Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
310311carus04.jpg

Carus resa från liten till stor

Publicerad: 12:06 - 26 jun 2011

|

Jörgen Pettersson

Carus PBS och grundaren Anders Rundberg har gjort en mäktig resa sedan bolaget grundades för snart 15 år sedan, häng med från början!

I dag är Carus PBS marknadsledare på boknings- och incheckningslösningar. Från kontoret i Mariehamn levereras tjänster till fyra olika kontinenter och mängder av rederier världen över. Efter samgåendet med PBS erbjuder man dessutom olika ekonomi och webblösningar samt business intelligence.

Att man lyckats ta steget från ett litet experiment i ett kontor som inte var större än en garderob till ett lovande tillväxtföretag med 40 anställda beror i första hand på de inblandades skicklighet och hårda arbete. Men historien om Carus PBS är även en historia om en lång rad tillfälligheter.

Bolaget startades 1998. Men för att förstå varför det uppstod och hur det kunde bli så framgångsrikt måste man gå tillbaka mycket längre än så.
– Egentligen börjar historien redan 1958-59 när min far och Gunnar Eklund grundade Viking Line. Jag har vuxit upp i sjöfartsbranschen, och när man en gång kommit in i den är det svår att komma ut, säger Carus PBS vd Anders Rundberg.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville jobba på Viking. Så medan mina skolkamrater planterade skog satt jag och gjorde bokningar. De tyckte att jag var jättekonstig, det var ju inte alls lika bra betalt.

Kunskap om sjöfart

1983 fick Anders Rundberg anställning på Viking Lines dataavdelning. En liten avdelning på fem personer där alla fick vara beredda på att göra det mesta, allt från att löda kablar och programmera till att hjälpa användare.

Det var under åren på dataavdelningen som Anders Rundberg lärde sig hur sjöfartsbranschen fungerar i praktiken. En kunskap som han sedan byggde Carus PBS kring.
– Åren på Viking Line gav mig en oerhört bred kunskap om och förståelse för sjöfartsbranschen.

Historien kunde lätt ha slutat här. Det mesta talade för att Anders Rundberg skulle stanna kvar i bolaget tills pensionen. Men ödet ville annorlunda.

Mentalt trött

I april 1993 försattes Rederi Ab Slite i konkurs. Över en natt blev hälften av personalen på Viking Lines dataavdelning överflödig. Som en av cheferna fick Anders Rundberg den tunga uppgiften att avskeda många av dem han varit med om att anställa under de fantastiska tillväxtåren.
– När Slite gick i konkurs hade vi anställt massor av folk åren innan. Nu var vi istället tvungna att dra ner på personalen. I efterhand var det en bra skola, men samtidigt var det fruktansvärt jobbigt. Jag sa för mig själv att jag aldrig skulle ha personal igen.
– I hela mitt arbetsliv hade allt gått åt rätt håll utan större motgångar. Jag blev mentalt trött, så det slutade med att jag sade upp mig ett halvår efter att besparingarna var genomförda.

Om Slite inte hade gått i konkurs är det mycket möjligt att Anders Rundberg fortfarande jobbat kvar på Viking och att Carus aldrig sett dagens ljus.

Bara tillfälligheter

– Det som hände sedan är egentligen bara tillfälligheter. Jag skulle åka med Silja Europa och träffade en bekant som jobbade för Estline i terminalen. Han nämnde att rederiets bokningssystem inte skulle klara av sekelskiftet och gav mig kontaktuppgifterna till deras it-chef.

Några tillfälligheter senare hade han satt ihop ett team på fyra personer. De satt i ett kontor på tolv kvadratmeter och försökte ta fram ett bokningssystem åt Estline.

I december 1998 var skrällen ett faktum. Ett fullständigt okänt företag hade konkurrerat ut alla etablerade bolag om att få leverera Estlines nya bokningssystem.
– Vi bestämde oss sedan för att hitta en samarbetspartner som kunde hjälpa oss sälja systemet. Vi träffade Anites marknadschef på en mässa i London. Jag berättade att vi jobbade med Estline, och marknadschefen sa att de hade försökt få kontraktet för bokningssystemet men att någon annan tagit det. När jag sa att det var jag som hade fått det blev den en väldigt uppståndelse.

