Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
160311lng04.jpg

Alla talar om framtidens gas

Publicerad: 12:06 - 27 jun 2011

|

Jörgen Pettersson

Framtidens bränslekälla inom sjöfarten är naturgasen, inom de närmaste åren väntas närmast en revolution inom bränsleområdet, om expertisen får rätt.

En del säger att vi är där nu. Att Peak Oil inträffade under 2010. Andra hävdar att vi har omkring tio år på oss. Hursomhelst, oljans storhetsdagar börjar vara räknade. Utvecklingen inom raffinaderibranschen går allt mer mot att sälja förfinade produkter, man söker den marknad där man får ut mest pengar för sin olja. Och den marknaden är inte bränslemarknaden.

Stegringarna av oljepriset driver tillsammans med skärpta politiska klimatmål på en utveckling där alternativa drivmedel lyfts fram. Det mest lovande för sjöfartens räkning är naturgasen.

Storskalighet

Det menade de inbjuda föreläsarna på plankonsult Bo Torgés seminarium i våras om LNG inom sjöfarten. LNG står för Liquified natural gas och är ett sätt att omvandla naturgas till vätska så att energikällan blir lättare att lagra och transportera. Tekniken öppnar för import från flera olika produktionsländer. Vi slipper alltså bli beroende av Ryssland.

Kari Elliot från Göteborgs energi var en av de frälsta som talade inför publiken på Alandica.
– Vi ser en utveckling där det har utvecklats en småskalig LNG-produktion, den börjar nu gå mot en storskalighet och det är då det är riktigt intressant för sjöfarten som näring, säger han.

Teknikframsteg

Inte bara produktionen går framåt. Även tekniken. Utvecklingen av gasmotorer och terminaler för mottagning av gas och distribution går raskt framåt. Själva LNG-tekniken i sig är också betydligt billigare i dag än för femton år sedan.
– I alla led har kostnaderna minskat, förvätskningen är billigare, och transporterna. Kostnaderna har sjunkit med omkring fyrtio procent, säger Kari Elliot.

Andra argument för gasen är skärpta miljökrav, både politiskt och från kunderna. Miljömässigt är gasen ett intressant alternativ. Den tar bort utsläppen av svaveloxid och partiklar, den minskar kväveoxidutsläppen med 90 procent.

Men ett frågetecken är om den kommer att anses uppfylla klimatmålen i framtiden. Den minskar koldioxidutsläppen med 20-25 procent i jämförelse med oljan. En del klimatforskare har bedömt att det räcker. Andra säger att utsläppen behöver minska med 50 procent.

Frågetecken finns

– Det finns fler osäkerheter om vi vill bygga nytt med gasdrift. Vi vet inte om det kommer att finnas någon andrahandsmarknad i Asien när det är dags att sälja vidare, säger Kari Elliot.
– Vi vet heller inte vad naturgasen kostar om tio år. Det påverkas av tillgång på olja och diesel och nya miljökrav.

Han tror ändå att en satsning på naturgasen kommer att löna sig.
– Vi har redan sett en frikoppling av olje- och gaspriserna där gasen inte alls stegrar på samma sätt. Prisskillnaderna mellan olja och naturgas kommer att öka, säger han.

Biogasen är ett annat aktuellt drivmedel. Den duger bra som komplement, men räcker inte för en så storskalig produktion som sjöfarten skulle kräva.
– Men det går att blanda naturgas och biogas, det tror jag på, säger han.

Långt till nytt Peak

Naturgasen då, har inte den en peak precis som för oljan? Jo, svarar Kari Elliot, men den ligger omkring hundra år efter att oljan har nått sin peak. Samtidigt finns en ambition att blanda naturgasen med biogas, en kombination som skulle kunna försena peaken.

Att LNG är framtiden för sjöfarten är seminariets arrangör Bo Torgé övertygad om.
– Intresset inom sjöfartssektorn började sätta fart på allvar förra året. Det ville jag fånga upp i det här seminariet. Utvecklingen kommer bara att fortsätta. Därför planerar jag att hålla ett nytt seminarium nästa år.

– Det är en spännande tid, nu tycker jag bara att Åland skulle behöva vara med på det här på något sätt.

NATURGAS I FINLAND

Importen började redan 1974 från Sovjetunionen.
Gasum Group grundades 1994 med uppgiften att ta hand om naturgasen i landet. Finska staten äger 24 procent av bolaget.
De andra ägarna är Fortum, EON och Gazprom.
2010 sålde bolaget gas motsvarande 45 terrawattimmar. Försäljningen ökar varje år. De levererar även gas till Estland.
All naturgas i Finlands gasnät kommer i dag från norra Sibirien. Men i nätet injiceras också finländsk biogas.
Finlands första anläggning för LNG byggdes 1996. Då sålde den gas till Wärtsilä när företaget testade och tog fram sina första gas- motorer. Den levererar i dag till Sverige och Norge och kunder i Finland. Anläggningen byggdes ut 2010 och började då även sälja gas till Nynäshamn. Några mindre kunder inom metallindustrin i Finland köper också in LNG.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net