Tomas Karlsson

Bredare bilar

Berghamn är ingen gammal kaj. Den byggdes så sent som år 2005 inför M/S Eckerös ankomst året därpå. Hösten 2007 frångick Eckerö Linjen konceptet med två fartyg och sålde M/S Roslagen. Det var en strategisk lyckträff, i dag kör M/S Eckerö på egen hand lika många passagerare som man tidigare gjorde med två fartyg.

Hur när är det då att vi snart får se en ny färja på rutten Eckerö-Grisslehamn?

–      Det kan jag inte svara på än. Vi vet att nästa fartyg som Rederi Ab Eckerö köper antagligen blir anpassad för Eckerö Linjen och trafiken mellan Grisslehamn och Eckerö. Om det handlar om bättre begagnat tonnage eller ett nybygge är för tidigt att säga. Men när det nya fartyget kommer är det mycket sannolikt större än M/S Eckerö och då ska vi stå redo med tillräcklig kapacitet i hamnarna, säger Tomas Karlsson.

Inför trafikstarten med M/S Eckerö gjordes stora investeringar i ombyggnader där man bland annat gjorde om en hel hyttsektion till butik samt en ny stor Byssa för att klara av att tillaga och servera det stora matbudet som finns ombord. Samtliga gästutrymmen i fartyget har förstås fräschats upp och anpassats under åren. Det som man ändå märker, på grund av fartygets ålder, är att övriga utrymmen och besättningshytterna inte håller dagens standard.      

–      Dagens bilar är dessutom bredare än de var 1979 vilket gör att bildäcket upplevs som trångt. Sådant måste vi alltid ha med i planeringen, säger Stefan Granskog.

Rekordsiffror i fjol

M/S Eckerö har varit en lyckad satsning, antalet passagerare växer och det ekonomiska utfallet är hyggligt. Satsningen på kortkryssningar har fallit väl ut och fortsätter växa.

–       Tack vare en mycket engagerade personal, både ombord och iland, blir hela reseupplevelsen lite bättre för våra gäster, säger Tomas Karlsson.

I arbetet med att inkludera personalen ingår ständiga försäljningsuppdateringar och full transparens. Alla bär ansvar för sitt eget arbete.

–      Vi har jobbat hårt med att få bort inställningen att det är ”någon annans fel”, vilket aldrig leder någon vart.

Arbetet har burit frukt. Fjolåret var all time high för M/S Eckerö med 971.862 passagerare. Miljongränsen är alltså inom räckhåll men nås knappast i år då man inledde med en dockning som dessutom blev förlängd på grund av tilläggsarbeten.

Inför nästa år kan vad som helst hända, då förlänger dessutom Eckerö Linjen högsäsongstrafiken med en vecka i augusti.

–      Det är en väldigt tydlig trend att allt fler väljer senare semestrar och det ska vi anpassa oss till, konstaterar Tomas Karlsson.

Fast det är inte helt okomplicerat, till exempel är det en utmaning att hitta personal till senare delen av sommaren.

–      Skolorna börjar och många vill vara lite lediga innan allvaret tar vid, säger Karlsson.

Skillnaden mellan hög- och lågsäsong är sex returresor per vecka. Räknat i personal är man uppemot sjuttio ombord under vintertid och etthundratio på sommaren.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net