Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
amorella_2

”Det hängde på minuter”

Publicerad: 13:01 - 22 jan 2021

|

Jörgen Pettersson
Det handlade inte om minuter utan sekunder när M/S Amorella drabbades av tekniskt fel på sämsta tänkbara plats.

Till följd av ett extremt oväntat tekniskt fel i form av en ventil som fastnade gick styrbords propeller till fullt back i ett känsligt läge i en trång passage vid Julgrund i Föglö skärgård. Detta gjorde att Viking Lines bil- och passagerarfärja M/S Amorella fick bottenkänning och hål i skrovet. Vatten strömmade in i AC-rummet vilket riskerade hela fartygets elförsörjning. Därför beslöt befälhavaren Rune Fellman att sätta fartyget på land i en vik som bedömdes lämplig, vilket den också visade sig vara.

Att det hela handlade om ett tekniskt fel fick också stöd i Olycksutredningscentralens preliminär rapport som publicerades i november.

Att olyckor och haverier kan inträffa är en del av vardagen ombord trots att tillbud sker extremt sällan. Besättningarna är drillade att vara beredda även på sånt som man inte förutse, när oturen är framme gäller det att göra rätt ch göra snabbt. Det handlade om sekunder, bokstavligen, efter den första bottenkänningen i den steniga farled i Föglö skärgård. Det visade sig vid dagens sjöförklaring där befälhavaren Rune Fellman redogjorde för exakt vad som inträffade den 20 september då Amorella grundstötte.

Platsen är Ålands tingsrätt som för dagen förvandlats till en sjörättsdomstol under Åbo hovrätts domkrets. Vi som lyssnar sitter via skärm i ett rum i bottenvåningen av Statens ämbetshus i Mariehamn. De direkt inblandade, klass, Traficom, försäkringsbolag och rederi, finns i rummet ovanför. Dagens huvudperson är befälhavaren Rune Fellman som lämnat en skriftlig redogörelse över det inträffade och nu läser upp det hela, ord för ord.

Rune Fellman, 58, hör till Viking Lines allra mest meriterade befälhavare och känner Amorella som sin egen ficka. Här kan du läsa en längre intervju med Fellman i Ålands Sjöfart.

Kapten Fellman befann sig i hytten när problemen började på bryggan, i samband med en gir i farleden kring Julgrund i Föglö. Linjelotsen som stod vid rors märkte att fartyget inte längre styrde normalt och tog över kontrollerna manuellt. Samtidigt gick larmet som nådde Rune Fellman som ägnade sig åt kontorsarbete i hytten.

– När jag tittade ut genom hyttventilen såg jag att vi var på fel plats, säger Rune Fellman.

Han ruusade snabbt upp till bryggan och övertog befälet. I samma sekund han nådde kommandobryggan kände han hur fartyget fick bottenkänning norr om farleden. Hela händelseförloppet utspelade sig under en knapp minut och i sju knops fart.

Orsaken till att man förlorade manöverförmågan kokar, efteråt, ner till ett tekniskt fel i hydraulenheten till styrbords KaMeWa-propeller. När farten togs ner i samband med giren stannade inte propellerns vinklade blad upp utan fortsatte till full back. I de efterföljande utredningarna har felet identifierats till en så kallad boosterventil som fastnade, orsaken till detta har inte gått att klargöra. Underhållet har skötts minutiöst och dokumenterat och med större noggrannhet än manualerna kräver.

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut och anser att felet inte gick att undvika. Oljan har kontrollerats och filtren har bytts helt enligt instruktionerna och mer därtill, säger Rune Fellman.

Efter det inträffade har de aktuella ventilerna bytts ut på rederiets eget initiativ och för säkerhets skull.

– Jag bedömer det hela som en isolerad oförutsägbar händelse som ingen rimligen kunnat värja sig mot, understryker Fellman.

Dramatiken på bryggan upphörde inte efter den inledande bottenkänningen som slet upp stora hål i skrovet på styrbords sida och förorsakade kraftig vatteninträngning i fartyget. Tvärtom återstod det värsta och svåraste; att fatta beslut om fortsättningen.

