Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
aboamare2.jpg

Aboa Mare är inte en skola utan tre

Publicerad: 11:08 - 19 aug 2013

|

Jörgen Pettersson

Aboa Mare i Åbo har fått ett nytt utseende och en ny plats men verksamheten är den samma. Här studerar sjöbefäl, både blivande och sådana som varit i yrket i många år. Och populärast är simulatorkörningarna. Det tycker både elever och lärare.

Det ser fortfarande ut lite som en byggarbetsplats vid det stora nybygget i Åbo hamn. Men inne i huset är verksamheten i full gång och här på andra våningen ligger numera Aboa Mare, sjöfartsskolan i Åbo.

-Det kanske fortfarande inte ser klart ut men det här är ingenting emot hur det såg ut för några månader sedan. Då i november-december när jag var här och höll i simulatorkörningar för befälen på Viking Grace var det en riktig byggarbetsplats. Då fick vi gå runt i skyddshjälm och skyddskor, säger Tony Karlsson, sjökapten och ansvarig för utbildningen Maritime Management.

För här på skolan finns en exakt kopia av den kommandobrygga som finns på ombord på Viking Grace och eftersom fartyget sjösattes redan i januari fick Aboa Mare därför ”smyginviga” sina lokaler. Först efter sportlovet i februari flyttade man sedan officiellt från gamla skolan på Malmgatan och hit till lokalerna på Hertig Johans väg.

Brygga av Grace

Än har inte alla saker kommit till sin rätta plats, bland annat saknar planetariumet sin stjärnhimmel, som eleverna kan lära sig navigera efter. Men de viktigaste sakerna såsom skolans många smiluatorer har hunnits byggas upp. Längs med en lång korridor döljer sig nu olika fartygens kommandobryggor, däribland den från Viking Grace.

-Eller min baby som jag kallar den, säger Tony med ett leende och öppnar dörren till rummet och springer sedan ut och sätter på datorn som gör att rummet blir mer än bara en kopia av en kommandobrygga. Nu dominerar i stället Åbo hamn sett ur alla möjliga synvinklar de stora vita dukarna på väggarna.

-Det här är kanske också det som är speciellt med oss. Vi har valt att satsa extra mycket på simulatorer, säger han och promenar vidare till ett rum där rad efter rad av tv-skärmar dominerar rummets långsida.

Det här är skolans ”kommandocentral”. Här kan man sitta och överblicka alla pågående simulatorkörningar på en och samma gång.

Lite längre bort finns sedan det mest speciella simulatorrummet eller egentligen är det väggen som är speciell. Den är konkav och när projektorn sätts igång skapas en mer naturtrogen bild av vad man faktiskt ser från kommandobryggan.

-Alla tycker om att köra simulator, säger han och pekar på en datasal där ett gäng studenter sitter vid varsin datorn och koncentrerat stirrar på de tre datorskärmar de har framför sig.

Valde Åbo för ombytet

Tony Karlsson får medhåll av två av skolans studenter, åländska Jonathan Eriksson och Mike Sukala från Nagu som slagit sig ner i varsin fåtölj. Simulatorkörningarna är det de gillar allra bäst med utbildningen. Men fastän de två går i samma skola så gör de samtidigt inte riktigt det. Jonathan läser till sjökapten vid yrkeshögskolan Novia och Mike Sukala till vaktstyrman vid yrkesskolan Axxell, men de båda skolorna ligger här i Aboa Mares lokaler. Därtill bedrivs det även kursverksamhet under namnet Aboa Mare Ab.

Vad var det som lockade er till sjön?

-Jag har många i släkten som jobbat på sjön och när man hört berättelser om det livet sedan barnsben kändes det som ett ganska naturligt steg att faktiskt själv söka sig till den branschen. Varför det sedan blev just Åbo i stället för Åland beror på att jag ville ha ett miljöombyte, säger Jonathan.

-I och med att jag är uppvuxen i Nagu och alltid varit ute på sjön är att faktiskt jobba på sjön något som alltid funnits i tankarna, säger Mike.

De är eniga om att det bästa med yrket är ledigheten. Men samtidigt finns det vissa utmaningar med det med.

-Det tar några dagar att ställa om rytmen när man kommit hem, säger Mike.

-Man går ju på sätt och vis från att jobba massor till att ligga på soffan, säger Jonathan.

En annan sak de båda märkt under sina praktikperioder är hur viktigt det är med en besättning man trivs med, speciellt när den är liten.

-Man är ju där i princip halva livet så då är viktigt att den är bra, säger Jonathan.

Skräddarsydda kurser

Det finns även en annan utbildning på skolan, Maritime Management, Tony Karlssons andra baby. Utbildningen är identiskt med sjökaptensutbildningen med en enda skillnad, den är helt på engelska och lockar därför till sig studenter från USA, Algeriet, Nepal, Nigeria, Cypern och Ryssland.

Men det är inte heller bara elever som syns i skolans korridorer. Aboa Mare håller också en mängd kurser, såsom den befälen på Grace gick. Ungefär 1.300-1.500 personer går årligen på någon av kurserna som ordnas.

-Vi skräddarsyr dem efter rederiernas behov, berättar Per-Olof Karlsson, sjökapten och vd för Aboa Mare och ansvarig för sjökaptensutbildningen och tillägger:

-Det är också därför Aboa Mare Ab, fastän de är i samma lokalar, är ett eget bolag. Det ger mer flexibilitet och gör att vi kan ändra kursinnehåll efter behov. För i dag när det är tuff för många rederiet ekonomiskt så vill de inte betala för kurser som inte ger dem exakt det de behöver, säger han och tillägger:

-Därför är vår policy att skräddarsky kurserna tillsammans med dem. För alla rederier har olika behov och ju nöjdare de blir desto större chans att de kommer fler gånger.

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

03 okt

Fraktfall för Tallink Grupp

03 okt

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

26 sep

Viking Line växer i Eckerö

25 sep

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep
WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

SS Sankt Erik Stockholm 2016

Isbrytaren Sankt Erik lämnar kajen

Isbrytaren Sankt Erik lämnar på torsdag sin kaj intill Sjöhistoriska i Stockholm för en besiktningstur; fartyget drivs fram med en ångmaskin som ger 2.800 hästkrafter.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

WL1

Wasaline satsar på ”gröna fredagar”

Wasaline lanserar gröna fredagar och inleder en satsning på biogas tillsammans med Gasum med målet att ytterligare minska utsläppen från trafiken mellan Vasa och Umeå.

Tallink1

Fraktfall för Tallink Grupp

Tallink Group redovisar en liten ökning på passagerarsidan för september men för hela tredje kvartalet föll volymen med sex procent; på lastsidan har godsmängderna sjunkit med över 26 procent under kvartalet.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net