Vasa miljonsatsar på ny färja

Det finns ett starkt politiskt stöd för att Wasalines ska kunna bygga ett nytt fartyg för 115 miljoner euro för sin trafik mellan Vasa och Umeå. Tidigare har Ålands Sjöfart berättat om den varvpitch som just nu pågår och i går gick stadsstyrelsen i Vasa in för borga för 35 miljoner euro och gå in med 25 miljoner euro i reda pengar i form av ett lån. Borgensförbindelsen sker med fartyget som säkerhet och riktar sig mot Europeiska investeringsbanken som står redo att låna ut 70 miljoner euro.

Stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP), som arbetar för färjan även via Kvarkenrådet och bolaget Kvarken Link, är enligt Vasabladet nöjd:

–  Att vi efter åratal av arbete och otaliga möten på både finska och svenska sidan äntligen kommit så här långt känns fantastiskt. Jag vill lyfta på hatten åt alla som deltagit och alltjämt deltar i detta arbete, säger Strand i ett pressmeddelande.

Han påpekar att en modern, specialdesignad, miljövänlig färja är oerhört viktig för hela gamla Vasa län och även bör ses som ett flytande laboratorium och skyltfönster för marinteknologi.

– Den stora bilden handlar om att binda samman hamnar i norra Norge med Ryssland och Kinas nya sidenvägsstrategi. Som en del i det arbetar vi också för att få specialstatus för Kvarkenregionen inom EU, så kallad EGTS, säger Strand.

Stadsstyrelsens beslut innefattar enbart stadens ansvar. Finska staten har utlovat 25 miljoner, och därtill kommer vad den svenska sidan kan bidra med. Tack vare framgångsrik verksamhet finns även cirka tre miljoner i bolagets egen kassa att använda till investeringen. Innan beslutet vinner kraft ska även Vasa stadsfullmäktige behandla ärendet.

För övrigt höll NLC Ferry Ab Oy som äger marknadsföringsnamnet Wasaline bolagsstämma förra veckan och fastlog fjolårsvinsten 1,79 miljoner euro som beviljade styrelse och vd ansvarsfrihet. I styrelsen fortsätter Mikael Öhlund, ordförande (SE), Jan Finne, viceordförande (FI), Stig Strand (SE), Torstein Bratvold (SE), Tom Westermark (FI). Som ny styrelsemedlem invaldes Sirkka-Heleena Nyman (FI) som ersätter Tage Blomberg.

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »