Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
abb4.jpg

De sätter snurr på Azipod-fabriken

Publicerad: 08:10 - 09 okt 2016

|

Jörgen Pettersson

Företag över hela världen ägnar sig åt att begripa vad den fjärde generationens industrialisering egentligen betyder och vilka möjligheter digitaliseringen skapar. Internationella jätteindustrin ABB är ett av dessa och från fabriken i Finland där ålänningarna Marcus Högblom och Dick Björkqvist jobbar har den nya Azipod XL identifierats som en av ABB:s vägar mot framtiden. Här kan man läsa mer om hur propellerbyggarna tagit tekniken ett stort steg framåt. Här finns mer om ABB:s syn på hur framtiden ska skapas.

Ålands Sjöfart träffade vice vd:n för Passenger Ships och Azipod vid ABB Marine, Marcus Högblom:

Marcus Högblom från Mariehamn är en 42-årig tvåbarnsfar som numera bor i Helsingfors och finns med i ledningen av ABB Finland. Där ägnar han sig åt att leda försäljningen av elektriska automations- och propellersystem samt så kallade Azipod-propellerroder vilket skapat en osannolik framgång för fabriken i Nordsjö. När Högblom började som försäljningschef år 2009 var man 240 anställda. I dag finns över 500 personer på lönelistan.

Vi börjar år 1993. Marcus Högblom hade tagit studenten vid Ålands lyceum och funderade på framtiden. Att det skulle handla om teknik stod rätt klart. Om det var ett resultatet av arv eller miljö är inte lika klart men fadern Harry Högblom hade säkert bidragit med sin bakgrund som bland annat teknisk direktör på Rederi Ab Gustaf Erikson.

För den nyblivne studenten stod det då och vägde mellan KTH i Stockholm och tekniska läroverket i Helsingfors. Beskedet kom först från Helsingfors och rätt snabbt ordnade han lägenhet och flyttade in.

”Första gången jag kom dit fanns bara ett bord i vardagsrummet med en telefon som ringde när jag steg in”, minns Marcus Högblom.

Det var från KTH i Stockholm som meddelade att studieplatsen var hans…

”Men då var ju allt redan ordnat i Helsingfors och på den här vägen är det.”

Tillsammans med ålänningarna Johan Nyström och Sebastian Ekström började ”Mackan” sina studier som senare resulterade i en examen som skeppsbyggnadsingenjör . På vägen har han dessutom lärt sig den finska han saknade när han första gången anlände till Helsingfors.

400 tons propeller

Första jobbet blev för Marioff och entreprenören Göran Sundholm som utvecklat högtryckssprinklers för bland annat fartygsmiljöer.

”Det var en fantastisk omgivning för en ny ingenjör. Jag fick ansvar och möjligheter att avancera och till och med bygga upp helt nya marknader, till exempel i Korea”, minns Högblom.

Han stannade i fjorton år trots olika jobbförslag längs vägen. Men när ABB Azipods hörde av sig om Marcus kunde tänka sig  att bli ny försäljningschef gick det inte att tacka nej. Azipod var då en rätt ny uppfinning som enkelt uttryckt fungerar på samma vis som de där gamla aktersnurrorna som roterade runt sin egen axel. Azipods är både propeller och roder i ett och kan göras små eller extremt stora. Den största väger 400 ton och kan bryta över två meter is och de starkaste utvecklar 22 megawatt och kan driva ett 350 meters kryssningsfartygs i farter över 20 knop för att sedan stoppa det på ett par skeppslängder!

Azipoden fästs under fartyget istället för traditionell axellinje med propeller och roder. I dag har den första Azipoden 25 år på nacken och vinner allt oftare mark i konkurrensen. För det mesta  har ABB varit i stort sett ensamma på marknaden men stundtals har även företag som Siemens och Rolls-Royce försökt sig på liknande koncept.

Fyllda orderböcker

Nyligen kontrakterades ABB:s Azipods till fartyg nummer 200 och orderböckerna är fyllda fram till i vart fall år 2022. Fabriken har byggts ut i Nordsjö och är modernast tänkbara. Dessutom finns i dag fabriker i Fredrikshamn, Sockenbacka och Shanghai vid sidan av massor av olika underleverantörer.

Azipod är till att börja med en dyrare lösning än vanliga axellinjer. Men i långa loppet är investeringen enkel att räkna hem. Marcus Högblom nämner tjugoprocentiga bränsleinbesparingar.

Den totala drifttiden är tolv miljoner körtimmar på tjugo olika fartygstyper på de hundratals system som är i drift. Dessa Azipods utvecklar 4,5 gigawatt eller lika mycket som krävs för att London ska lysa!

Facit är 99,8 procent störningsfri drift. Detta vet man tack vare avancerad dataövervakningsutrustning som ibland gör att ABB från centralt håll kan se problemen – innan de inträffar!

”Och det är ju såklart väldigt populärt bland rederierna som avskyr oplanerade uppehåll”, tillägger Marcus Högblom.

”Kommer du på julfesten?”

Azipods finns i dag ombord på kryssningsfartyg, isbrytare, tankers, lyxjakter, spektakulära vindkraftsfartyg och mycket mer. Marcus Högblom har inte för en sekund ångrat steget från sprinklers till propellrar. Fast första dagen på det nya jobbet glömmer han aldrig.

”Jag steg in på mötet och träffade de som jag skulle chefa över för första gången. De såg på mig lite nyfiket och jag hann tänka att man kanske skulle ha ägnat mer tid på propeller- och framdrivningslektionerna i skolan…”

Marcus Högblom inledde med att dra sin vision om att bolaget i fortsättningen skulle vara mer aktiva på marknaden och sådant där vanligt säljsnack och visioner. Ändå tyckte han inte riktigt han nådde fram och gav därför ordet till en av killarna som sträckte upp handen.

””Kommer du på julfesten?”, frågade killen och sedan dess bröts isen och vi är i dag ett otroligt fint team.

Fotnot: Denna text var även publicerad i Ålands Sjöfart som utkom i samband med Sjöfartens Dag i våras.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net