När Rune Fellman tog över rodret, strax efter själva händelsen, uppstod ögonblickligen nya utmaningar. Till följd av grundkänningen och den oplanerade giren pekade Amorellas för alldeles för långt söderut i farleden. Hade inget gjorts hade det resulterat i ny grundstötning, på andra sidan farleden. Ventilen som hade fastnat innan giren gick till sist att öppna igen men då var skadan redan skedd. Med hjälp av den på nytt fungerande tekniken och ett resolut ingripande från Fellmans sida tog man kommando över situationen. Hade man inte gjort det, hade det en minut senare resulterat i en ny grundstötning.

– Jag drog fullt fram på babords propeller och fullt back på styrbords samtidigt som rodret sattes i dikt styrbord, säger Rune Fellman.

Manövern gjorde att fartyget rätade upp sig i farleden och att den omedelbara faran med att förlora kontrollen var över. Den inledande slagsidan mot styrbord, till följd av vatteninträngningen, hade bringats under kontroll genom att man pumpade in vatten i babords kompensationstankar. Men då upptäckte man att djupgången ökade snabbt i fören varpå farten drogs ned till en knop. Samtidigt kom rapporter från maskinchefen att fartyget tog in ”ordentligt med vatten i AC-rummet” vilket äventyrade hela fartygets elförsörjning.

– Hade vi drabbats av det hade vi varit helt hjälplösa.

Med grynnor på alla sidor kring den smala farleden och en styv sydlig vind var situationen snärjig, för att inte säga prekär. Det är i sådana lägen all makt över fartyget finns hos bara en människa, befälhavaren som i sådana lägen står väldigt ensam och måste lita till sitt eget omdöme. Rune Fellman valde att dra på fart igen med målet att hitta en plats att ställa fartyget på.

– Omedelbart efter bottenkänningen och när vi stabiliserat fartyget i farleden tänkte jag först köra till Långnäs för att släppa av passagerare och last. Jag tvingades till följd av skadorna inse att detta inte var möjligt. Enda sättet att säkra situationen var att sätta henne på land på ett lämpligt ställe, säger Rune Fellman vid sjöförklaringen.

I sakta färd framåt, detta handlade om minuter, studerade man strandlinjen dels okulärt och dels med hjälp av sjökort för att hitta det bästa stället. Stränderna i området är inte direkt förlåtande för nödparkeringar för att uttrycka det försiktigt, det är gott om sten i omgivningen.

– Men vid Järsö såg vi en vik som föreföll betydligt mer angenäm än alternativen.

Lösningen blev den västra sidan av den östra viken vid holmen Järsö och i först sju knops fart sattes kursen mot viken samtidigt som man drog ner på farten på nytt. Strax innan det grundade upp satte Rune Fellman back i propellrarna och bromsade sig in i säkerhet, farten gick ner från sju knop till sex, fem och så vidare för att till sist bli noll; helt utan att något kändes.

– Vi träffade ett område med lerbotten och märkte inget annat än att tallarna på land inte längre kom närmare och att fartyget stod stilla.

När fartyget väl hade stannat vidtog allt annat arbete med att reda upp. Dykare beställdes till platsen liksom bärgare, försäkringsbolag och alla andra som måste underrättas. Fartyget bogserades senare först till Långnäs och sedan till Nådendal där hon reparerades för att i dag vara tillbaka i trafik. Passagerarna evakuerades med hjälp av bland annat Ålands sjöräddningssällskaps fartyg Ulabrand som körde trettio passagerare i taget till Svinö.

Att vara med om en grundstötning är något alla till sjöss förstås helst undviker. Men när olyckan väl är framme handlar det om att göra det rätta för att rädda passagerare, last och miljö. Detta lyckades man med till alla delar, det anda spåret i omgivningen blev en tunn oljefilm vars ursprung är oklart. För Rune Fellmans vidkommande var det första gången han som befälhavare deltog i en sjöförklaring och med en erfarenhet rikare sammanfattade han sin redogörelse med att varken han själv eller fartygets besättning kan klandras för det som hände.

– Det var ett ytterst osannolikt tekniskt fel i en svår passage som förorsakade bottenkänningen, sammanfattar Rune Fellman det hela.

Ombord på Amorella fanns 207 passagerare och 74 besättningsmän. Ingen skadades i samband med grundstötningen.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar
Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Finferries Innamo

Innamo blir namnet på nya färjan

M/S Innamo blir namnet på det nya fartyg som byggs av HL-Metal i Pargas för trafiken i Åbolands skärgård.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net