Carus växer på Island och i Vasa

Åländska bokningsexperten Carus växer i både Vasa och på Island. För Wasaline handlar det om en helt ny mobillösning som förenklar allt resandet mellan Vasa och Umeå och gör vanliga biljetter onödiga. På Island har ålänningarna förnyat en bokningslösning som sköter färjetrafiken till och från Vestmannaeyjar, en ort på sydvästkusten med 4.135 invånare.

Wasaline lanserar en mobilapplikation tillsammans med Carus som även levererat bokningssystemet och webbokningen till Wasaline. Under utvecklingsprocessen har webbokningen uppdaterats till Carus Standard Web för att göra webbokningen mer användarvänlig. Åländska Carus är i dag världsledande på system för bokning, incheckning, boarding och ombordförsäljning för färjebranschen.

– Vi har lagt ned mycket tid på att utveckla en app-plattform som gör det möjligt för våra kunder att enkelt introducera en professionell app för sin verksamhet. Vi är glada för att Wasaline valt vår app och är stolta över slutresultatet, säger Carus VD Anders Rundberg.

Med Wasalines nya mobilapplikation är det möjligt att boka nya resor, hantera befintliga bokningar, checka in och boarda smidigt utan att gå via incheckningsluckan. Passagerarna kan även hålla koll på kryssningsprogrammet ombord, boka hytt och måltider, kolla tidtabeller samt bekanta sig med frågor och svar. Wasalines stamkunder kan efter nedladdning, logga in med sina befintliga användarkoder.

– Vi jobbar fortlöpande med att utveckla och förbättra servicen för våra passagerare. Wasaline har under en längre tid jobbat med att utveckla och automatisera incheckningsprocessen för att göra den så smidig som möjligt. Terminalerna i Umeå och Vasa har utrustats med två respektive en passagerargate som ett led i en större utvecklingsprocess. Incheckningen och boardingen sker nu utan extra köande till incheckningsluckan, säger Johanna Långskog, som ansvarar för Wasalines marknadsföring.

Biljetten kan antingen bokas via den nya applikationen, på Wasalines webbsida eller via telefonbokningen. När biljetten är bokad och betald skickas en bekräftelse till passagerarens e- postadress. Varje gate är utrustad med en kodläsare vid vilken passageraren checkar in genom att skanna den QR-kod man erhållit vid bokning och som innehåller all information.

Samtidigt har Carus även jobbat mot Spanien och på Island, för att nämna några platser där det internationella bolaget är verksamt, med Åland som bas. På Island handlar det om att flytta över ett helt bokningssystem från Eimskip, som sedan åtta år tillbaka använt Carus, till Vestmannaeyar kommun som i ett nytt rederi med nya fartyget Herjólfur II driver den intensiva trafiken mellan Landeyjahöfn och Thorlakshöfn på isländska fastlandet. Carus roll är att med jälp av både digitala och tryckta biljetter hålla ordning på alla passagerare vilket också gör det möjlig att optimera personalstyrkan i hamnarna. 

– Vår policy är att upprätthålla en version av vår mjukvara med två större uppdateringar till våra kunder varje år. Det betyder att Vestmannaeyar får de allra senaste funktionerna från Carus’ ekosystem inklusive en ny version av ecommerce bokningsmodulen, säger John Bertell, försäljningsdirektör vid Carus.

Detta är Vestmannaeyars nye rederidirektör, Guðbjartur Ellert Jonsson, tacksam för:

– Att starta en färjlinje från noll och samtidigt planera ett nytt fartyg är utmanande, men stödet från erfarna Carus har hjälpt oss massor när det gäller att försäkra oss om att vi har de rätta IT-verktygen för bokning och biljetter, i perfekt rätt tid innan vi tar över operationen, säger han.

Vestmannaeyar inledde trafiken den 30 mars och erbjuder sju dagliga turer med Herjólfur II. Överfarten tar 35 minuter och fartyget tar 550 passagerare och 75 fordon.

Carus på Interferry 2018

Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina.
Läs mer »
Foto: AVIC Weihai

WE Tech gör Stena miljövänligare

Morgondagens sjöfart måste vara renare än i dag och ett ständigt förnyelsearbete pågår inom världssjöfarten.
Läs mer »

Ansgar tar över M/S Alfågeln

Det blir vaktbyte kring driften av den åländska skärgårdstrafikens norra linje, mellan Hummelvik på Vårdö och Torsholma på Brändö.
Läs mer »

Ny strategi för sjöfartsforskning

Den 10 april lanserade Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.
Läs mer »

Skarp varning för IT-attacker

Den internationella sjöfarten är målet för avancerade IT-skurkar och shippingen borde ha högsta beredskap för en förestående cyberattack.
Läs mer »
Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare.
Läs mer »