Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Close this search box.
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
Tallink

108 miljoner euro minus för Tallink

Publicerad: 11:02 - 25 feb 2021

|

Jörgen Pettersson
Det handlar om extrema ekonomiska konsekvenser i spåren efter pandemin, Tallink Grupp redovisar en nettoförlust på 108,3 miljoner euro jämfört med en vinst året innan på 49,7 miljoner. 3.000 människor har förlorat sina jobb.

Siffrorna är tydliga och uppseendeväckande och ger ytterligare en vink att det dröjer många år innan läget är tillbaka till det ”normala”. Tallink Grupp publicerar i dag sitt finansiella resultat för 2020 och rapporterar en nettoförlust på 108,3 miljoner euro för räkenskapsåret 2020 (nettovinst på 49,7 miljoner euro 2019) till följd av reserestriktioner, stängda gränser och undantagstillstånd på grund av den globala covid-19-pandemin.

Koncernens oreviderade intäkter uppgår till 442,9 miljoner euro 2020, vilket är en nedgång med 53 procent jämfört med föregående år (949,1 miljoner euro 2019). Koncernens EBITDA för räkenskapsåret minskade också 2020 och uppgår till 8,0 miljoner euro (171,1 miljoner år 2019). Med tanke på att passagerarantalet minskade med 62 procent för året, antalet transporterade lastenheter minskade med 5,2 procent och antalet resor som genomförts minskat med 20 procent under 2020 jämfört med 2019, är resultatet för året inte förvånande, skriver Tallink Grupp i ett pressmeddelande.

Som ett resultat av de reserestriktioner som varit i kraft i varierande grad under året har flera av bolagets normala rutter med dagliga avgångar stängts av sedan mars 2020 (Tallinn-Stockholm, Helsingfors-Stockholm och Riga-Stockholm) och bolagets hotell och restauranger stängdes under kortare eller längre perioder under 2020. För att öka verksamheten öppnades olika tillfälliga rutter under sommaren 2020 och ett antal specialkryssningar genomfördes i områden där reserestriktioner så tillät, men denna typ av verksamhet begränsades hösten 2020 när reserestriktionerna gradvis skärptes igen i hela regionen.

”Trots de extremt utmanande driftsförhållandena fortsatte bolaget att se framåt och gjorde under året investeringar till ett totalt belopp av 100,1 miljoner euro. Huvuddelen av investeringarna gjordes i företagets flotta med slutbetalning av förskottet för det nya LNG-drivna fartyget MyStar, som utgör den största delen av investeringarna. När MyStar börjar trafikera linjen Tallinn-Helsingfors i början av 2022 kommer en ’grön bro’ mellan Estland och Finland att upprättas. En mindre del av investeringarna gjordes för att förbättra den befintliga flottans energieffektivitet- och utsläppsminskning, vilket var viktigt för att uppfylla företagets hållbarhetsmål. Företagets lastkapacitet ökades genom att förvärva ytterligare ett lastfartyg, Sailor”, skriver Tallink Grupp.

För att genomföra investeringsåtagandena och för att säkerställa en hållbar verksamhet var en prioriterad del av företagets verksamhet att säkra lån hos olika finansinstitut. Som ett resultat av detta avslutade koncernen året med en total likviditetsbuffert på 147,1 miljoner euro (128,9 miljoner euro 2019). För att säkerställa likviditet under 2020 beslutades också att inga utdelningar skulle göras, och styrelsen kommer att föreslå att ingen utdelning sker under 2021 heller.

Den största effekten av krisen har varit på företagets anställda. På grund av minskad verksamhet och behovet av att anpassa företagets intäkter och kostnader tvingades bolaget att genomföra ett antal processer kopplade till personalen under hela året, inklusive uppsägningar, tillfälliga förkortade arbetstider och lönejusteringar. Som ett resultat av de olika processerna på alla företagets hemmamarknader minskade antalet anställda i koncernen under året från 7.240 i slutet av 2019 till 4.237 i slutet av 2020 (varav cirka 400 för närvarande är föräldralediga).

I en kommentar till resultaten för 2020 säger Tallink Grupps VD Paavo Nõgene:

– En betydande insats har gjorts av varje enskild anställd i Tallink Grupp under de senaste 12 månaderna för att sänka kostnader, hitta alternativa intäktsströmmar och säkra likviditet för att säkerställa att vi förblir starka nog att starta om våra kärnaktiviteter så snart coronapandemin förbättras. Vi har betalat ett högt pris under det här året och förlorat mer än en tredjedel av vår dedikerade och lojala arbetskraft. Vi fortsätter att hoppas på att vi någon dag kan välkomna åtminstone några av dem tillbaka till verksamheten.

