Hoppa till innehåll
Resurs 1

/Ålands Sjöfart bevakar shippingen globalt från Östersjöns hjärta – Mariehamn.

Sök
Stäng
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Meny
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Resurs 1
mobilemenu2
viking_0.jpg

108 milj borta på tre månader

Publicerad: 06:08 - 20 aug 2020

|

Jörgen Pettersson

Effekterna av covid-19-pandemin blir allt tydligare. I dag leverar Viking Line, Ålands största arbetsgivare, sin halvårsrapport vilken visar att rederiet tappade ofattbara 108,5 miljoner euro i omsättning under årets andra kvartal, från och med april till och med juni. Hela rapporten finns att ladda ner längre ner på sidan.

– Delårsresultatet har påverkats av oförutsedda omvärldsfaktorer i form av en världsomfattande pandemi. Samhällskonsekvenserna av COVID-19 pandemin framgick allt tydligare under andra kvartalet och har fortsatt att påverka individer, företag och marknader. Årets andra kvartal präglades helt och hållet av de reserestriktioner som infördes under mars månad och som stegvis avlyftes i mitten av maj. Av restriktionerna återstod vid kvartalets utgång, mitt i högsäsong, restriktionerna avseende resande mellan Finland och Sverige. Då restriktionerna stegvis avvecklades för att i slutet av juni bara omfatta trafiken till Sverige, återinsattes bolagets samtliga fartyg i trafik, dock så att fartygen som normalt trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm, insattes på delvis nyskapade rutter. Vi har trots verksamhetsbegränsningarna upprätthållit en obruten passagerar- och frakttrafik mellan våra länder och därmed säkerställt ett trafikmönster som fortgått i mer än ett halvt sekel och som kommer att fortsätta, kommenterar vd Jan Hanses.

När coronakrisen blommade ut var passagerarrederier som Viking Line chanslösa. Hela länder stängdes och resandet förbjöds vilket gjorde att fartygen lades upp och anställda måste permitteras. Läget som uppstod liknade ingenting något någon varit med om tidigare. I ett slags flerfrontsslag måste företag hantera både marknad, kreditgivare, myndigheter och rädslan för vad viruset egetnligen kunde ställa till med.

– Under kvartal två inriktades våra åtgärder på att säkra bolagets likviditet genom att anpassa kostnaderna samt på olika finansieringsarrangemang med våra kreditgivare. Personalen har burit en tung börda genom permitteringar som vidtagits i koncernens samtliga verksamhetsländer. Permitteringarna har genomförts såväl i form av deltidspermitteringar samt till en stor del som heltidspermitteringar. Personalens engagemang då arbetstillfällen har beretts har varit beundransvärd. Jag uppskattar mycket deras starka insatser under denna kärva tid, säger Jan Hanses.

I stort sett enda intäkten under dessa turbulenta månader var ersättningen från Försörjningsberedskapscentralen. Tack vare det infrastruktursystem som sjöfarten byggt upp, tillsammans med det åländska skatteundantaget, kunde vardagen i Finland fortsätta någorlunda även under nedstängningen. Bland annat kunde industrin leverera varor vilket antagligen bidragit till att Finland i ekonomisk mening hittills klarat sig hyggligt i förhållande till många andra länder. Jan Hanses förklarar:

– Under perioden 19 mars-18 juni 2020 erhöll bolaget ersättning av Försörjningsberedskapscentralen i Finland för att frakttrafik upprätthölls mellan Finland och Sverige, Åland och Sverige samt Finland och Estland. Ersättningarna täckte de rörliga kostnaderna för trafiken och delar av de fasta kostnaderna, men minskades med intäkterna från frakttrafiken och bidraget från passagerartrafiken. Ersättningen var därmed effektiv och självreglerande. Vi erhöll även stöd från Ålands landskapsregering. Vår likviditet var vid utgången av det andra kvartalet tillfredsställande och har därefter ytterligare förstärkts något. Våra förhandlingar med våra finansiärer pågår och förväntas slutföras under det tredje kvartalet.

