Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
bernt2.jpg

Åländske Bernt startar nytt i London

Publicerad: 08:02 - 24 feb 2011

|

Jörgen Pettersson

Bernt Hellman från Mariehamn är en av hjärnorna bakom försäkringsbolaget Skulds nya satsning på Londonmarknaden, han leder ett nystartat syndikat inom försäkringsmarknaden Lloyd’s.

Normalt sett jobbar Bernt Hellman inte på helgen. Han öppnar nämligen kontoret i London klockan sju på morgonen och är ofta den sista som går hem. Liksom arbetstempot i den brittiska huvudstaden ofta kräver. Så någon gång måste han vara ledig för att orka med. Men en intervju till hemmapubliken tackar han inte nej till även om det innebär en hel del jobbprat på lördagen.
– Mitt jobb är både mitt intresse och min hobby, jag är lyckligt lottad som känner så, jag tror att det är ett måste om man ska klara att ha en ledande position, säger han.

Att satsa på jobbet är ingenting nytt för honom. Innan han började arbeta på försäkringsbolaget Skuld år 2008 var han försäkringschef inom ett olje- och gasföretag i Aberdeen. Innan dess har han jobbat inom försäkringsbranschen i Helsingfors och på ett par rederier. Sedan 1999 har han regelbundet besökt London i jobbuppdrag och det var så tanken om ett nytt projekt föddes.

Ville bredda försäkringsutbudet

Han fick upp ögonen för Lloyd’s försäkringsmarknad i London (se faktaruta). Lösningen med flera olika syndikat som tar delat ansvar för försäkringstagarna tilltalade honom eftersom det innebär att man sprider riskerna genom att samverka. Tillsammans med P&I-klubben Skuld i Norge tog han initiativ till ett koncept som skulle passa den marina sektorn. Skuld är ett ömsesidigt försäkringsbolag vilket innebär att alla anslutna redare också är medlemmar i Skuld. Men som traditionen bjuder är Skuld som P&I-klubb enbart ett ansvarsförsäkringsbolag. De ersätter alltså händelser som oljeutsläpp, personskador och skador av andras egendom men tecknar inga kaskoförsäkringar för skador på själva fartyget eller maskineriet.

Skuld hade ändå ett intresse att kunna medverka även i medlemmarnas kaskoförsäkringar. Med en investering på 60 miljoner pund lades grunden till ett nytt syndikat, Skuld 1897 som från början av året tecknar sjöförsäkringar och offshore med fokus på energisektorn.
– Genom att kombinera två sektorer sprider vi riskerna. Lönsamheten går i cykler i alla försäkringsbranscher, men vi satsar på att gå på plus under både uppgång och nedgång genom att välja rätt risker, säger Bernt Hellman.

Finanskrisen påverkar

Just nu är till exempel premierna (kundernas kostnad för att försäkra sin egendom) för försäkringar inom offshore höga, uppdrivna av oljekatastrofen i mexikanska golfen förra året. Men inom sjöfartssektorn är premierna för närvarande underprissatta, enligt Bernt Hellman.
– Det finns flera förklaringar till det. För det första har det inte skett några större olyckor inom branschen på en lång tid. Stora olyckor inom en sektor leder ofta till att premierna stiger. För det andra uppstod en hel kedja i och med finanskrisen som påverkade lönsamheten. Färre investeringar leder till ett minskat behov av försäkringar så det finns fler som vill erbjuda försäkringarna än det finns kunder som vill köpa dem.

Har en stabil kundkrets

Bernt Hellman är Active underwriter på syndikatet. Det innebär att han ansvarar för all försäkringsverksamhet och att själva portföljen av försäkringar inom syndikatet är balanserad. Att de risker som tas är ekonomiskt hållbara och tillräckligt utspridda så att sårbarheten inte är så stor. I inledningsskedet är det åtta personer som arbetar med att bygga upp själva portföljen. Utöver det är det drygt 20 personer som arbetar med administrationen av själva syndikatet. Skuld har valt outsourcing av all övrig administration under de första verksamhetsåren men kommer i framtiden att bygga upp sin egen administration i London.

Från januari har syndikatet tecknat försäkring med omkring 50 olika kunder. Allt från den största kunden med en flotta på 250 fartyg till offshore-kunder med ett produktionsfartyg. Planen är att teckna 55 miljoner pund i premier redan under det första året, ett väl ambitiöst mål, enligt Bernt Hellman.
– Jag tror inte att det kommer att bli så mycket, vi väljer våra risker noggrant och tackar ofta nej till att teckna risker vi erbjudits, men redan nu märker vi att det går bra. Syndikatet har en bra grund att stå på eftersom moderbolaget Skuld försäkrar 5.500 fartyg och 1.000 redare. Därför har vi redan en trogen och stabil kundkrets.

Ovanligt drag

Satsningen på Lloyd’s marknad är ovanlig på flera sätt. Det finns i dag 13 försäkringsbolag som är uppbyggda som Skuld, så kallade P&I-klubbar. Av dem är det bara tre som erbjuder en lösning för att försäkra sakskador.
– Vi är den tredje, men den första som har valt Lloyd’s och vi är det första nordiska bolaget någonsin som verkar på Lloyd’s, säger han.

Skuld 1897 är dessutom ensamt syndikat om att erbjuda försäkringar inom enbart sjöfarts- och energiområdet. De flesta av de övriga syndikaten har en större bredd.
– På det här viset kan vi hålla oss till våra expertområden. Vi tecknar de risker som vi tror oss förstå oss på.

Flyttar vidare

Karriären i London innebär fler förändringar för Bernt Hellman. För närvarande veckopendlar han till familjen i Aberdeen bestående av hustrun Mari från Åbo och sönerna Jonathan 14 och Philip 9. Men framöver kommer de sannolikt att flytta till London.
– Under uppstarten har den här lösningen varit bra eftersom jag har kunnat satsa det som krävs. Men jag har inte hunnit med familjen på det sätt som jag vill. Så snart vi har hittat bra skolor till pojkarna där de kan trivas går flyttlasset.

Hur länge kommer du att fortsätta att karriärsatsa tror du?
– Så länge jag tycker att det känns roligt och givande. Om luften går ur mig får jag tänka om men just nu njuter jag verkligen av att se att saker går framåt. Det är ett privilegium att känna så för sitt jobb. Jag vet att det finns många som räknar minuterna fram till att de ska gå hem från jobbet. Men det är inte hållbart. Om du inte är intresserad av ditt jobb, hoppa av, byt spår. Leta tills du hittar det som du gillar. Jag tror att alla har ett intresse som de skulle vinna på att satsa på.

Går tankarna hem till Åland någon gång?
– Vi åker till stugan på Åland varje sommar. Vi har hela släkten kvar där. Mari och barnen är där hela sommaren och jag är där så mycket jag bara hinner, säger han.

– Och så pratar vi åländska hela tiden. Mari är finskspråkig från början och när hon lärde sig svenska började hon prata som jag. Pojkarna tar efter oss eftersom vår svenska är den enda svenska de hör, säger han, inte utan förtjusning.

Här kan du läsa mer om Skuld och deras stora Londonsatsning.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net