Ingen klarar en kris som denna på egen hand och Paavo Nõgene är noga med att uppmärksamgöra alla på det och pekar på nödvändigheten att stå redo när återstarten sker:

– Vi är tacksamma gentemot alla passagerare som reste med oss 2020, alla våra 4.050 leverantörer och partners som har samarbetat med oss för att hitta lösningar under denna svåra tid, regeringarna på våra hemmamarknader och våra goda partners i finanssektorn för deras stöd, och våra investerare, kunder och anställda för deras fortsatta tro på oss och vår framtid. Med det stöd vi fått, den enorma ansträngning vårt team har gjort för att utveckla och skala upp de affärsområden som vi har kunnat ta fram det senaste året, såsom vår e-handel, och genom att snabbt tänka nytt och lansera tillfälliga rutter och specialkryssningar, har vi åtminstone lyckats upprätthålla ett företag som går att återstarta. Krisen har gjort det möjligt för Tallink Silja att bli ett mer kostnadseffektivt bolag, vilket förhoppningsvis hjälper oss att återhämta oss snabbare. Medan vi väntar på att corona-stormen ska passera och gränserna öppnas igen för resor fortsätter vi att utveckla affärsområden som vi anser kommer att ge oss en strategisk fördel framöver och göra det möjligt för oss att sprida riskerna, göra förberedelser för att erbjuda våra tjänster igen med fokus på säkerhet och hållbarhet och att få återförena människor runt Östersjön efter ett års separation.”

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

Youtuber testar heldag på Åland

22 sep

Håll ut Island, sjöräddare på väg

19 sep

Europalink tillbaka i Malmö

18 sep

Metanolfartyg för Wärtsilä och Stena

17 sep

Grafitfärg testas på Baltic Queen

17 sep

Tiina Ahola döpte Finnsirius

13 sep

Vajerfärja blir elektrisk

13 sep

Kryssningsboom från Sydkorea

08 sep

Här bärgar Jeanny lasten från Leonie

03 sep
aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

IMG_5524

Europalink tillbaka i Malmö

När nybyggda M/S Finnsirius anlände till trafiken Nådendal-Långnäs-Kapellskär ersatte hon M/S Europalink som idag är tilbaka till rutten Malmö-Travemünde som hon tidigare lämnade, på nytt under svensk flagg.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

aw

Youtuber testar heldag på Åland

Youtubern Alexander Williamson, 34, från Huddinge har släppt 38 kryssningsfilmer på Youtube; den senaste handlar om en resa med M/S Gabriella som för övrigt gör en specialkryssning till Mariehamn för helgens stora Skördefest.

Kewatec

Håll ut Island, sjöräddare på väg

En splitterny Kewatec sjöräddningsbåt gjorde en snabbvisit till Korrvik i Mariehamn idag på väg mot Islands sjöräddningssällskap.

/världen runt

Nya numret av Ålands Sjöfart tar avstamp i Sjöfartens Dag torsdagen den 1 juni. Då kommer 650 av branschens olika aktörer till Mariehamn för att tillsammans fortsätta utveckla fartyg, affärer, logistiska system och välfärd över hela världen.

Sjöfarten har många utmaningar att hantera och möjligheterna är närmast oändliga för den som har fokus och väljer att söka rätt hellre än hitta fel, påminner publisher Jörgen Pettersson om på ledarplats.

När vi pratar shipping är säkerhet det som allting börjar och slutar med. På Åland finns Alandica Shipping Academy som samordnar den åländska sjöfartsutbildningen och gör den till värlsklass. ASA Safety Center ordnar kurser och ser till att du är redo för det oväntade. Så här kan det gå till i verkligheten!

Åland är ett samhälle där sjöfarten är samma sak som livsluft och framtidstro. På en ö är det tydligt att havet aldrig åtskiljer utan förenar. I praktiken lever vi av havet och det ska bli extra tydligt nästa sommar då Tall Ships Races är tillbaka! Här kan du läsa mer om planerna för ännu en fantastisk sommar.

Tillsammans med Rederierna i Finland och resten av landets sjöfartskluster är fokus idag och framöver på utveckling och framtid. Ett led i det är att ta ett större ansvar för hela den globala sjöfarten och inom IMO. Finland och Åland vill vara med där det händer!

En som verkligen var med när det hände är den fyrmastade barken Pommern som finns att besöka i Mariehamn. Fartyget jubilerar i år på olika sätt. Det är 120 år sedan hon byggdes, det är 100 år sedan UNESCO-prisade segelfartygskungen Gustaf Erikson köpte henne och det är 70 år sedan hon skänktes som muesifartyg till Mariehamn. Här kan du läsa mer om sommarens firande.

Ha en fin sommar!

Next Maritime Day – Sjöfartens Dag Thursday 23 May 2024

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 22.000 andra, kom in, häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2024
    • Maritime Day Åland 2023
  • Mercy Ships Race 2024
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net