logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
[uam_ad id="34272"]
logo2x_0
mobilemenu2
img_9156.jpg

Deras mål är att alla ska växa

Publicerad: 12:04 - 08 apr 2020

|

Jörgen Pettersson

Brygg- och maskinrumssimulatorer av högsta klass. Engagerade lärare och skräddarsydda utbildningar. Små klasser och fantastiska lokaler. Alandica Shipping Academy står redo för att fortsätta utbilda världens bästa sjömän!

 

Här ansöker du till Högskolan på Åland, ansökningstiden går ut den 15 april.

Alandica Shipping Academy (ASA) skapades i höstas som en nysatsning för att samordna, utveckla och marknadsföra den samlade åländska sjöfartsutbildningen vid de tre utbildningsenheterna Högskolan på Åland, Ålands gymnasium och Ålands sjösäkerhetscentrum. Alandica Shipping Academy (ASA) leds av en styrgrupp med representanter från ledningarna vid de tre enheterna samt utbildnings- och kulturavdelningen, Ålands landskapsregering. På så vis säkras både mandat och resurser.

För att samordna den operativa verksamheten med marknadsföring, kurser med mera har Emmy Karlsson-Hellman anställts som projektledare för ASA under 2020.

Emmy arbetar sedan tidigare med sjöfartsutbildningen vid Högskolan på Åland där hon tillsammans med vicerektor Bengt Englund styrt upp höstens utbildning inom ramen för nystartade Alandica Shipping Academy med målet att erbjuda helhetslösningar för ungdomar som vill gå till sjöss och till redan verksamma sjömän som vill läsa vidare.

– Vårt mål är att erbjuda flexibilitet för alla, säger Bengt Englund.

Den internationella sjöfartsutbildningen måste fylla så kallade STCW-krav, det är ett mått på vad en sjöman ska kunna för att få arbeta ombord på sjöfart. Alandica Shipping Academy uppfyller alla dessa krav och mycket mer – för den som vill.

Inför höstens skolstart står Alandica Shipping Academy redo att erbjuda det bästa och mest flexibla som står att finna inom svenskspråkig sjöfartsutbildning i Norden. Det är absolut inget nytt påhitt. Sjöfartsutbildningen på Åland går tillbaka till 1800-talet!

– Fast det går såklart inte att jämföra. Dagens sjöfart har helt andra krav på kompetens än man hade förr. Vår målsättning är att alla som avlagt en examen hos oss ska vara redo för allt, även det oväntade, säger Englund.

I projektet med att modernisera utbildningen ingår större möjligheter till eget arbete, alltså mindre klassrumsundervisning och mer distansstudier. Det har varit efterfrågat särskilt av dem som vill ha möjlighet att arbeta under studietiden.

– Vi prutar aldrig på kraven på de som går hos oss men vi ska erbjuda flexibilitet där det är möjligt, säger Englund.

Emmy Karlsson är sjöfartskoordinator vid Högskolan på Åland och har järnkoll på vad som krävs för olika behörigheter. Karlsson och Bengt Englund har granskat alla utbildningar med det uttryckliga målet att modernisera och i viss mån marknadsanpassa skolorna och kursverksamheten.

– Det handlar om att se över vilka specialkurser som branschen efterfrågar; IT-säkerhet, digitalisering, sjukvård, automation, LNG och så vidare. Vi ska erbjuda ett så brett utbud som möjligt.

Andra grenar inom sjöfarten som Högskolan på Åland erbjuder som fördjupning är fartygsfinansiering, nybyggnadsprojekt, projektledning, management, hållbarhet, miljö- och energiteknik, gruppdynamik, kommunikation, marknadsföring och mycket mer.

– Vi tänker på utveckling för hela sjöfarten och vi vill att människor ska se möjligheter. En vaktstyrman ska kunna blir sjökapten hos oss och en bilmekaniker ska kunna gå till maskinchef. Vi vill inspirera både unga och äldre att se möjligheterna och kunna följa sina drömmar, säger Bengt Englund.

För en ungdom som lämnar grundskolan finns några olika vägar att gå. Om hen väljer sjöfartsgymnasiet väntar tre år som leder till gymnasieexamen. Därefter är Högskolan på Åland redo och erbjuder vidareutbildningar på däck, i maskin eller kring elektricitet. Detta leder i sin tur till sjökapten, maskinchef eller elingenjör.

