Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2023
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
    • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2023
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
    • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
logo2x_0
mobilemenu2
4_gold_partners_1.jpg

450.000 euro till Pommern

Publicerad: 13:04 - 04 apr 2017

|

Jörgen Pettersson

Arbetet med att finansiera Pommerns nya besöksupplevelse går vidare. I dag kom beskedet att sex av Ålands största företag och företagare går in med 75.000 euro vardera och blir Gold Partners!

Pommerns nya besöksupplevelse, Pommern – 100 dagar under segel, ska invigas i samband med att Pommern återvänder till sin självskrivna plats nedanför Sjöfartsmuseet till säsongen 2018. Konceptet, som bygger på verkliga personers erfarenheter från livet ombord på Pommern under 1920 och 1930-talen, är en del av den stora satsning som nu görs för Pommern. Här kan man också läsa en intervju om hur det var att segla ombord.

”Det blir något helt nytt, en unik upplevelse”, säger chefen för Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum, Hanna Hagmark-Cooper.

Förutom att besöksupplevelsen blir unik är också finansieringen det – åtminstone för Ålands del. Hela projektet, som beräknas kosta cirka 1,5 miljoner euro, finansieras uteslutande av privata medel. Stiftelsen ÅSM går själv in med 500.000 euro ur eget kapital, vilket till stor del utgörs av medel som testamenterats av Justus och Ebba Harberg. Återstoden finansieras genom samarbete med det privata näringslivet och genom crowdfunding, där också privatpersoner kan vara med och dra sitt strå till stacken genom att köpa sig ett mönstringsbevis för en resa med Pommern.

”Jag ser allt som händer kring Pommern nu som ett profilprojekt för hela Åland, där både kulturarvet och besöksnäringen gynnas, vilket kommer alla ålänningar till godo. Det offentliga står för den infrastrukturella satsningen, d.v.s. specialdockan och de kringliggande byggnaderna och konstruktionerna medan Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum tillsammans med det privata näringslivet, allmännyttiga fonder och enskilda personer står för den publika satsningen. Det här är ett all-åländskt projekt, lite som gamla tiders skeppsbygge, där alla är med och bidrar efter egen förmåga”, säger Hanna Hagmark-Cooper enligt ett pressmeddelande.

I januari tillkännagav Viking Line att rederiet går in som exklusiv Platinum Partner i projektet och idag presenterades sex av åtta Gold Partners på Ålands sjöfartsmuseum. Dessa är: Lundqvist Rederierna, Rederi Ab Eckerö, Eriksson Capital, Ömsen, Alandia Försäkring och privatpersonen Anders Wiklöf.

På frågan varför man valt att gå med på att stöda besöksupplevelsen Pommern – 100 dagar under segel svarar Dan-Erik Woivalin, VD för Ömsen, att Åland har två unika saker: skärgården och Pommern, och därför var det naturligt för Ömsen att stöda den här satsningen. Han får medhåll av kommerserådet Anders Wiklöf, som också betonar den turistiska aspekten i projektet. Samtidigt är hans medverkan ett sätt att högtidlighålla Finland 100 år:

”Min far stred i båda krigen och blev skadad flera gånger. Vår självständighet är viktig för mig”, säger Wiklöf.

Ben Lundqvist, VD för Lundqvist Rederierna:

”Det är ju lite ovanligt för oss som bolag att gå in i projekt som inte ger direkt avkastning men det här är också något speciellt”.

Han konstaterar att Lundqvist Rederierna förmodligen är det enda kvarvarande rederiet som en gång i tiden, tillsammans med Ålands redarförening, var de huvudsakliga finansiärerna av Ålands Nautical Club, vilken sedan grundade och drev Ålands sjöfartsmuseum. Dessutom är Lundqvist Rederierna Ålands äldsta kvarvarande rederi med rötter tillbaka till 1800-talets mitt då den åländska fraktsjöfarten med segel inleddes genom bonde-redarseglationen på Östersjön.

”Detta tillsammans med firande av Finlands 100 år såsom självständig stat gav oss anledning att delta i projektet”, tillägger Lundqvist.

Vice VD Rebecka Eriksson på Eriksson Capital tycker det nya besökskonceptet är ett väldigt spännande projekt som de ser fram emot att få vara delaktiga i och som de gärna vill stöda:

”Vi tror det både kommer att gynna åländsk turism och ytterligare bidra till att lyfta fram medvetenheten och kunskapen om sjöfarten som varit en så viktig historisk grundpelare i vårt åländska näringsliv.”

Från Alandia Försäkrings sida faller det sig naturligt att stöda projektet eftersom företaget en gång i tiden grundades av redare och därför är kopplingen till sjöfarten självklar. Direktör Jan Limnell på Alandia Marine:

”Speciellt för sjöförsäkringssidan, Alandia Marine, är Pommern något vi gärna visar upp för våra internationella kunder och samarbetspartners.”