– Det slutade i alla fall med att vi skrev avtal och att de började sälja vårt system och slutade sälja sitt eget.

Är väl ålänning

Efter ett tag köpte Anite Travel Systems hela Carus och Anders Rundberg gick in i ledningsgruppen.
– Det var väldigt lärorikt att sitta i ledningsgruppen för ett brittiskt börsbolag. Men den åländska mentaliteten är att man diskuterar kundens behov och företagets bästa först, inte vad börsen vill höra. I Anite styrdes allt av vad börsen för tillfället tyckte att man borde göra.

– Om börsen tyckte att det var bra att köpa upp andra företag gjorde man det. Efter ett tag kom börsen fram till att man måste ha 20 procents marginal på allt man gjorde. Detta gick inte ihop med de låga marginaler som finns inom färjebranschen. Så hösten 2007 gick det upp för Anite att verksamheten inte gav den marginal som de ville ha.

Det hela slutade med att personalen köpte tillbaka hela Carus från Anite. En bra affär enligt Anders Rundberg.
– Ja, Johan Dahlman ställde en gång samma fråga som du ställer nu. Jag svarade honom att "jag är väl ålänning". Ja, vi fick köpa tillbaka bolaget för lite mindre än vad vi hade fått betalt tidigare. Samtidigt sålde vi ett bolag med två kunder och köpte ett bolag som låg trea på världsmarknaden.

Fler kunder

Kort efter att man köpt tillbaka bolaget gick man samman med PBS.
– Efter det har vi haft riktigt bra fart. Under 2009-2010 har vi stått för 50 procent av de affärer som gjorts inom vår bransch. Vår närmaste konkurrent ligger på 16,7 procent. I dag är vi jämnstora med det största företaget inom branschen, men inget företag är lika globalt som vi.

Den senaste kunden man levererat sitt bokningssystem till är St Peter Line, som samma dag som Ålands Sjöfart besöker Carus gör sin jungfrufärd mellan Helsingfors och St Petersburg.

Man arbetar även med Rederi Ab Eckerö. Ett samarbete som i framtiden kan innebära att kunderna kan checka in sin bil på färjan genom en automat. Eftersom denna incheckning är så mycket snabbare har man hos sina kunder sett att bokningen kan hållas fram till tio minuter före avgång i stället för 30 som annars ofta är vanligt.

Vill ha alla på Åland

Men i Carus PBS imponerande lista av kunder saknas fortfarande ett bolag: Viking Line. Rederiet har valt att fortsätta med sin egen dataavdelning och sitt eget bokningssystem. Anders Rundberg gör ingen hemlighet att Viking Line hör till drömkunderna.
– Ja, det skulle vara kul att få alla åländska rederier, det vill säga även Viking Line och skärgårdstrafiken.

Anders Rundberg säger att den tekniska utvecklingen har gått i rasande fart, men att man i västvärlden inte hängt med.
– Det första rederiet som beställde betalning med mobiltelefon ligger i Tanzania. Förr kom hela världen hit och tittade hur vi skötte får färjetrafik eftersom vi låg längst fram. Så är det inte längre. Ingen kommer längre hit för att få en skymt av framtidens färjetrafik.
– Medan resten av världen gått i från kortkryssningskonceptet har vi fortsatt med det. När taxfreen försvann var resten av världen tvungen att förändras. Här blev den kvar, vilket gjorde att allt bara fortsatte som tidigare.

– Nu ser man däremot en förändring där Viking med sitt nybygge talar om nya ideer. Det ska bli spännande att se vad det resulterar i.

Sjöfartsklustret viktigt

Trots att Carus PBS har kunder över hela världen är det enligt Anders Rundberg självklart att man har sitt huvudkontor i Mariehamn. Carus PBS personifierar styrkan i det åländska sjöfartsklustret.
– Det finns en så stor kunskap om shipping på Åland och det vet alla om. När man kommer från Åland vet kunderna att man åtminstone känner till vad en färja är. Det är en jättestor fördel.
– Tack vare att det finns så många inom samma bransch på en så liten yta gör att man lätt kan snappa upp när ett rederi funderar på att köpa ett nytt system. Det händer till exempel att ASP Ship Management tipsar om någon som behöver ett nytt system. Och eftersom vi ofta jobbar med nystartade rederier kan vi ofta tipsa dem om rederier som är i behov av bemanning.

