Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
221013andreasr2.jpg

Åland kan lära sig om riskvillighet av Asien

Publicerad: 09:10 - 30 okt 2013

|

Jörgen Pettersson

Andreas Remmer är det senast tillskottet i ledningen för Viking Line. Jobbet som direktör för ekonomi, finans och it har fått honom att lämna den internationella bankvärlden och återvända till ett Åland som har förändrats under tiden han varit borta.-Det är inte samma samhälle, säger han.

NÄRINGSLIV Andreas Remmer tar emot i sitt direktörsrum i Viking Lines huvudkontor på Norragatan. Hans rum ligger bredvid rederiets vd Mikael Backmans rum. Titeln är CFO, chief financial officer, vilket kan översättas till ekonomidirektör. Andreas Remmer efterträder Kent Nyström på den posten, som även inkluderar områdena finans och it.

Under honom arbetar cirka hundra personer.

-Avdelningen är som spindeln i nätet. Vi blandar oss i överallt och ser till att Viking Line har finansiell styrka, likviditet och fattar de rätta strategiska besluten.

Vilket är ditt första intryck av bolaget?

-Att det är en otroligt dynamisk arbetsplats. Viking Line är ett viktigt företag för Åland. De flesta ålänningar har en anknytning till Viking Line eller använder sig av våra tjänster. Alla har också en känsla eller åsikt om Viking Line.

Har du märkt av det redan?

-Om jag öppnar för den diskussionen finns det absolut en möjlighet att bli sittande länge.

Har du någon tidigare relation till Viking Line?

-Nej, jag har bara använt mig av Viking Line för transporter.

Vilket är ditt intryck som resenär?

-Jag har inte varit en så frekvent resenär de senaste åren. Däremot har har jag rest mycket globalt. Jag slås av att vi har en otrolig tillgänglighet och, framför allt, att vi tillhandahåller en billig produkt. Det tror jag att många glömmer bort.

Väcker känslor

Människor utanför Åland brukar anse att resan över Östersjön är en bra upplevelse i en vacker miljö, enligt Andreas Remmer.

-Det är en rutt som många kommer ihåg länge, men som vi själva tar för given.

Har ålänningarna för höga krav på Viking Line?

-Nej, men jag tror att många tar för givet att vi är här. I internationella styrelsesammanhang väcker flygbolag alltid mycket känslor. Alla har genast subjektiva åsikter om de bolagen, som att de inte fick något kaffe när de reste senast. Precis så är det med Viking Line på Åland. Samtidigt behöver vi konstruktiv kritik för att utvecklas.

Andreas Remmer är uppvuxen på Åland, men han har arbetat internationellt sedan år 2000. Då lämnade han sitt juristjobb på Ålandsbanken och gick över till marknadssidan av bankingbranschen. Han har arbetat på chefsnivå inom Nordea, Société Générale och DVB Bank, hela tiden gentemot kunder inom shipping och offshore, det vill säga olje- och gasutvinning till havs.

De senaste åren har han bott i Hongkong och Singapore.

-Även om jag har bott i Asien har jag arbetat på en global marknad och jag har rest mycket.

Kan Viking Line lära sig något av affärskulturen i Asien?

-Jag vet inte om Viking Line kan lära sig så mycket. Men Åland och Norden generellt har mycket att lära om framtidsoptimismen och riskvilligheten som de har där. Allt går i cykler och nu går allt åt deras håll. Men jag tror att även Norden har mycket att erbjuda och att regionen kommer tillbaka.

Förändrat samhälle

Viking Lines affärsmodell har fungerat i många år, säger han.

-Det kommer alltid att finnas behov av att transportera varor och människor. Vi måste hitta de rätta finjusteringarna utifrån de marknadsförutsättningar som finns.

Verksamheten är mer beständig och långsiktig än delar av det han jobbat med tidigare. 2008, när Lehman Brothers konkurs orsakade en finansiell kris, drogs hela mattan undan för vissa av de bankprodukter han arbetade med.

-Det var intressant. Jag har sett vilka komplikationer en sak som Lehman Brothers-kraschen får, även på individnivå.

-Jag har haft tur som fått göra den resa jag gjort. Men jag är också glad över att vara här. Jag hoppas att det jag kan kommer Viking Line till godo. Det handlar även om ett samhällsintresse. Viking Line och Åland är ihopvävda. Så är det.

Hur känns det att vara tillbaka på Åland?

-Det är ett frivilligt val och det känns bra. Allt har sin tid och familjen stod vid ett vägskäl när den här möjligheten kom. Då får man bara hoppa på. Jag har alltid hoppat på utmaningar vartefter de dykt upp.

Är det samma samhälle som du lämnade?

-Det är inte samma samhälle. Jag ser förändringar i gatubilden, med fler mångkulturella inslag. Jag har bott i mångkulturella smältdeglar och har sett hur dynamiska och effektiva sådana samhällen kan bli. Jag hoppas att det kan växa fram även på Åland.

Bättre för barnen

Singapore är mindre än Åland till landytan, men har 5,5 miljoner invånare.

-Du kan tänka dig att det är kontraster när jag går härifrån på kvällen.

Men det är skönt att det finns mer plats här, anser han.

-Framför allt är det bra för barnen. De får ta mer ansvar. Du låter inte dina barn cykla ute på gatorna I Singapore. De får inte själva gå och köpa en glass. Barnen körs från punkt a till punkt b och sedan är de övervakade under leken. Här får barn vara barn på ett annat sätt, och det tycker jag är bra.

Vad är roligast med ditt nya jobb?

-Det känns kul att gå hit varje morgon. Jag går med lätta steg. I det här huset finns trevliga människor som sitter på otroligt mycket kompetens. Det är inspirerande att jag får vara delaktig i någonting som är så viktigt för Åland.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

16 aug

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul
Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Oxelösund

Oxelösund sätter fart på LNG-satsning

Oxelösunds Hamn AB med vd Douglas Heilborn tar ett nytt stort steg mot renare bränslen för sjöfarten tillsammans med brittiska Avenir LNG som köper projektbolaget Oxgas AB.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net