Det handlade också om att arbeta för att förtroendet för branschen och rederiet skulle fortsätta vara lika starkt som hittills, även efter krisen. Lösningen för Viking Lines del var att certifiera arbetet mot viruset.

– För att säkerställa trygga rutiner i en exceptionell tid och underbygga våra resenärers förtroende för vår trafik även under covid-19-pandemin blev Viking Line som första rederi i världen verifierat av klassningssällskapet Det Norske Veritas Germanischer Lloyd. Verifieringen, som gäller för flottans samtliga sju fartyg samt verksamheten i sex terminaler, bekräftar vår förmåga att hantera och förebygga infektionsrisker inklusive covid-19. Smittskyddsåtgärderna har fungerat effektivt och våra mätningar visar att kunderna uppfattar dem som positiva. Dock återstår en tid då efterfrågan på våra marknader stegvis ska byggas upp. Viking Line och vår personal är beredda att bära det ansvar som krävs för att våra kunders tilltro skall återställas. Personalens engagemang är även i detta avseende oerhört förtroendeingivande, förklarar Jan Hanses.

Vem som gjort rätt eller fel är det i nuläget ingen som vet men Jan Hanses är övertygad om att den snabba hanteringen av situationen gjort det möjligt att så snabbt som möjligt nå tillbaka till någon form av normalläge:

– Jag är glad över att vi snabbt reagerade på krisen och anpassade verksamheten till en förändrad marknadssituation. Trots vissa tecken på optimism är det fortsatt svårt att bedöma marknadsutvecklingen framöver. Vi ämnar fortsättningsvis att fokusera på det vi kan påverka i denna utmanande tid: sälja reseupplevelser och frakttjänster, betjäna våra kunder, säkerställa våra medarbetares hälsa, bedriva vår verksamhet så effektivt som möjligt, betrygga vår finansiella uthållighet och driva vårt nybygge framåt.

I ekonomisk mening minskade Viking Lines omsättning för hela det första halvåret från 227 miljoner 2019 till 97,5 miljoner i år. Det är en hisnande nedgång och ledde till att rörelseresultatet blev -27,4 miljoner. Under tiden 19 mars till 18 juni bedrev man huvudsakligen bara frakttrafik med de fartyg som var i trafik.

Historiskt har Viking Line alltid arbetat för en stark balansräkning, på samma sätt som största ägaren Lundqvist Rederierna jobbat. Men den här gången räcker inte ens det, vilket styrelsen under ledning av sjöfartsrådet Ben Lundqvist noterar i halvårsrapporten:

”Viking Line har en stark balansräkning och soliditet, dock måste koncernens likviditet förstärkas under rådande omständigheter. För att stärka likviditeten och säkerställa koncernens framtid om COVID-19 pandemin blir långvarig har Viking Line fortsatt förhandla om tilläggsfinansiering. Avsikten är att utnyttja de statsgarantier som upptagits i tilläggsbudgeten som godkänts av riksdagen och som ställts till rederinäringens förfogande i den finska regeringens andra tilläggsbudget för år 2020. Likviditeten kan även förstärkas med tillskott från aktieägare eller genom försäljning av tillgångar. 

Viking Line Abp har den 14 juli 2020 överenskommit med Finnvera Abp och Finlands Exportkredit Ab om amorteringsanstånd för amorteringar under perioden 1.7 2020 – 1.2.2021 uppgående till sammanlagt 14,9 Meur. Amorteringarna förfaller till betalning senast den 10 januari 2025 dvs. samtidigt med den sista amorteringen. De senarelagda amorteringarna kan förhandsbetalas och lånets ränta och maturitet har bibehållits oförändrade. Dividendutdelning under lånets maturitet förutsätter att de amorteringar för vilka anstånd har beviljats betalas.

