logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
Donning
Det tekniska teamet samlat på bild efter flaggskiftet i Xiamen. Johan Donning i maskin och kontrollrum.

Chiefen Donning om jobbet på Glory

Publicerad: 18:01 - 19 jan 2022

|

Jörgen Pettersson
Maskinchefen Johan Donning är den som leder arbetet med att sköta sex Wärtsilä-motorer och massor av nya tekniska lösningar ombord på Viking Glory.

Ombord på Viking Lines nya M/S Viking Glory ser sex Wärtsilä 31DF-motorer till att det alltid finns kraft till de dubbla ABB Azipod XO 2100-propellrarna som kan driva fram fartyget i tjugotvå knop. Kortfattat handlar det om att med hjälp av motorerna som drivs med LNG eller diesel producera elektricitet som leds till de stora Azipod-aggregaten som är fästa undertill och akterut. Viking Glory är bland de första bil- och passagerarfartygen i världen (Aurora Botnia är ett annat) som förses med denna lösning. Inom till exempel kryssningsindustrin är Azipods allt vanligare då de garanterar en jämnare drift och säkrare manövreringsförmåga. Viking Line räknar med kortare hamnuppehåll tack vare Azipodsen och det automatiska förtöjningssystem som redan är på plats i hamnarna.

Att installera sex motorer istället för fyra (som på Viking Grace) görs för att optimera belastningen på motorerna. Farleden mellan Stockholm-Åland-Åbo är snärjig och fylld av hastighetsbegränsningar vilket gör att effekten som utvinns ur motorerna ständigt måste justeras. Med flera och mindre motorer blir responstiden snabbare vilket krävs för såväl navigation i skärgården som vid alla hamnmanövrar.

Maskinchefen ombord på Viking Glory heter Johan Donning som bor i Mariehamn. Han är ingenjör från Högskolan på Åland och har lång erfarenhet från olika fartyg och offshore-industrin. När han inte är på jobb är det familjen – sambo, två bonusbarn och hund – som kommer först tillsammans med en nyligen införskaffad sommarstuga som snart kompletteras med en strandbastu som han, såklart, bygger för egen hand.

– Varför jag blev maskinmästare? För att jag alltid varit teknikintresserad och tycker sjöfarten är en spännande bransch. Yrket innefattar otroligt många delar och blir aldrig tråkigt.

Johan Donning har djupa och breda  insikter inom både sjöfart och teknik från en handfull olika företag. Han har tidigare jobbat för Viking Line i olika omgångar, bland annat på Mariella och Cinderella och kom tillbaka till rederiet som maskinchef på Rosella 2019. Innan han åkte till Viking Glory tillbringade han även en tid på Viking Grace.

I Johan Donnings cv ryms också en rejäl bit offshore-jobb och oljeborrning i Mexikanska gulfen och Kaspiska havet för Maersk Drilling, innan han återvände till Rosella.

– Jag började som Assistant Technical Section Leader på Maersk Developer, en oljerigg under byggnad i Singapore och följde med till driften i Mexikanska gulfen. Efter fem år där blev jag Technical Section Leader på Maersk Explorer som var placerad i Kaspiska havet utanför Azerbaijans kust där jag stannade i sex år.

Att mönstra på Viking Glory och ta ansvar för hemfärden från Kina till Finland var inte lika enkelt som före pandemin.

– Jag åkte till Kina förra sommaren och tillbringade två månader i Xiamen varefter jag var hem en sväng för IGF-kurs (krävs för att jobba med till exempel LNG-bränsle) och andra omgången vaccin. Jag åkte sedan ner till Kina igen i slutet av september för att följa med på den andra provturen och blev sedan kvar och kommer nu hem med fartyget.

Hur har maskinerna och all annan teknik fungerat hittills?

– Tekniken har nog egentligen fungerat bättre än jag hade förväntat mig, det är alltid utmaningar med ny teknik som ska köras in och få allt att fungera som det är tänkt men med ett team som har visat ett fantastiskt engagemang och intresse har det gått riktigt bra.

Vad händer på fartyget under resan, hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– En stor del av tiden går åt till att lära sig driften av ett nytt fartyg, det är många rutiner som ska utarbetas och underhållsystem som ska tas i bruk. Det ska även utvärderas vilka reservdelar som behövs och beställningar ska förberedas. Mycket av vår tid går till att planera kommande stopp och hamnar med allt vad det innebär med att försöka uppskatta bunkermängder och lösa de praktiska bitarna.

