Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
897f24ab76b3722b_org.png

Dubblad vinst för Viking Line

Publicerad: 08:02 - 13 feb 2020

|

Jörgen Pettersson

Viking Line redovisar i dag resultatet för år 2019 och gör det med stärkt självförtroende. Omsättningen är fortfarande under en halv miljard euro men effektiviseringar och kostnadskontroll gör att rörelseresultatet steg från 9,3 miljoner euro (2018) till 17,4 miljoner för 2019. Det betyder också att de drygt 3.500 aktieägarna föreslås få 45 cent per aktie i dividend eller totalt 4,86 miljoner euro. Det är en rejäl höjning från fjolårets 25 cent.

Omsättningen för 2019 sjönk något, till 496,4 Meur (från 497,8 Meur 2018) men rörelseresultatet steg ändå kraftigt, mycket tack vare inbesparingar. Driftskostnaderna minskade med 2,3 procent till 321,7 Meur (329,2 Meur). Bunkerkostnaderna minskade med 7,4 procent till 47,0 Meur (50,8 Meur). På sista raden, efter skatt stannade vinsten på 10,8 miljoner euro (5,5 Meur) vilket är exakt 1 euro per aktie i bolaget. Hela bokslutskommunikén finns att ladda ner längre ner på sidan.

På den här länken finns mer att läsa om räkenskapsåret 2018 då omsättningen för första gången sjönk under en halv miljard euro.

Inför innevarande år 2020 räknar Viking Lines ledning med både stabilitet och tillväxt:

”Vi förväntar oss att passagerarvolymutvecklingen är stabil och att försäljningen per passagerare ökar något. Fastprisavtal för delar av koncernens bunkerkonsumtion för 2020 motverkar delvis risken för ökade bunkerkostnader. Lönekostnadsutvecklingen bedöms vara moderat. Resultatet för kvartal tre har en avgörande betydelse för årsresultatet”, skriver bolaget.

Fast riskerna är ändå många och osäkerheten ständigt närvarande, marginalerna är små och konkurrensen stenhård och tilltagande. Dessutom kan coronaviruset ställa till det, befarar Viking Line:

”På Viking Lines marknader råder fortsättningsvis en hård konkurrens, där verksamhetsförutsättningarna påverkas av pressade priser och volymer. Den asiatiska marknadens tillväxt riskerar att avstanna på grund av coronaviruset.”

Som helhet bedöms ändå att rörelseresultatet för 2020 kommer att vara i nivå med rörelseresultatet 2019. VD Jan Hanses kommenterar:

– Resultatet för år 2019 visar att vi är på rätt väg. Vi har lyckats vända en nedåtgående trend. Det utvecklingsarbete vi inledde 2018 gällande vår organisation har visat sig vara lyckad. Målsättningen har varit att stärka det kommersiella fokuset. Verksamhetsårets tre första kvartal utföll bättre än föregående år. Jag är särskilt nöjd med det förbättrade försäljningsbidraget per passagerare liksom lägre driftkostnader. Den gynnsamma trenden från det andra kvartalet fortsatte under högsäsongen, som är årets ekonomiskt viktigaste period. Slutet av verksamhetsåret drabbades negativt, då Finlands Sjömansunion valde att gå i stödstrejk.

Förutom att man fäst större vikt vid dn kommersiella operationen har Viking Line även ägnat stor kraft åt framtiden och den hållbarhet som hela världen efterlyser. Sjöfartens utsläpp är något som IMO och alla andra betraktar som en ödesfråga och något som måste hanteras.

– Viking Line har allt tydligare valt att ta en aktiv roll i utvecklandet av hållbart resande – ett område där vi redan i flera års tid stått i framkant. I en tid med aktiv samhällsdiskussion och snabba förändringar vill vi möta våra kunders tilltagande efterfrågan av hållbara tjänster och ökade krav på resealternativ i närregionen. Under året har en hållbarhetsstrategi godkänts. Arbetet är strategiskt och tar sikte på såväl kunder som medarbetare och miljö. Som ett åländskt rederi lever vi av havet och att främja dess välmående är viktigt för oss. Vi vill vara föregångare när det gäller att utnyttja sådana lösningar som minskar miljöbelastningen, kommenterar Jan Hanses.

Bokslutskommunikén visar också att det alltjämt är på passagerarsidan som de stora intäkterna finns. Av omsättningen kom 448,4 Meur från passagerarrelaterad försäljning medan frakten uppgick till 45,6 Meur. Trots stora mängder last utgör intäkterna bara en tiondel av det passagerarna betalar.

