Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
b5c8868cf2b52997_org.jpg

Africa Mercy på plats i Senegal

Publicerad: 06:08 - 16 aug 2019

|

Jörgen Pettersson

Den världsomspännande välgörenhetsrörelsen Mercy Ships, där Sjöfartens Dag och Ålands Sjöfart är aktivt delaktiga, har nått Senegal för att stanna i tio månader. Häromdagen lade M/S Africa Mercy till i Dakar för att på plats ta emot de fattigaste och de sjukaste för att skapa liv och framtid. Vid sidan av den konkreta vården inleder Mercy Ships även ett långsiktigt arbete med att modernisera landets sjukvård och skapa strukturer som stannar kvar när fartyget åkt vidare. Hittills har Mercy Ships genomfört över 100.000 operationer vilka alla lett till bättre liv och friskare människor.

Senegal-projektet har pågått en längre tid i form av scouting på plats och omfattande förberedelser för att allt ska vara på plats när fartyget och dess alla frivilliga anländer. Om skönheten i att arbeta gratis för att folk ska få ett bättre liv har många vittnat om, till exempel de tre svenska tjejer som vittnar i Ålands Sjöfart om ”sina livs bästa månader”.

I ett pressmeddelande från Mercy Ships Sverige skriver organisationen så här om vistelsen i Senegal:

Nu har Africa Mercy, världens största civila sjukhusfartyg anlänt till sin nya destination – hamnen i Dakar, Senegal. Det är andra gången den internationella välgörenhetsorganisationen Mercy Ships besöker landet och av de ca 400 volontärerna ombord just nu är fyra ifrån Sverige. Besöket arrangeras efter en inbjudan från Senegals president Macky Sall och i samarbete med hälso- och socialdepartementet, samt andra organisationer ska Mercy Ships stödja den fortsatta förbättringen av landets sjukvårdssystem. Under den tio månader långa vistelsen i Dakar, från augusti 2019 till juni 2020, planerar Mercy Ships att erbjuda 1.200 till 1.700 livsavgörande operationer ombord och behandla över 4.000 patienter på den landbaserade tandläkarkliniken. Sjukvårdsutbildning kommer också erbjudas i samarbete med lokal sjukvårdspersonal.

– Vi är priviligierade som får komma tillbaka till Senegal. Tillsammans med nuvarande regering och sjukvårdspersonal hoppas vi kunna bidra till minskat lidande för de som har begränsad tillgång till kirurgisk vård, säger Donovan Palmer, VD Mercy Ships.

Vid ankomstceremonin hälsade Hälso- och socialministern Abdoulaye Diouf Sarr hälsade Mercy Ships mycket varmt välkomna vid ankomstceremonin och kommenterade:

– I september 2017 signerade vi avtalet med Mercy Ships och redan då startade förberedelserna inför ankomsten. Jag vill tacka alla som varit involverade för deras outtröttliga arbete som är förutsättningen för att vi ska lyckas med det här projektet.

De svenska volontärerna på plats är Örjan Lindgren, mekaniker/montör från Katrineholm, Alexander Gustafsson, matros från Göteborg, Martina Thowsen, matros från Kungsbacka och Anneli Persson, sjuksköterska för ögonoperationer och teamledare från Göteborg. De båda matroserna Alexander och Martina arbetar till vardags på Stena Line och deras volontärtjänst ingår i Stena Lines företagsprogram, vilket innebär att anställda beviljas ledighet samt får sin resa bekostad till och från fartyget för att kunna arbeta ombord som volontär. Andreas Fellman från Åland är också på plats i Senegal.

– Det var en härlig känsla att se våra vänner stå på bryggan när skeppet kom in till Dakars hamn. Dakar är en rik stad, men i Senegal lever ca 40% av befolkningen på under 2 dollar / dag. Vi är här för se vilka som behöver kirurgisk sjukvård och vi kommer att arbeta tillsammans med lokala sjukvården för bättre och säkrare sjukvård. Utmaningen kan vara att behoven är som störst långt in i landet, men vi kommer att göra screeningdagar även där. Det är då sjukskötskor och doktorer undersöker om vi som är ett flytande sjukhus, kan hjälpa till kirurgiskt på något sätt. Vår önskan är alltid att kunna hjälpa dem som behöver det mest och att se läkedom för kropp och själ, säger volontären Anneli Persson.

Omkring två år innan fartyget anländer startar Mercy Ships ett partnerskap med det land som ska besökas. I tio månader ligger sedan fartyget vid kaj och efter avfärd följer uppföljande arbete upp till ca två år. Tack vare donationer från samarbetsorganisationer och enskilda individer kan operationerna ombord, utbildning och mentorskap erbjudas utan kostnad till patienter och lokal vårdpersonal. De kirurgiska ingreppen inkluderar borttagning av tumörer och annan rekonstruerande käkkirurgi, plastikkirurgi, åtgärdande av kluven läpp och gom, borttagning av grå starr, fisteloperationer, mun- och tandkirurgi samt ortopedisk hjälp vid klumpfot och böjda ben. Trots att Senegal har ett solitt sjukvårdssystem finns det fortfarande behov av att bygga ut kapaciteten med operationer.  Detta särskilt på landsbygden där omkring 55 procent av befolkningen (ca 8,8 miljoner) bor och där tillgången är begränsad. Därför har även potentiella patienter uppmanats att delta vid de regionala urvalsdagarna även ute i landet för att få hjälp med sina specifika medicinska behov. Utanför själva fartyget kommer en tandklinik att etableras i Case Foyer, Sanglakam och varje vecka kommer nya patienter väljas ut. Ögonoperationer förväntas starta vid årets slut.

I samarbete med andra internationella organisationer kommer Mercy Ships också att erbjuda utbildning för lokal medicinsk personal som sedan kommer kunna fortsätta ge medicinsk vård långt efter att fartyget lämnat landet. Utbildnings-/mentorsprogrammet inkluderar käkkirurgi, plastik- och fisteloperationer. Ökad medicinsk kapacitet inom omvårdnad, anestesi, sterilbehandling och biomedicinsk forskning kommer att ske genom metoden ”Training-of-the-Trainer”. Dessutom kommer jordbruksspecialister ombord på fartyget vara engagerade i utbildning av lokala partners, som i sin tur kommer att utbilda jordbrukare med avseende på hållbara, ekologiska jordbrukstekniker. Detta för att förbättra näringsinnehållet och därmed förbättra den allmänna hälsan. 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 17.100 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net