En del av koncernens låneavtal innefattar marknadsmässiga lånekovenanter. Villkoren i avtalen har uppfyllts under rapportperioden. Bolaget har förhandlat om tillämpningen av kovenantvillkoren med nuvarande finansiärer. Koncernen har beviljats tidsbegränsat undantag från de villkor som sannolikt kommer att brytas under det tredje kvartalet, för de lån som redan är lyfta.

Viking Line har ett bindande lånelöfte om 152, 0 Meur för finansiering om fartygsbeställning, där tidpunkten att lyfta lånet har förlängts. Förhandlingar pågår om tillämpning av de kovenantvillkor som sannolikt kommer att brytas under det tredje kvartalet. I det fall att fartygsbyggnadskontraktet skulle uppsägas har bolaget en bankgaranti som säkerhet för erlagda förskottsrater om 38,8 Meur jämte ränta.”

Inför framtiden råder fortsättningsvis stor osäkerhet och en stor del av rederiets personal är alltjämt permitterad. Riskerna är många vilket lyfts i rapporten:

”Covid-19-pandemin har påverkat Viking Lines resultat och likviditet väsentligt under det första halvåret och den negativa effekten kommer att fortsätta under avsevärd tid. Osäkerheten kring myndighetskrav och begränsningar i passagerartrafiken samt marknadens efterfrågan kommer att påverka Viking Lines verksamhet, resultat och finansiella ställning. En förutsättning för verksamheten är att Viking Line lyckas stärka likviditeten genom till exempel banklån, nyemission eller försäljning av anläggningstillgångar. Koncernens lån är bundna till lånevillkor som inkluderar lönsamhets-, likviditets- och soliditetskrav. Om villkoren inte uppfylls kan finansiärerna kräva förtida återbetalning eller uppsägning av lånen. Vid bokslutstillfället uppfylldes samtliga villkor. Koncernen har ingått fastprisavtal avseende delar av koncernens bunkerkonsumtion för 2020, vilket innebär att Viking Line är bundna att köpa en viss kvantitet även om fartyg skulle läggas upp.”

Avslutningsvis konstaterar styrelsen att något annat än ett negativt resultat för helåret inte är att vänta:

”Konsekvenserna av covid-19 har fortsatt försämrat koncernens resultat och finansiella ställning även över högsäsongen. Resultatet för det tredje kvartalet, som vanligtvis genererar största delen av årets resultat, kommer att vara avsevärt mycket sämre än tidigare år på grund av covid-19-pandemin. Resultatutsikterna för verksamhetsåret 2020 har därför justerats. Resultatet för hela verksamhetsåret kommer att vara negativt. De tidigare publicerade resultatutsikterna var att Viking Line bedömer det som osannolikt att vi skulle uppnå ett positivt resultat för räkenskapsåret 2020.”

 

 

 

Dela
Dela

/senaste nytt

Loading...

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

22 mar

Alla svenska isbrytare i trafik

17 mar

Första operationen gjord på Global Mercy

17 mar

Blåvit nyckelflagga till Viking Line

14 mar

Nytt vinstlyft för Finnlines

07 mar

Finländsk flagg på Viking XPRS

06 mar

Högtryck på tåglast i Umeå

03 mar

Viking Glory, ett år idag

01 mar

Kraftigt upp men ännu minus

28 feb
Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

MS

Första operationen gjord på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den allra första operationen ombord på M/S Global Mercy, världens största civila sjukhusfartyg. Fyraårige

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

Lärare

På Åland hittar du vägen till sjöfarten

Den åländska sjöfartsutbildningen håller högsta internationella klass; Sjöfartsgymnasiet och dess erfarna lärare erbjuder dig kortare eller längre utbildningar som gör hela världen till din arbetsplats.

isbrytare

Alla svenska isbrytare i trafik

Isen fryser i mars är en gammal sanning som får nytt liv i vinter; efter en mild start är isläget skarpt och svenska Sjöfartsverket har skickat ut alla sina fem isbrytare.