Han håller med om att det också är en viktig satsning på den åländska besöksnäringen, och påpekar att om turismnäringen mår bra, mår hela Åland bra.

Björn Blomqvist från Rederi Ab Eckerö lyfter också fram Pommern som besöksmål och reseanledning. Enligt honom är Pommern kanske den enda sevärdhet på Åland som ensam kan få människor att företa en resa till Åland. Dessutom menar han att det är en viktig profilsatsning för Mariehamn som stad.

”Hela mitt liv har Pommern legat nedanför Sjöfartsmuseet och för mig är hon en självklar del av stadsbilden”, säger Blomqvist

Hanna Hagmark-Cooper är väldigt glad och tacksam över det stöd hon fått från näringslivet för projektet Pommern – 100 dagar under segel. Hon konstaterar att det är en stor utmaning att få ihop 1 miljon euro i extern finansiering för ett projekt som inte ger någon direkt avkastning till investerarna. Alla Gold Partners bidrar med 75.000 euro vardera och tillsammans med Platinum Partnern Viking Line investerar dessa 600.000 euro i projektet

”Vi är en god bit på väg mot målet” säger Hagmark-Cooper. ”Nu gäller det bara att jobba vidare. Vi söker ännu två Gold Partners och många fler Silver Partners, så finns det någon där ute som vill vara med och stöda det här fantastiska projektet, som företag eller privatperson, är det bara att höra av sig.”

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Tioårskalas för Viking Grace

13 jan

Nya rekord för Wasaline

10 jan

Stark tillväxt för Eckerö Linjen

09 jan

Viking väljer filter för miljön

05 jan

Stark comeback för rederier

05 jan

Rekord för sjöfartsmuseet

05 jan

Sjösättning för Finnlines’ andra

30 dec

VG-Shipping köper del av RABN

30 dec

Color Line köper åländskt

22 dec
Grace1

Tioårskalas för Viking Grace

När Viking Grace startade sin jungfruresa från Åbo söndagen den 13 januari 2013 var hon första passagerarfärjan som drevs av flytande naturgas, LNG; sedan dess har många följt efter.

aurorabotnia-winter2

Nya rekord för Wasaline

Wasalines satsning på nybygget M/S Aurora Botnia fortsätter att leverera; under fjolåret transporterade rederiet 267.757 passagerare mellan Vasa och Umeå vilket är fler än 2019, före pandemin.

EL pax1

Stark tillväxt för Eckerö Linjen

Efter att ha räknat samman passagerarmängderna för Eckerö Linjen är marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio fylld av optimism, trots två veckors dockning för M/S Eckerö har man nått 82 procent av volymerna jämfört med tiden före pandemin.

Grace1

Tioårskalas för Viking Grace

När Viking Grace startade sin jungfruresa från Åbo söndagen den 13 januari 2013 var hon första passagerarfärjan som drevs av flytande naturgas, LNG; sedan dess har många följt efter.

Grace1

Tioårskalas för Viking Grace

När Viking Grace startade sin jungfruresa från Åbo söndagen den 13 januari 2013 var hon första passagerarfärjan som drevs av flytande naturgas, LNG; sedan dess har många följt efter.

aurorabotnia-winter2

Nya rekord för Wasaline

Wasalines satsning på nybygget M/S Aurora Botnia fortsätter att leverera; under fjolåret transporterade rederiet 267.757 passagerare mellan Vasa och Umeå vilket är fler än 2019, före pandemin.

/världen runt

Några av alla nyckelpositioner inom internationella sjöfart utgörs av alla de befraktare som dygnet runt, i hela världen, ser till att gods och människor når fram. Befraktarna är sjöfartens schackspelare och strateger som måste kunna räkna, planera och fatta snabba beslut. En av de allra mest erfarna är sjöfartsrådet Ben Lundqvist vid Lundqvist Rederierna i Mariehamn. Han firar femtio år som oljebefraktare denna höst och ställer upp i en sällsynt intervju för Ålands Sjöfart.

I Borgå sitter Filip Fredriksson och Jimmy Gustafson och ser till skolor när fram, skorstenar byggs och spannmål när rätt adress. De är befraktare för Prima Shipping, ett ambitiöst familjerederi i Borgå. Läs mer här!

Den internationella sjöfarten står inför omvälvande utmaningar när fossila produkter ska fasas ut som bränslen. Detta tvingar världens största motortillverkare Wärtsilä att stå på tårna och norska klassningssällskapet DNV att tvinga sig själva se framtiden, gärna innan alla andra. 

På Åland ser skärgårdstrafiken till att samhällen kan utvecklas och vara nåbara under årets alla dagar. I senaste numret av Ålands Sjöfart möter vi kämparna ombord på M/S Gudingen som kör båt som inga andra. Här är beslutsgångarna korta och besättningen liten medan ansvaret för passagerare och last är precis lika stort som på mycket större fartyg. Vi träffade befälhavaren Fredrik Sjölund och hans kolleger! 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 18.300 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2023
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
    • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2023
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
    • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net