Hoppa till innehåll
logo2x_0

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
logo2x_0
mobilemenu2
sallyalbatross03.jpg

29 år sedan jättebranden

Publicerad: 21:01 - 09 jan 2019

|

Jörgen Pettersson

I dag har det gått 29 år sedan M/S Sally Albatross fattade eld i samband med en dockning vid Finnboda varv i Stockholm. Fartyget som då var bara tio år gammalt hade byggts 1980 för Rederi Ab Sally som M/S Viking Saga.

Till följd av Sallys ekonomiska härdsmälta (som man kan läsa mer om på den här länken) övergick rederiet 1985 till Föreningsbanken och Viking Song byggdes 1986 om till ett renodlat kryssningsfartyg och fick namnet Sally Albatross som började kryssa på Östersjön.

Den 9 januari 1990 dockades Sally Albatross för översyn vid Finnboda varv i Nacka. I samband med svetsningsarbeten ombord startade en eldsvåda som inte kunde stoppas utan satte hela fartyget i ljusan låga med enorm rökutveckling över Stockholm. Branden kunde släckas först efter tre dagar och då fanns inte Sally Albatross längre. Hela överbyggnaden var förstörd men nedre delen samt maskinerna var oskadda och kunde återanvändas vid Finnyards i Rauma där den nya Sally Albatross stod klar 1992. Den byggdes för EffJohn International som var Sallys nya namn sedan Johnsson och Effoa tagit över majoriteten av aktierna från Föreningsbanken.

Sally Albatross förblev ett olycksfartyg och gick 1994 hårt på grund utanför Porkkala, något numera pensionerade försäkringstjänstemannen Lars Janlöv minns mycket väl. Fartyget genomgick ytterligare en större reparation och hyrdes ut till Norwegian Cruise Line och döptes om till M/S Leward som började kryssa i Karibien. År 2000 chartrades hon ut till Star Cruises för kryssningar i Asien under namnet M/S Superstar Taurus.
År 2002 återvände fartyget till Östersjön och döptes till M/S Silja Opera. Med utgångshamn i Helsingfors gjorde hon kryssningar till bland annat Tallinn och Visby. I planerna fanns också en expansion till St Petersburg men till följd av nya visumregler fick de planerna läggas på hyllan. Här kan man läsa mer om fartyget.

Efter ytterligare några svajiga år i Östersjötrafik såldes fartyget på nytt och bytte namn flera gånger. De senaste uppgifterna är att hon alltjämt trafikerar och gör kryssningar utgående från Kuba under namnet M/S Celestyal Crystal.

Källa: Fakta om Fartyg.

I efterspelet till branden åtalades fem personer. Så här berättade TT om det:

Slarviga anställda på Finnboda varv var orsaken till att kryssningsfartyget ”Sally Albatross” närmast totalförstördes vid branden för nästan precis två år sedan, hävdade åklagaren då rättegången inleddes på måndagen vid Nacka tingsrätt. Överåklagare Solveig Riberdahl visade hur den våldsamma branden, som pågick i tre dagar, uppkommit i samband med svetsningsarbeten. Svetsloppor från ett arbete på en våning letade sig enligt polisen ned i ett textilförråd på våningen under.

Solveig Riberdahl har valt att ställa fem anställda på olika nivåer, från svetsaren till chefen för reparationsarbetena på fartyget, till ansvar för vad som kallas allmänfarlig vårdslöshet, det vill säga för att ha orsakat halvmiljardbrasan. Hon kritiserade de ansvariga för brandsäkerheten på det numera nedlagda varvet för att de inte på många år haft brandövningar. Varvets slarv yttrade sig också i att ingen brytt sig om att ta reda på vad som fanns i det låsta utrymmet under svetsaren.

En glasfiberduk som skulle skydda textilförrådet från svetsloppor var verkningslös. Den höll inte för den starka värmen och smälte. Duken skulle dessutom ha fuktats, vilket aldrig gjordes. Svetsaren själv åtalas för att ha påbörjat sitt jobb innan brandvakten kommit på plats.

Den mest svidande kritiken för slarv och nonchalans får den person som utsetts till brandvakt. Han fanns inte ens på plats under arbetet. När svetsningen pågick arbetade han enligt Solveig Riberdahl i stället med att koppla bort de slangar med vatten som fanns till hands för eventuella bränder. En av cheferna hade bett honom ordna vatten till personal som höll på att tvätta propellrar och fartygssidan.

En grupp besättningsmän, som av en tillfällighet anlände med hiss till brandplatsen strax efter det att elden upptäckts, gjorde som de lärt sig: de rullade ut slang och kopplade på vatten men inget hände:

– Det hade i detta skede varit möjligt att släcka elden om det hade funnits vatten. Någon fick lite vatten på skorna, det var väl allt, sade Solveig Riberdahl.