Ett fartyg som är lämpat för rätt korta sträckor i Östersjön är inte direkt optimalt för att korsa världshaven. Bunker är tungt och därmed dyrt att köra runt med om man inte måste. Viking Glory drivs av så kallade Dual Fuel-motorer som kan använda olika bränslen.

– Vi har kört en del på LNG och vi har planerat rutten så att vi under de längsta sträckorna kan köra både på LNG och MGO (diesel) för att på bästa sätt utnyttja tankkapaciteterna.

Det här med Azipods? Hur påverkar det jobbet i maskin?

– En fördel med Azipods är att det inte finns så många rörliga delar i maskinrummet då man inte behöver stora framdrivningsmotorer och propelleraxlar med bärlager som tar mycket plats. Istället är det mesta för framdrivningen nu koncentrerat till ett rum på varje sida i aktern där själva Azipod-enheten med dess hjälpsystem finns, säger Johan Donning.

Med ombord på Viking Glory är drygt fyrtio besättningsmän, i Donnings team ingår 19 personer mot normala 15, för säkerhets skull.

Du har tidigare varit chief på Rosella med 17.000 kW och sköter nu Viking Glory med 33.000 kW. Hur skulle du beskriva uppdragen, förutom att kraften är nästan dubbelt större på Glory?

– Skillnaderna mellan att jobba på Glory jämfört med Rosella är rätt stora även om båda jobben erbjuder utmaningar av olika slag. På Rosella fanns flera i besättningen som hade många års erfarenhet och kände till allt i maskinrummet vilket resulterade i snabba lösningar på problem som uppstår och alla rutiner var redan på plats. Nu ska vi lära oss allt från noll och upprätta rutinerna som krävs. Tekniken är förstås av ett helt annat slag även om många system på Rosella också har bytts ut och moderniserats genom åren, säger Donning.

Även om det finns gott om jobb att sätta igång ett helt nytt fartyg som inte minst är fyllt av världsledande elektronik medger den fem veckor långa hemfärden också fritid på fartyget som beskrivs som nordiskt modernt och fyllt av överraskningar. Johan Donning instämmer:

– Generellt gillar jag de stora ytorna med ljusa fina färger och stora fönster mot utsidorna, det känns väldigt fräscht.

Tommy Wikholm_Patrik Nevala_2
Bunkerförberedelser i Djibouti_2
J.Donning och DG4_2
Nastan hela Tekniska avdelninge n efter flaggbytet i Xiamen
Bunkerbåt Djibouti
Bunkerbåt Djibouti_2
Föregående
Nästa
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Viking Venus till Mariehamn

17 maj

Bränslet bromsar Eckerö

17 maj

Nytt fartyg på väg mot Östersjön

13 maj

Marilie blir juicefartyg

10 maj

Sibboredare dubblar tonnage

06 maj

Ny ledning för Finnlines

06 maj

Mercy Ships stärker hela Afrika

04 maj

Star Pisces såld för skrotning

30 apr

Jättelast har lämnat Åland

29 apr
Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Eckerö

Bränslet bromsar Eckerö

Rederi Ab Eckerö, koncernchef Björn Blomqvist samt 725 anställda redovisar i dag en översikt efter årets första tre månader; omsättningen stiger kraftigt men förlusten minskar långsamt, förklaringen är extremt höga bunkerpriser.

SOL

Nytt fartyg på väg mot Östersjön

I dag har Wallenius SOL tagit leverans av nybygget M/S Botnia Enabler som är en del av den nya och större infrastrukturen i Östersjön och som ska gå i trafik mellan Bottenviken, Tyskland och Storbritannien.

Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Viking Venus

Viking Venus till Mariehamn

Ett av storsatsande kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises nybyggda fartyg, Viking Venus, anländer till Åland tidigt på onsdagsmorgonen.

Eckerö

Bränslet bromsar Eckerö

Rederi Ab Eckerö, koncernchef Björn Blomqvist samt 725 anställda redovisar i dag en översikt efter årets första tre månader; omsättningen stiger kraftigt men förlusten minskar långsamt, förklaringen är extremt höga bunkerpriser.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.500 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den åländska shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år, men bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net