Antalet passagerare uppgick under rapportperioden till 6.300.480 (6.411.537). Koncernen hade en total marknadsandel inom trafikområdet om uppskattningsvis 31,9 procent (32,4 procent). Lastvolymerna uppgick till 133.940 fraktenheter (128.549). Viking Lines fraktmarknadsandel var uppskattningsvis 18,4 % (17,8 %). Marknadsandelen för personbilar uppgick till uppskattningsvis 31,9 % (31,7 %). Under fjolåret förlorade man alltså en del av passagerarna men vann en del av lasttrafiken från konkurrenterna.

Koncernens investeringar uppgick till 29,9 Meur (15,9 Meur), varav 23,6 Meur (4,3 Meur) huvudsakligen avser förskottsbetalning för fartyg under byggnad. Koncernens totala investeringar utgör 6,0 procent av omsättningen (3,2 procent).

I Xiamen, Kina, pågår bygget av M/S Viking Glory och till följd av förseningar på grund av bland annat coronaviruset har man i någon mån justerat tidtabellen. Tidigare har talats om att fartyget ska i trafik i början av år 2021, nu skriver man i kommunikén att det ska ske ”under 2021”.

Bokslutets balansräkning är alltjämt mycket stabil. Den 31 december 2019 uppgick koncernens långfristiga räntebärande skulder till 100,0 Meur (103,5 Meur). Soliditeten var 50,7 procent jämfört med 49,4 procent föregående år.

På risksidan lyfter Viking Line-ledningen, förutom coronaviruset, även allmänna risker:

”Marknaden för kryssningar och färjetrafik i Östersjön är stabil men utsatt för hård konkurrens. Politiska beslut kan förändra Viking Lines verksamhetsförutsättningar med potentiellt negativa konsekvenser för affärsverksamheten. Ålands skatteundantag, som möjliggör skattefri försäljning i trafik till och från Åland, är dock permanent. EU-kommissionens riktlinjer för främjande av sjöfarten, som möjliggör sjömännens nettolönesystem, gäller tillsvidare. Koncernens affärsverksamhet är beroende av fungerande logistik och datasystem. Störningar i trafiken eller datakommunikationen kan ha en negativ inverkan på koncernens resultat. Viking Line strävar till en minimering av risken för längre oplanerade trafikuppehåll genom kontinuerligt underhåll av fartygen, ett välutvecklat säkerhetssystem, utbildning och regelbundna övningar. Riskerna i informationshanteringen minimeras genom utveckling av ändamålsenliga säkerhetssystem och alternativa arbetssätt samt satsningar på datasystemens tillförlitlighet.”

Allmänna kommentarer i anslutning till bokslutet

  • Koncernens fartyg är bokförda till ett värde om 266,0 Meur (281,2 Meur). Fartygen är kasko- och intresseförsäkrade till ett värde om 598,0 Meur (598,0 Meur). Därutöver är samtliga fartyg strike/delay-, P&I (Protection and Indemnity)- och PLR (Passenger Liability Regulation) -försäkrade.
  • Fluktuationerna i bunkerpriserna har en direkt inverkan på koncernens resultat. För att motverka risken för höjda bunkerpriser har koncernen ingått fastprisavtal avseende delar av koncernens bunkerkonsumtion för 2018, 2019 och 2020.
  • Koncernen är även utsatt för olika finansiella risker, däribland fluktuationer i valutakurser. Intäkterna genereras i euro och i svenska kronor. Den större delen av det operativa inflödet av likvida medel utgörs av euro. Inköpspriset på försäljningsvaror och bunker påverkas av övriga valutor, företrädesvis den amerikanska dollarn. Koncernen strävar till att upprätthålla en god likviditet för att ha beredskap att möta negativa förändringar i det operativa kassaflödet.
  • Koncernen exponeras för prisrisk avseende aktier som klassificeras som finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via övrigt totalresultat. Värdet på koncernens aktieinnehav i Försäkringsaktiebolaget Alandia fastställs på basis av nuvärdet från framtida kassaflöden. Kassaflödesberäkningen bygger på ett antal uppskattningar och bedömningar som har en väsentlig inverkan på nuvärdet.
  • Förskottsbetalningar avser fartyg under byggnad och uppgår till 49,5 Meur per 31.12.2019. Dessa består av förskottsbetalningar i enlighet med fartygsbyggnadskontrakt, planerings- och övervakningskostnader samt aktiverade lånekostnader. I det fall att fartygsbyggnadskontraktet skulle uppsägas har bolaget en bankgaranti som säkerhet för erlagda förskottsrater om 38,8 Meur jämte ränta.
  • Medelantalet anställda i koncernen var 2.632 (2.671), varav i moderbolaget 1.986 (2.005). Landpersonalens antal var 594 (634) och sjöpersonalens 2.038 (2.037). Utöver koncernens egen personal bemannades Viking XPRS med i medeltal 245 (242) personer anställda av ett bemanningsföretag.
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net