Nu tog det nära en halvtimme innan de tre fyra omkopplingarna hittades och återställts. Då var fartyget i det närmaste övertänt.

De cirka 110 människor som fanns ombord evakuerades när det stod klart för fartygets kapten att det inte fanns vatten. Flera personer räddades hängande i kroken på en kran. En kvinnlig amerikansk artist, som befann sig på skeppet för att öva, slingrade sig genom en ventil med 38 centimeters diameter nära tio meter över marken innan en kran kom åt att lyfta ner henne.
De fem åtalade nekar alla till brott och väntas i sina försvar rikta anklagelser mot varvets organisation, det vill säga i praktiken mot personer som inte är åtalade, och mot rederiet. Rättegången väntas pågå till i mars.

Fotnot: För Ålands Sjöfart är det tyvärr obekant hur domslutet föll i rättegången.
    

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

En legend lämnar Viking Line

05 aug

Viking Line säljer Amorella

05 aug

Starka siffror för Wasaline

01 aug

Tallink släpper Åbotrafiken

28 jul

Tallink Group ser ljuset komma

28 jul

Ökade intäkter för Finnlines

27 jul

Storsatsning på svenska fyrar

25 jul

Reapris när RCCL köper Endevour

19 jul

Från varvet i Åbo till en indisk strand

17 jul
Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

Wasaline

Starka siffror för Wasaline

Wasalines vd Peter Ståhlberg ser fram mot resten av året och redogör i dag för rekordsiffror; de facto det bästa resultatet någonsin för rederiet.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

Amorella

En legend lämnar Viking Line

När Amorella säljs till Corsican Ferries och lämnar Viking Lines trafik är det en epok som försvinner; Amorella var det första fartyget som Viking Line byggde i Jugoslavien.

amorellawave-10743-812x501px

Viking Line säljer Amorella

Viking Line säljer M/S Amorella för 19,1 miljoner euro till Corsica Ferries som tidigare också köpte Mariella.

/världen runt

Det saknas inte utmaningar för att uttrycka det försiktigt. När allt såg hyggligt ut drabbades hela världen av en pandemi år 2020 och när den lagt sig inledde Ryssland ett anfallskrig mot Ukraina och satte över en natt hela den europeiska säkerhetsordningen ur spel.

Medan allt detta omskakande hänt har sjöfarten fortsatt att leverera trygghet i vardagen. Tack vare självuppoffrande män och kvinnor till sjöss har transportkedjorna vacklat men aldrig fallit. Vi har frukt i butikerna, bilar att köra med och varor att göra affärer kring. Exporten och importen har fortsatt att fungera och mitt i allt detta har världens rederier fortsatt att investera i allas vår gemensamma framtid. Alla dessa aktörer har olika förutsättningar och specialiteter men en gemensam nämnare – de drivs, sköts och utvecklas av människor och några av dem möter du i Ålands Sjöfart.

Viveka Englund är ett praktexempel på den långsiktighet som präglar sjöfart. Hon tänkte stanna nio månader på anrika Gustaf Eriksons kontor i Mariehamn men det blev 42 händelserika år.

Eller ta sjökaptenen Rainer Sjölund som seglat mer än de flesta och är utrustad med ett minne som överträffar allt. Några av sina äventyr berättar han mer om i Ålands Sjöfart.

En gren som drabbats oerhört hårt av pandemin är kryssningsbranschen som tvingades stänga allt och nu kämpar för att komma tillbaka.

Ålands Sjöfarts krönikör Karna Elamzon Viberg jobbar ombord på ett splitternytt fartyg och berättar från första parkett om utmaningarna som hon tvingats hantera.

Sjöfart pågår också på landbacken för utan väl fungerande hamnar vore allt annat förgäves.

En som kan det mesta om att hantera en hamn är Jan Sundström som (nästan) byggt upp Långnäs Hamn Ab med sina egna händer och nu tänker gå i pension. Vill du ha hans jobb, läs mer här.

Sjöfart är liv och framtid och en väg mot ett mer hållbart samhälle. Som alltid blir det som man vill att det ska bli och här ser ministerrådet Anton Nilsson fler möjligheter än hinder. Världen behöver sjöfart och med den utgångspunkten finns det massor att göra.

Av historien kan man dra många lärdomar och hitta massor av inspiration. Till exempel genom att läsa om segelfartygsredaren Gustaf Erikson som inte bara gjorde Åland känt över hela världen utan som också lyfte den nya republiken Finland med hjälp av sina fartyg och nu blir ett världsminne hos Unesco.

 

Missa inte SJÖFARTENS DAG 11 november 2021!

THE MOVIE FROM 2019

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som 16.700 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2022 – DATAPOLICY

logo2x_0
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Meny
  • Maritime Day Åland 2023
  • Nyheter
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Maritime Day Åland 2022
    • Mercy Ships Race 2022
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net