– Alla sådana jobb som det finns stor efterfrågan på över hela världen, säger Emmy Karlsson.

För en som väljer teoretiskt gymnasium fungerar det likadant men då tar det något längre. Genom att först gå sjöfartsgymnasiet sparar man åtminstone ett och ett halvt år i sista ändan. En högskoleexamen tar i runda slängar 4,5 år (sjökapten) och 4 år (maskin- och elektroteknik).

Nytt för i år när det gäller den åländska sjöfartsutbildningen är att alla tre aktörer samarbetar för att göra helhetsupplevelsen så bra som någonsin möjligt. Alla förutsättningar är på plats när terminerna börjar i höst. En splitterny bryggsimulator av senaste snitt är på plats. Maskinrumssimulatorn är uppgraderad till toppklass och innehåller även högspänningsövningar. M/S Michael Sars är det egna skolfartyget som är unikt bland alla nordiska sjöskolor. Lärarna hör till de kunnigaste i hela världen när det gäller sjöfartens olika villkor och förutsättningar.

– Ett sjöfartsrelaterat yrke kan öppna alla möjliga olika dörrar, särskilt som el- eller maskiningenjör finns massor av alternativ till att jobba på sjön, om man vill det, säger Emmy Karlsson.

När det gäller fortbildning siktar Alandica Shipping Academy också högt:

– Det får aldrig vara för sent att hitta nya vägar. Vi ser allt fler vuxenstuderande som börjat hos oss för att byta yrkesbana i livet. Det vill vi uppmuntra på alla sätt, säger Karlsson.
För att detta ska lyckas fäster man vid Högskolan på Åland särskild vikt vid att utveckla valideringen av sådant som studeranden redan kan och som kanske inte behöver läsas in på nytt.
– Det nyttjar ju ingen att försöka lära sig sådant som man redan kan, säger Bengt Englund.

Dela på facebook
Dela
Dela på twitter
Dela
Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

45b2caaf-38da-4df3-9f07-bb24328ae04f-w_960

Vätgas driver unikt norskt nybygge

Vätgas och rotorsegel samt möjlighet att ansluta till landström gör Egil Ulvan rederi till föregångare inom grön sjöfart.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Gabriella

Gabriella kör till helt nya hamnar

Viking Lines M/S Gabriella gör pionjärresor inkommande sommar till Kotka och Hangö där upplevelserna står i kö. I samarbetet med lokala hamnbolag sker de första kryssningarna i juli.

Meriaura

Meriaura satsar förnybart

Meriaura Group i Åbo befinner sig mitt i ett transportkoncept som tar sikte på 100-procentig koldioxidneutralitet.

/världen runt

Tack vare fartyg och sjöfolk fungerar världshandeln dygnet runt, hela tiden. Åland är ett sjöfartscentrum som sedan hundratals år tillbaka sett till att varor och människor transporterats från en plats till en annan, från säljare till köpare. I dag ser shippingen annorlunda än förut men möjligheterna är fortfarande många. Tag till exempel Linnea Gustafsson från Eckerö som ser till att grejerna fungerar ombord på trålfartyget FV Argos Froyanes som fiskar söder om Falklandsöarna. Eller Godby Shippings M/S Mistral som kämpar på världens just nu kanske hårdaste hav, norra Atlanten. Tack vare sjöfarten är det också möjligt att logistiskt placera ett modernt sjukhus så att världens allra fattigaste människor kan få hjälp. I dag lever vi i annorlunda tider med en pandemi som för ögonblicket förändrat vårt sätt att leva, när Bore med kontor i Mariehamn ska bygga roro-fartyg  i Kina sker det till stora delar med hjälp av Teams över datorn. Ungefär likadant gick det till när Lundqvist Rederierna beställde en helt ny tanker från Japan när hela Finland i våras försattes i undantagstillstånd.

Missa inte SJÖFARTENS DAG 27 maj 2021

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 14.000 andra, kom in och häng med!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Tidningen Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2021 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Meny
  • Maritime Day Åland 2021 – More than ever!
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Rederier
  • Förbundet
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net