Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Ilmatar2

Arctias fartyg banar väg för vindkraft

Publicerad: 19:10 - 10 okt 2022

|

Jörgen Pettersson
Energibolaget Ilmatar Offshore går in i nästa fas av det stora vindkraftprojektet och inleder bottenundersökningar i Norrhavet med hjälp av Arctias specialkatamaran Kaiku.

”Vind är den nya oljan och Åland har möjlighet att ta vara på den. Det kommer att bli en enorm affärsmöjlighet och att säga enorm är en underdrift. Det blir mer än så.”

Orden kommer från Ilmatar Offshores marina rådgivare Martti Leinonen, sjökapten, som vidareutvecklar visonen kring den storskaliga vindkraften på åländska vatten nertill i Youtube-klippet.

I dag står det klart att Ilmatar Offshore som startade sitt Ålandskontor i våras redan i höst inleder tekniska undersökningar av bottenförhållandena i Norrhavet. Uppdraget utförs av finska Arctia, som är mest känt för att sköta den finländska isbrytarflottan.

– Det här är ett operativt startskott för våra projekt Stormskär och Väderskär. Vi gör en stor investering för att kunna göra en riktigt bra och omfattande miljökonsekvensbedömning, säger Anna Häger, regionchef för Ilmatar Offshore.

Det finns ingen tid att förlora och för att komma vidare gäller att känna till förutsättningarna, i detalj. Därför inleder Ilmatar Offshores redan i oktober tekniska undersökningar av havsbotten på de områden i Norrhavet som i Ålands havsplan är föreslagna som lämpliga för havsbaserad vindkraft.

Här kan man läsa allt om den aktuella havsplanen från Ålands landskapsregering.

Det aktuella området, norr om Åland, som Ilmatar Offshore koncentrerar sig på är cirka 600 kvadratkilometer stort och med existerande turbinteknik har parken potential för 2,1 GW effekt och 10 TWh årlig produktion vilket motsvarar drygt tio procent av finländarnas årliga energikonsumtion. Anslutningar planeras till det svenska SE3-området samt till Finland. Åland skulle därmed bli centralt för energiförsörjningen i både Sverige och Finland.

Finländska Försvarsmakten har lämnat ett utlåtande och godkänner Ilmatar Offshores undersökningar och byggnation av vindkraft inom områdena; riktigt så formulerar de sig inte, de nöjer sig med att konstatera att man inte motsätter sig de planerade åtgärderna.

Undersökningstillstånd från Ålands landskapsregering beviljades i slutet av augusti 2022. Sammantaget handlar det alltså om en konkret början till något större, konstaterar regionchef Anna Häger:

– Stormskär och Väderskär övergår nu formellt till status som utvecklingsprojekt hos oss, säger Häger.

Bottenundersökningarna utförs av statliga isbrytaroperatören Arctias besättning ombord på fartyget Kaiku, en katamaran på 22,5 meter där fem personer arbetar 24/7 . Instrumenten som används är multibeam-ekolod, side-scan sonar, penetrerande ekolod och seismisk boomer.

– Eftersom undersökningarna utförs akustiskt, alltså med hjälp av ljudvågor, påverkar vi inte havsbotten. Alla instrument arbetar med relativt höga frekvenser och låg akustisk effekt och orsakar inga skador på marina djur eller undervattensvegetation, säger Patrik Niskanen, projektledare hos Arctia.

Undersökningarna ska resultera i högupplösta bilder av havsbotten, information om bottensediment och underliggande berggrund samt djupförhållanden inom hela området.

Miljö- och marinbiolog Stefan Husa, ledande expert inom havsplanering hos Ilmatar, säger att resultaten av undersökningarna har stor påverkan på hur projektet utformas:

– De data vi får från Arctia är mycket detaljerade och på sikt avgörande för exakt var parkerna och de enskilda turbinerna kan och bör placeras för att minimera påverkan på havsmiljö, djurliv och kulturarv. Utan reell kunskap om bottenmiljön är alla prognoser kring vindparkernas potential och utformning faktiskt just prognoser. Därför startar vi med tekniska bottenundersökningar, i stället för till exempel analys av befintliga data eller enklare provtagningar. Vi bygger vår kunskap nerifrån och upp, säger Husa.

Undersökningsarbetet finansieras av Ilmatar Offshore och ska preliminärt vara färdigt i början av 2023. Analysen av resultaten utgör bas för det fortsatta arbetet med Ilmatar Offshores miljökonsekvensbedömning. Satsningen på bottenundersökningarna är en betydande investering men innebär även att Ilmatar nu tar täten i arbetet med att bygga storskalig havsbaserad vindkraft i åländska vatten.

–  Den här typen av grundlig, teknisk analys av havsbotten är vi först med att utföra i åländska vatten, och vi gör den trots att undersökningstillståndet från landskapsregeringen inte garanterar att just Ilmatar Offshore faktiskt får bygga vindparkerna. Det är kostsamt, för oss, men en nödvändig satsning för att göra en riktigt bra och omfattande miljökonsekvensbedömning, understryker Anna Häger.

Vind är framtidens olja och möjligheterna är gigantiska. Se mer om Ilmatar Offshore på den här länken:
Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb

Ny isbrytare kan köras på metanol

23 feb
isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

test

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

Viking Line har beviljats märket Nyckelflaggan av Förbundet för finländskt arbete och blir därmed största turismföretaget som får använda kvalitetsstämpeln.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net