Ljust för IT-Åland

Anders Rundberg tror att Åland går en mycket ljus framtid till mötes inom it-sektorn, speciellt om den baseras på det man redan är bra på.
– Det finns nog inget annat ställe där it-sektorn utgör en så stor andel av ekonomin som på Åland, speciellt om man räknar in Paf:s och Vikings dataavdelningar. Jag tror stenhårt på denna bransch. Men att komma från Åland är en nackdel om vi inte drar nytta av det vi är bra på såsom shipping, bank och spel.

I dag har Carus PBS 40 anställda. Men tillväxten är långt ifrån över än.
– Vi är fortsättningsvis ett tillväxtföretag. Målet är att omsättningen ska öka med minst 10-20 procent årligen. Vi ska också börja bli betydligt mer synliga på hemmamarknaden som är ganska viktig för oss. Hittills har vi hållit en ganska låg profil på Åland och jobbat vidare med PBS traditionella produkter, säger Anders Rundberg

Största ägare

A2-Invest Ab (Anders Rundberg) 40,5%
Svenpab Ab (Sven-Erik Holmberg) 10,4%
Lawvill Ab (Eriksson Capital) 9,9%
Kaj Arnö 6,5%

Styrelse

Kaj Arnö (ordförande) Ralf Wahlsten Jarl Danielsson Lennart Joelsson Sven-Erik Holmberg Ulf Lindholm

Bokslut 2010 (euro)

Omsättning: 3,5 milj

Rörelseresultat: 96.487

Eget kapital: 0,5 milj

Några av bolagets färjekunder

Azam Marine (Tanzania), Bornholmstrafikken (Danmark) Fjord Line (Norge) Hy-line Cruises (USA) St. Peter Line (Ryssland) Birka Cruises (Åland) Stradbroke Ferries (Australien)

Största konkurrenter

Hogia Ferry Systems (Vasa), E-DEA (Italien), Entee (England), Ferry (England), Versonix (USA)

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Johansson redo bli ny ordförande

31 mar

Anttila ny chef för Aboa Mare

28 mar

Gotlands folkrederi nystartar Birka

28 mar

Gotlandsbolaget startar Ålandskryssningar

27 mar

Bättre försäkringar för Alandia

27 mar

Tillbaks till Nordpolen för Oden

25 mar

Innamo blir namnet på nya färjan

24 mar

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar
Jakob

Johansson redo bli ny ordförande

När Viking Line håller bolagsstämma den 27 april är det sista gången som sjöfartsrådet Ben Lundqvist håller i klubban som styrelseordförande; han ersätts då av investeraren Jakob Johansson som blir den förste som inte heter Lundqvist i efternamn att leda bolaget.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

Gotland

Gotlands folkrederi nystartar Birka

Gotlandsbolaget hör till Sveriges mest inflytelserika rederier med en historia som går tillbaka till 1865; nu tar koncernen ett nytt steg i utvecklingen och inleder trafik på Åland med M/S Birka Stockholm.

Jakob

Johansson redo bli ny ordförande

När Viking Line håller bolagsstämma den 27 april är det sista gången som sjöfartsrådet Ben Lundqvist håller i klubban som styrelseordförande; han ersätts då av investeraren Jakob Johansson som blir den förste som inte heter Lundqvist i efternamn att leda bolaget.

Jakob

Johansson redo bli ny ordförande

När Viking Line håller bolagsstämma den 27 april är det sista gången som sjöfartsrådet Ben Lundqvist håller i klubban som styrelseordförande; han ersätts då av investeraren Jakob Johansson som blir den förste som inte heter Lundqvist i efternamn att leda bolaget.

Riku_Anttila_1

Anttila ny chef för Aboa Mare

Sjökapten Riku Anttila har i februari tagit över som chef för utbildningscentret Aboa Mare och dess 400 studeranden vid Axxell och Yrkeshögskolan Novia.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net