Eckerö Lines vd ny i makttoppen

När Talouselämä för nittonde gången sätter samman en lista över Finlands 100 mest inflytelserika kvinnor finns för första gången Taru Keronen med på en 46:e plats.
Keronen är vd för Eckerö Line som bedriver framgångsrik trafik mellan Helsingfors och Tallinn med M/S Finlandia samt sedan tidigare styrelsemedlem i Helkama Rent. Under våren har hon dessutom tagit plats i styrelserna för dagligvarukedjan HOK-Elanto samt i Palta, servicebranschernas arbetsgivareförening.
– Min första prioritet finns alltid i Eckerö Line. De övriga uppdragen använder jag kvällar och helger för att sköta, säger Keronen till Ålands Sjöfart och avslöjar att hon av tidsskäl tackat nej till åtskilliga förfrågningar om styrelseuppdrag.
– Det har inte alltid varit enkelt att avstå från intressanta möjligheter men det gäller att bara göra så mycket som man verkligen klarar av.
Taru Keronen var tidigare vd för Eckerö Line under åren 2004-2007. Sedan ägnade hon sig sex år åt vd-skapet på Finnairs affärsresebyrå Area för att återvända till Eckerö Line 2014.
– Då hade koncernen ett nytt fartyg för Eckerö Line, man hade köpt Birka Cruises och i största allmänhet skapat god ordning i organisationen. Jag kände att här finns möjligheter att utveckla mig själv!
Sedan dess har Eckerö Line vuxit sakta men säkert för att i år utöka tidtabellen vilket skapat ytterligare tillväxt.
– Vi märker att den nya tiderna lockat fler estniska resenärer liksom fler turister från icke-EU länder.
Att landa på listan över landets mest inflytelserika är såklart smickrande i personlig mening men också viktigt för hela branschen.
– Jag tycker det är bra att man på det här sättet erkänner och bekräftar servicebranschens och sjöfartens betydelse för hela landet. Sjöfarten är lika viktig som till exempel skogsindustrin i Finland och dessutom en bransch som är väldigt stor och växande internationellt, säger Taru Keronen.
Att vara kvinna inom den ofta rätt mansdominerande shippingen är inget Keronen går omkring och funderar på.
– Jag har alltid bemötts mycket sakligt och inte märkt att jag skulle behandlats annorlunda, säger hon.
Inom Rederi Ab Eckerö är jämställdheten enligt Keronen stor och självklar, ända från styrelse till ledningsgrupp och så vidare.
Vad är då viktigt att tänka på när det gäller arbete och karriär? Hur ska kvinnor göra för att flytta fram positionerna?
– Det är viktigt att ta affärsansvar och inte bara nöja sig med att sitta i stödfunktioner.
Att Eckerö Line de senaste åren gått väldigt bra är ett faktum. Men några hemligheter bakom framgångarna finns egentligen inte.
– Det handlar bara om hårt och strukturerat arbete. Vi håller väldigt noggrann koll på våra kunder och deras behov. Just nu arbetar vi med 15 olika kundsegment som alla ställer olika krav på det vi erbjuder.
Under de senaste åren har även sättet att marknadsföra sina produkter genomgått en kraftig förändring. Reklaminvesteringarna går i allt mindre grad till traditionella annonser och mer till den egna hemsidan, storytellingen och sociala medier.
– Vi funderar väldigt mycket på hur vi ska skapa relevant innehåll som lockar passagerare. Förra veckan tog vi i bruk våra nya hemsidor där vi bland annat ägnar kraft åt att förklara och presentera vår matfilosofi ombord på Finlandia, säger Taru Keronen.
Huvudmarknadsföringskanalen är den egna hemsidan med stöd av Facebook, Instagram, Twitter och så vidare.
– Där vill vi vara aktiva men det är också frågan om att begränsa sig. Vi kan göra precis hur mycket som helst och måste tänka på vad som är nyttigt och klokt.
Till utbildningen är Taru Keronen ekonomie magister från Tammerfors med påbyggnad i form av en EMBA från Aaltouniversitetet i Helsingfors.
 

Så här ser båten ut i dag. Foto: Julia Sjöström.

Nu får Jögge tillbaka sin öka

En stormig sommardag år 2002 slet sig Jörgen Mansnerus’ nybyggda Kökarsöka mitt på Ålands hav och gick inte att hitta.
...

Läs mer »
Ville Haapasaari, Port of Helsinki.

Talare redo för Sjöfartens dag

Inkommande torsdag den 24 maj smäller det till i Mariehamn på Åland – det är dags för en ny upplaga av Sjöfartens dag.

Läs mer »
Från vänster Kiku Stenbäck, Britt-Inger Wahe, Kenneth Holmström, Ulla Vuolteenaho-Janzon, Lasse Hagström, Paul Rasmussen, Björn-Olof Erikson och Jan Grönstrand.

Danskt virke till ny Ålandsskuta

Arbetet med skutbygget Emelia går vidare med blicken stadigt på framtiden.

Läs mer »
Informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström är ny i ledningsgruppen.

Viking stärker ledningsgrupp

I dag redovisar Viking Line Abp sina siffror för årets första kvartal på vilket förväntningarna är höga.

Läs mer »
Nextjet i konkurs.

Nextjet i konkurs, kris för Åland

Flygbolaget Nextjet har försatts i konkurs per i dag onsdag.

Läs mer »
Frivilliga kirurger gör skillnad. Foto: Mercy Ships.

Gyllene läge att hjälpa de svagaste

Det är mindre än två veckor kvar tills...

Läs mer »