/världen runt

En bra mäklare gör så många som möjligt glada och hör till dem som måste se framtiden lite tidigare än andra. Ett bra exempel är Olof Berndtsson som driver egna företaget Nordvik Shipping i Göteborg. Det var han som förde samman säljaren Viking Line med köparen Aegean Sea Lines när Rosella såldes från Östersjön till Medelhavet. Ungefär hur det gick till berättar Olof Berndtsson mer om i Ålands Sjöfarts senaste nummer.

19-åringarna Jesper Virtanen och Felix Englund drömmer om en framtid till sjöss och har tagit det första viktiga steget vid Sjöfartsgymnasiet i Mariehamn. I vår går de ut som vaktstyrmän och hyllar den åländska utbildningen. ”Världens bästa sjömansskola”, säger de om Ålands gymnasium och Alandica Shipping Academy. Hela intervjun finns att läsa på den här länken.

Det finns massor av entusiaster i vår värld och några av dem hittar vi i Sjökvarteret, Mariehamn, där bygget av galeasen Emelia pågår som bäst. Planen är att sjösätta sommaren 2025.

Snart är högsäsongen här igen och de gästande kryssningsfartygen är på väg till Åland med sammanlagt 13.000 passagerare. På den här länken hittar du alla planerade besök.

Torsdagen den 1 juni är det dags för Sjöfartens Dag i Mariehamn då hela den samlade sjöfartsbranschen kommer till Åland. Det bjuds på massor av föreläsningar, insikter, utsikter och mycket mer. På den här länken finns mer att läsa om vad som väntar och vilka företag som är på plats!

Dagen innan, onsdagen den 31 maj, är det på nytt dags för Mercy Ships Race. Har du inte redan anmält dig ska du göra det nu! Följ instruktionerna från den här sidan.

Ses.

Missa inte SJÖFARTENS DAG – torsdag 1 juni 2023!

THE MOVIE FROM 2022

/tidningen

/app

/förbundet

/rederierna

Facebook är sjöfartens skönaste salong. Här serveras de senaste nyheterna och spaningar från precis hela världen. Gör som snart 20.000 andra, kom in och häng med och följ Ålands Sjöfart!

Instagram är vår anslagstavla där vi visar bilderna som gör att du antingen saknar eller inte saknar livet till sjöss. 

Twitter är platsen där vi roar och oroar i lika delar. Med Ålands Sjöfart i ditt flöde blir det i alla fall aldrig tråkigt.

ANNONSER
Stefan Norrgrann
+358 457 323 4445
stefan.norrgrann@gmail.com

/mediakort

PUBLISHER
Jörgen Pettersson
+358 457 313 5640
jorgen.pettersson@sjofart.ax

Den åländska sjöfartshistorien sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Tack vare kunskap, mod och framåtanda har den shippingen skapat ett rykte som når över hela världen. Ålands Sjöfart jobbar lokalt men tänker globalt; precis som rederierna vars fartyg drar från hamn till hamn över hela världen i jakt på nya laster och mer jobb. Ålands Sjöfart utkommer fyra gånger per år och bevakningen och rapporteringen pågår ständigt på sajten och i sociala medier. Vi berättar historien om sjöfarten och dess arbetare, till havs och på landbacken. Med utgångspunkt från Åland och med blicken fäst mot framtiden.

logo@2x

Created by April Kommunikation 

Webhosting Webbhotell iWebben

ÅLANDS SJÖFART 2023 – DATAPOLICY

Resurs 1
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
  • Nyheter
  • Maritime Day Åland 2023
    • Maritime Day Åland 2022
  • Mercy Ships Race 2023
    • Mercy Ships Race 2022
  • Tidningen
  • Annonsering
  • Lediga jobb
  • Förbundet
    • Rederier
Sök
  • ANNONSER
  • Stefan Norrgrann
  • +358 457 323 4445
  • stefan.norrgrann@gmail.com
  • PUBLISHER
  • Jörgen Pettersson
  • +358 457 323 4445
  • jorgen.pettersson@aland.net