Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Mariella (1)

Dokument: Så minns vi Mariella

Publicerad: 17:05 - 19 maj 2021

|

Markus Mattila
Frilansjournalisten Markus Mattila har grävt ner sig i historien bakom M/S Mariella som i veckan som gick lämnade Finland för en ny framtid i Medelhavet. Mariella var en gång störst i världen och satte en ny standard för färjorna.

Mariella är ett fartyg som många färjenördar, resenärer och branschfolk har känslor för. Hon har envist trafikerat Stockholm-Åland-Helsingfors i 35 år. Hon blev en del av stadsbilden i båda huvudstäderna och satte en helt ny standard på Östersjön när hon levererades och hennes eftermäle kom att påverka hela färjetrafiken och även kryssningsbranschen.

Jag vet inte om är ödets ironi att jag skulle intervjua Viking Lines styrelseledamot Nils-Erik Eklund, son till pionjären till Gunnar Eklund på samma datum som Mariella levererades till SF-Line för 36 år sedan, 1985. Men jag intalar mig själv att det måste vara ödet.

Mariella var ett speciellt fartyg, det märker jag direkt när jag sätter mig ned med Nils-Erik. Han får den där nostalgiska blicken då han beskriver processen innan beställningen av fartyget var ett faktum:

– Vi byggde upp så kallade “mock-up”-hytter, buffétlinjer etc på Hotell Park Alandia där vi testade våra nya koncept. De kockar och housekeeping-personal som deltog i testen fick till slut jobba ombord på Mariella. Vi genomförde noggranna kundundersökningar och vi var noga med att involvera ombordpersonal och befäl så att fartyget skulle bli så lättarbetat som möjligt.

Nils-Erik Eklund hade några år tidigare fått rollen som biträdande direktör för SF-Line och det här projektet var hans första nybygge där han hade en aktiv roll i planeringen. SF-Line hade två varv som konkurrerade om kontraktet för Mariella: Det ena var Wärtsilä i Åbo och det andra Valmet i Helsingfors. Wärtsilä erbjöd en modifierad version av Silja Lines Helsingforsfartyg och Gunnar Eklund som var van att få fartygsbeställningarna på sitt sätt avböjde erbjudandet. Valmet i Helsingfors hade aldrig tidigare byggt passagerarfartyg men deras förslag hade, enligt Nils-Erik en mycket modernare skrovform. Passagerarkapaciteten och layout var mer eller mindre densamma som den slutgiltiga designen:

– Det var i grunden två helt olika fartyg, det som Wärtsilä hade att erbjuda var en modifierad version av Silvia Regina och Finlandia. Gunnar hade frågor om skrovets utformning, framförallt bogkonstruktionen som tidigare hade haft problem under hög fart. Valmets förslag innehöll ett modernare fartygsskrov och hade den kapacitet som vi var ute efter. Men i slutändan så föll det på att dödvikten inte motsvarade våra krav och det faktum att Valmet hade en begränsad erfarenhet av att bygga passagerarfartyg i den här storleken.

Kontraktet gick i slutändan till Wärtsilä, notan för fartyget hamnade på 427 miljoner mark (cirka 153 miljoner euro idag). Kontraktet skrevs i september 1983.

Att Mariella blev en succé är nog en underdrift. Hon var det första fartyget i finlandstrafiken som hade hyttplatser för nästintill alla passagerare och en layout ombord som fortfarande används på olika nybyggen i Östersjön.

– Mariella var fullbokad under hela hennes första år i trafik, och det slog alla våra lönsamhetskalkyler och förväntningar, säger Nils-Erik Eklund.

Fartyget satte en helt annan standard vad gäller trafiken mellan Sverige, Åland och Finland och det skapade ringar på vattnet utanför Norden:

– Carnival Cruise Lines hämtade en inspiration från Mariella vad gällde materialval, färgkombinationer osv för sina nybyggen. Royal Caribbean Cruise Line tog inspiration till sitt nybygge Sovereign of The Seas. Men det var såklart i mycket större skala än vad som var möjligt på Mariella.

Mariella tog över stafettpinnen som världens största bil- och passagerarfärja efter den bittra rivalen Silja Lines fartyg m/s Svea. Hon hade levererats tidigare samma år. Jämfört med tidigare generationer av färjor så var Mariella en gigant med sin bruttovikt på 37.799 Bruttoton och längd på 175 meter. I svensk media florerade en debatt om hon helt enkelt var för stor för Stadsgårdskajen i Stockholm och att hon skulle förstöra stadsbilden. Men det visade sig i slutändan att hon blev en permanent del av stadsbilden och kom att bli uppskattad.

Nils-Erik berättar om vad som var huvudfokuset när man planerade fartyget:

– Ett av fokusen under projekteringen var att erbjuda den absolut bästa konferensprodukten på Östersjön och det största utbudet av unika restauranger och barer ombord. Jag gjorde flera studieresor ute i Europa där jag besökte hotell, restauranger, konferensanläggningar och även internationella kryssningsfartyg i Karibien.

Ett annat perspektiv som var viktig enligt Nils-Erik var layouten av alla restauranger, barer och butiker och att det skulle vara lätt för passagerare att hitta ombord:

– Robert Tillberg ritade fartygets olika interiörer, han hade tidigare varit med och designat interörerna till Turella och Rosella. Han utgick från ett koncept eller färgval och hade det som en röd tråd i alla de olika restaurangerna.

