Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
img_7859.jpg

Åländska kajer till Drottningholm

Publicerad: 20:06 - 15 jun 2017

|

Jörgen Pettersson

Sent på torsdagskvällen bogserades den sista av tre flytande kajer från Möckelökajen på Åland till Lovön i Mälaren där bland annat Drottningholm ligger. Dämed är ett unikt projekt på väg att avslutas. I centrum har åländska Byggab funnits vilket vi berättade i Ålands Sjöfart #2 i år. Med i projektet har även SubSea Åland funnits. Detta kunde man läsa där:

Hamnbyggare gör jätteaffär i Stockholm

När Förbifart Stockholm spränger tunnlar under världsarvsskyddade Lovön i Mälaren med bland annat Drottningholm ska 150.000 ton sten transporteras bort utan att miljön får skadas.

Den utmaningen har åländska byggföretaget Byggab tagit sig an och gör en femmiljonereuros affär med svenska Vägverket och ett italienskt jättekonsortium.

Åländska Byggab med delägarna Bengt Eriksson (70 procent) och Örjan Eriksson (30 procent) räds inte utmaningar när det gäller byggprojekt. På hemmaplan håller företaget i dag på med att bygga den nya Vårdöbron samtidigt som man nyligen gjort klart ombyggnader av två kajer i Västerhamn. Vid sidan av det har bolaget i tysthet också vunnit en anbudstävling i Stockholm värd fem miljoner euro.

Bakgrunden är den tilltagande biltrafiken i Stockholm och behovet av bättre och snabbare transporter. Vägarna ska gå under Stockholm från norr till söder och anslutas till markplan via ett sinnrikt tunnelsystem. Hela projektet är kostnadsberäknat till minst fyrtio miljarder kronor och är uppdelat i olika delar. Den största av dem har gått till italienska byggjätten JV Vianini CMC och är värt arton miljarder.

JV Vianini CMC har att hantera Lovös två olika bergtunnelentreprenader och påbörjades i höstas. Enligt planerna ska allt vara klart om sex år.

Inget får gå fel

I uppdraget som det italienska konsortiet har att förvalta finns tillfälliga hamnar från vilka man ska transportera bort sammanlagt 150.000 ton sprängmassor. Detta får på inga villkor ske på hjul, allt ska bort via sjövägen och miljökraven är rigorösa.

De tillfälliga hamnarna som åländska Byggab konstruerat och byggt får inte vidröra botten på Mälaren, de ska förtöjas i land och klara uppemot åttio meter långa fartyg som ska lastas med hjälp av rullband.

– Allt är mycket noga när det gäller det miljömässiga. Ingenting får gå fel och kraven är extremt höga, konstaterar Byggab:s vd Bengt Eriksson.

Vägen till miljonkontraktet började i fjol då det italienska konsortiet vann EU-upphandlingen och i sin tur ställde den öppna frågan till konstruktörer över hela Europa: detta är vårt uppdrag, hur tycker ni vi ska lösa detta?

– Vi antog utmaningen, satte oss ner och brainstormade lite och presenterade en tredimensionell visualisering över hur vi ville lösa hamnproblematiken, säger Bengt Eriksson.

Allt byggt på Möckelö

Det gick vägen. I konkurrens med tolv andra entreprenörer vann ålänningarna upphandlingen.

– Vi skrev Letter of Intent den 6 november och själva kontraktet undertecknades strax före nyår, säger Bengt Eriksson.

Sedan dess har arbetet pågått intensivt på Möckelökajen där man konstruerat och byggt tre stycken 65 meter långa hamnpontoner som var och en väger uppemot 900 ton. I arbetet ingår betongarbetet, armering, flytkroppar av styrox, värmekablar, stål, svetsning och en körbana i massivt trä.

– Allt är prefabricerat på Åland, till och med landkonstruktionerna som vi satte på plats tidigare i våras, säger Bengt Eriksson.

Projektet som väntas pågå sammanlagt sex år förutsätter att de flytande hamnarna ska tas bort och att ingenting får bli kvar i Mälaren eller runtom.

– I vårt kontrakt står att vi ska ta bort pontonerna om tio år.

Säkerheten först

Det är inte bara själva idén och bygget som utgjort en utmaning. Nu ska pontonerna på plats vid Lovön också. Det sker enlig planerna den 25 maj då en sänkbar pråm (från Pampas Marinentreprenad) kommer till Möckelökajen. På den ska en pontonhamn placeras varpå Henry Höglunds Subsea Åland Ab bogserar hela ekipaget till destinationen genom Södertälje kanal i början av juni.

Det är, enligt Bengt Eriksson, tre faktorer som är viktigare än alla andra när det gäller projektet på Lovö och entreprenadjobb överlag i Svereige.

– Det handlar om arbetssäkerhet, kvalitet och miljöskydd. Ingen och inget får bli skadat.

Att åländska Byggab är med i detta projekt är unikt på många sätt men egentligen inte så konstigt. Bengt Eriksson hör till de allra mest erfarna vattenkonstruktörerna som finns i Norden i dag. På meritlistan finns cirka 180 olika projekt!

– Det finns nog potential för att växa mer i Sverige men man måste ju fråga sig vad man vill själv också. Varken jag eller Örjan är så intresserade av att resa bort så mycket, konstaterar Eriksson.

Faktaruta

Förbifart Stockholm som ska stå klart tidigast år 2022 innebär bland annat byggandet av världens längsta tunnel i stadsmiljö.

17 av 21 kilometer bilväg ska gå i tunnlar, den djupaste 65 meter under markytan.

Leden sträcker sig från Kungens kurva söder om Stockholm till Häggvik i norr.

Byggstarten för hela projektet ägde rum den 19 augusti år 2014.

Delprojektet Lovö och dess två bergtunnelentreprenader sköts av det italienska konsortiet JV Vianini CMC med hjälp av bland andra åländska Byggab.

Byggab ska bygga tre temporära utlastningshamnar på Lovö för Förbifart Stockholms vägtunnelprojekt. Beställare är Lovö Samverkan AB och slutkund svenska Trafikverket.

Eriksson Byggab grundades 2000 av Bengt Eriksson och Örjan Eriksson. Företaget omsätter 4-10 miljoner euro per år och har i dagsläget 21 personer anställda och sysselsätter ett tiotal underentreprenörer på årsbasis.

 

 

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net