Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
befunky-collage_5_2.jpg

Carnivals flotta väljer STM

Publicerad: 05:07 - 05 jul 2019

|

Jörgen Pettersson

Tack vare EU-projektet STM som drivs av bland andra svenska Sjöfartsverket blir världssjöfarten lite säkrare. Hela Carnival Corporations flotta av kryssningsfartyg har nu anslutit till Sea Traffic Management STM efter att Costa- och Aida-fartyge genomfört en lyckad utvärdering i Costa Crociere-projektet. Costa har utvecklat STM-stöd som en del av sin Fleet Operation Center-mjukvara Neptune. Denna nya funktionalitet i Neptun gör det möjligt att interagera med andra STM-tjänster, hamnar och shore-centeroperatörer för reseoptimering.

– Carnival Advanced Fleet Operation Center är ett bra exempel på hur ett ekosystem kan anslutas för att interagera med externa tjänster via STM. Costas bidrag till STM är värdefulla för projektet och till sjöfartsnäringen som helhet, säger STM-chefen Björn Andreasson.

– Med våra Fleet Operation Centers har vi ytterligare ökat säkerheten ombord på våra fartyg och med STM kan vi använda lösningen för att dela resplaner med alla andra STM-aktiverade tjänster som ruttoptimering och fartygstrafikstjänster för att skapa en gemensam medvetenhet, säger Franco Caraffi, IT-direktör Carnival Maritime, en del av Information Technology Costa Group.

Bakgrund till STM

STM-projektets mål var att tillhandahålla STM-funktionalitet till 300 fartyg men med hela Carnivalflottan är siffran nu nästan 400 fartyg. De övriga fartygen har utrustats av Wärtsilä Voyage, Furuno och Adveto, som en integrerad del av deras ECDIS.
65 % av alla olyckor till sjöss beror på mänskliga faktorer. Med den teknik som finns tillgänglig idag skulle antalet sådana olyckor kunna minskas drastiskt. Konceptet Sea Traffic Management syftar till att höja säkerheten, minska miljöpåverkan och öka effektiviteten till sjöss genom informationsdelning och nya smarta tjänster. Tidiga tester visar att Sea Traffic Management kan minska antalet grundstötningar och kollisioner med över 60 %.

Nyckeln till ökad säkerhet, minskad miljöpåverkan och förhöjd effektivitet inom framtidens sjöfart är möjligheten att dela data i realtid med utvalda parter. Genom att skapa en gemensam konstant uppdaterad lägesbild så kallad ”common situational awareness” kan alla inblandade parter ta del av varandras rutter, intentioner och planer vilket såväl minskar risken för olyckor som höjer effektiviteten.

I dagsläget finns systemstöd som gör det möjligt för fartyg att veta sin egen position (med hjälp av GPS – Global Positioning System), att veta andra fartygs position (med hjälp av AIS – Automatic Identification System) och att veta hur de själva planerar att segla (med hjälp av elektroniska sjökort ombord, ECDIS – Electronic chart display and information system). Det som saknas är kunskapen om de andra fartygens intentioner. Det är den sista pusselbiten som behövs, för att skapa en gemensam uppdaterad lägesbild.

Sea Traffic Management Validation Project är uppföljaren till MONALISA och MONALISA 2.0 projekten som pågick under åren 2010-2013 respektive 2013-2015 och där konceptet Sea Traffic Management togs fram. Under det första projektet visade det sig vara tekniskt möjligt att skicka ruttinformation mellan fartyg och från fartyg till land och tillbaka. Under det andra projektet tog tillverkarna av navigationsutrustning fram en ny internationell standard för ruttinformation som godkändes i augusti 2015, och detta gör det för första gången möjligt att dela information mellan fartyg oavsett vilket märke på navigationsutrustning som finns ombord.

Under Sea Traffic Management Validation Project, som pågår 2015-2018, validerades konceptet STM ombord på 300 testfartyg i två testbäddar i Norden och i Medelhavet. Projektet har över 60 partners, från industrin, myndigheter och akademin, hemmahörande i 13 europeiska länder och det har en budet på 43 miljoner Euro. 50 procent av finansieringen kommer från EU inom ramen för ”Connecting Europe Facility”.

Genom att i realtid kunna dela information mellan fartyg, hamnar, port control med flera minskas det administrativa arbetet för personalen på bryggan. Istället för att mejla, ringa och faxa information till olika parter och hålla dessa uppdaterade gällande förändringar ligger fokus på fartygets framförande och säkerhet. Genom bättre koordinerade hamnanlöp höjs effektiviteten.

Några av de tjänster som tagits fram inom projektet och som kommer testas på de 400 fartygen är:

  • Ruttoptimering – Med ruttoptimering får varje fartyg en rutt som är optimerad för att ge minsta möjliga bränsleåtgång och miljöpåverkan med hänsyn till aktuellt väder, distans och vattenmotstånd.
  • Validering av rutter – Med denna funktion kan fartyg skicka sina rutter till en landcentral som dubbelkollar att rutten är säker med hänsyns till fartygets djupgående och aktuellt vattendjup samt exempelvis känsliga miljöområden som bör undvikas.
  • Övervakningstjänster – Med övervakningstjänster kan fartyg som avviker från den angivna rutten eller är på väg på grund/ land upptäckas på ett tidigt stadium och olyckor på grund av mänskliga faktorer undvikas.
  • Uppdaterade isrutter – Vid vinternavigering kan rutter som är anpassade till det rådande isläget skickas till fartyg. På så vis undviks misstag som kan uppstå om dessa rutter skall läsas upp eller skrivas in manuellt. Rutter eller mötesplatser för assistans kan skickas till och godkännas direkt i fartygens navigationsutrustning ombord.
  • Ruttutbyte mellan fartyg – Genom att fartyg som korsar varandras väg kan välja att dela sina rutter i de digitala sjökorten ombord får man vetskap om hur kringliggande fartyg planerar att färdas och kollisioner och olyckor kan undvikas.
  • Effektivare hamnanlöp – Genom att ankommande och avgående fartyg delar information om sin status och plan med exempelvis, hamnen, agenter, lotsar, båtmän, port control med flera kan hamnanlöpen effektiviseras och det administrativa arbetet minskas. Förutsägbarheten blir högre och fartygen får på ett tidigare stadium besked om när de har kajplats. De kan då planera sin resa på ett sätt som gör att de kan minska tiden till ankar och ankomma hamnen i rätt tid och med en lägre bränsleförbrukning och miljöpåverkan.

Med dessa och andra tjänster såsom möjlighet att testa komplexa eller potentiellt farliga scenarion vid t.ex Sjöräddningsinsatser i European Maritime Simulator Network – det nätverk av sammankopplade fartygssimulatorer som byggts upp inom ramen för projektet, skapas framtidens sjöfart. En maritim värld med högre säkerhet, bättre effektivitet och mindre miljöpåverkan.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep
SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

Viking1

Viking Line växer i Eckerö

Börsnoterade Viking Line fortsätter köpa aktier i Rederi Ab Eckerö och är efter det senaste köpet väldigt nära att nå tjugo procent vilket skulle göra Eckerö till ett intressebolag.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net