Det var även Robert Tillberg som hade den briljanta idén om det tre däck höga atriumet:

– Öppningen i taket vid lobbyn med tillhörande glasskulptur med förgyllt stål var Roberts idé. Han såg det som en “fyr” för passagerare som kunde använda den som referenspunkt när de rörde sig i fartyget.

Robert Tillberg är en svensk skeppsdesigner, född i Kalmar som startade det maritima designföretaget Tillberg Design. Han är mannen bakom inredningen till flera kända kryssningsfartyg och färjor som till exempel: RMS Queen Mary 2, Crystal Symphony och Svenska Amerika Linjens Kungsholm som var hans första stora projekt. Han var även flitig med att designa fartyg åt SF-Line som Marella och Rosella. Han avled 2013.

En sak som den äldre skolans sjömän brukar säga är att fartyg har en personlighet och själ. Jag skulle nog påstå att det ligger något i det. Speciellt för äldre generationer färjor, det stämmer på Mariella också. Det kan vara allt från hur hon stampar i hög sjö, hur hon vibrerar, dofter av gammal cigarettrök som fortfarande sitter i väggarna blandat med rengöringsmedel och diesel. Ljudet av alla glada passagerare och hennes dova motorljud. Nils-Erik håller med i beskrivningen men flikar in, med vad han menar är det viktigaste:

– Besättningen. Det är de som gjort vad Mariella är i dag. De är de som möter passagerarna varje dag och de är stolta över sin arbetsplats.

Mariella trafikerade envist mellan Stockholm och Helsingfors. Genom finans- och varvskriser, konkurser inom Viking Line, Estoniakatastrofen och mycket mer. Men det var en pandemi som till slut blev spiken i kistan.

Jan-Tore Thörnroos från Brändö är en erfaren skeppare inom Viking Line och har tjänstgjort som olika grader av styrman på Rosella och som till slut blev ordinarie befälhavare på Mariella i juni 1994. Han minns hur hon satte en ny klass på Östersjön, både tekniskt och servicemässigt:

– Mariella var verkligen i en klass för sig, hennes restauranger och framförallt restaurangen Bellman var helt fantastisk. Lobbydäcket med öppningen i taket med glasskulpturen var helt magnifik, man hade ju inte sett något liknande tidigare på Östersjön.

Något som utvecklades snabbt under 1980-talet var den tekniska biten.

– Tekniken på bryggan var ju också något helt nytt och hon var ju SF-Lines första fartyg med inbyggda bryggvingar och stabilisatorer, vilket gjorde henne stabil i sjön. Det gällde även i hårt väder även fast vi drog ned farten till ungefär 12 knop. Hennes bog var väl kanske inte den smäckraste, säger Jan-Tore.

Fartyget blev en succé och samarbetspartnern Rederi AB Slite beställde ett systerfartyg som fick namnet m/s Olympia. Men SF-Line hade fortfarande massor med idéer som man inte lyckades få med i slutprodukten. Så alla dessa idéer hamnade i ett sidoprojekt som kallades för “Projekt Lillasyster”:.

Nils-Erik Eklund berättar:

– Vi hade så mycket idéer som aldrig kom med i slutprodukten så vi sparade dessa till ett sidoprojekt som vi döpte till “Projekt Lillasyster”. Det som slutligen blev av det här nya projektet var systerfartygen Isabella och Amorella som byggdes nere i Brodosplit, Kroatien.

Cinderella är ett fartyg som Viking Line egentligen inte hade planerats att bygga tills Wärtsilä kontaktade SF-Line om att det fanns en “plats” ledig på varvet och erbjöd SF-Line att bygga ett fartyg:

– Det tar i regel två år att projektera ett fartyg, men eftersom vi hade så goda erfarenheter från bygget av Mariella såkunde vi korta ner planeringsperioden till ett år.

Gunnar Eklund var en visionär vad gäller färjetrafiken mellan Sverige och Finland. Redan några år innan han startade upp Vikinglinjen med s/s Viking föddes idén:

– När Gunnar arbetade på ett fartyg, några år innan Vikinglinjen och han såg hur intensiv trafiken var mellan Dover och Calais i engelska kanalen så hade han visionen redan då att starta upp färjetrafik mellan Roslagen, Åland och Finland. Men folk trodde ju att han var galen. Gunnars filosofi vad gäller färjdesign har alltid varit att en färja ska vara som en damsko: Liten på utsidan, men rymlig på insidan.

Det där sista stämmer ganska väl på Mariella ändå. Jämfört med dagens jättar på Östersjön som kommande  Viking Glory och  Silja Serenade så framstår Mariella som en plutt i jämförelse. Men jag minns ändå sista gången jag klev ombord på Mariella i december 2019, precis innan pandemin var ett faktum, att jag blev lika hänförd av hennes infodäck med sin öppning i taket och all marmor och mässing som så många gånger tidigare.

Gunnar Eklund var nog inte helt fel ute ändå.

Lycka till nu m/s Mariella (eller ska jag säga m/s Mega Regina) i dina nya hemmavatten utanför Italien. Du är saknad av många.

På den här länken kan du lyssna på befälhavaren Stefan Karell som kör ner Mariella till Medelhavet. Intervjun är gjord av Ålands radio.

 

 

 

 

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb
Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net