Stena stärker på Östersjön

Västkustbaserade Stena Line kämpar som alla andra passagerarberoende rederier för sin överlevnad och söker nya möjligheter på andra marknader än den egna ”hemmaplanen”. I dag kommer beskedet att jätten stärker sin position på ”den expansiva regionen Östersjön”, enligt rederiets egna ord. Med två nya större och modernare fartyg på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils ökar Stena Line fraktkapaciteten med 30 procent under 2021 och tar samtidigt upp kampen om resemarknaden på Östersjön.

Stena Line har drabbats hårt av pandemin men har räddats av fraktdelen som blivit allt mer betydelsefull, berättar vd Niclas Mårtensson i det här klippet i SVT Nyheter.

Beslutet att satsa på Nynäshamn-Ventspils betyder att man under våren 2021 byter tonnage till de två större och modernare RoPax-fartygen M/S Stena Lagan och M/S Stena Mersey som innan de går i trafik ska förlängas och moderniseras. Därmed ökar Stena Line fraktkapaciteten på linjen med 30 procent och tar samtidigt upp kampen om resemarknaden på Östersjön med en attraktiv ombordupplevelse och den kortaste restiden sjövägen mellan Sverige och Baltikum.

– Vi ser en ökad efterfrågan från våra kunder för sjötransporter i Östersjön. Det är en expansiv region där vi redan i dag har en stark närvaro såväl inom transport som turism. Vi stärker nu ytterligare vår position med två nya moderna fartyg, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

De två ropax-fartygen Stena Lagan och Stena Mersey är byggda på det italienska Visentinivarvet år 2005 och har tidigare seglat på Stena Lines linje mellan Belfast och Liverpool. Innan de går i trafik på sin nya linje i Östersjön ska de genomgå en unik förlängning och modernisering. Förutom att de får en helt ny 36 meter lång mittsektion och därmed 30 procent ytterligare fraktkapacitet samt ett separat bildäck, får de också effektiv genomkörande lastning och lossning. Interiören uppdateras enligt Stena Lines moderna ljusa skandinaviska design som även använts på rederiets fem nybyggda fartyg. Passagerarutrymmena kommer efter ombyggnationen att innehålla 200 hytter av hög kvalitet, nya butiksytor, loungeområden med vilstolar och ett nytt soldäck akterut. För chaufförerna som reser med fartygen lanseras konceptet ”Truckers Lounge”, en matsal endast för chaufförer, som finns på flera andra Stena Line-fartyg.

Det första av fartygen, Stena Lagan befinner sig just nu på skeppsvarvet Sedef i Tuzla, Turkiet för ombyggnation och förväntas att gå i trafik under det första kvartalet. Stena Mersey seglar på linjen Belfast-Liverpool fram till årsskiftet och ska sedan förlängas och modifieras på samma varv under våren och beräknas gå i trafik på sin nya linje innan högsäsongen under sommaren 2021.  

– Vi bygger vidare på vårt framgångsrika RoPax-koncept med en kombination av frakt och passagerare. De två nya fartygen blir ett fantastiskt tillskott till våra kunder och vi ser fram emot att välkomna dem ombord, säger Johan Edelman, ansvarig för Stena Lines linjer till och från Lettland sedan 1 oktober.

Fakta om linjen Nynäshamn-Ventspils

Överfarten på 8,5 timmar mellan Nynäshamn och Ventspils i Lettland är den kortaste och snabbaste sjövägen mellan Sverige och Baltikum och är en populär linje för både transport och turism. Linjen spelar en viktig roll i infrastrukturen för godstransporter mellan Sverige och Lettland och transporterar bland annat mycket material till byggsektorn och tillverkningsindustrin men också möbler och livsmedel. 

Fakta om de nya fartygen:

  • Namn: Stena Lagan och Stena Mersey.
  • Byggda: År 2005 vid skeppsvarvet Cantiere Navale Visentini.
  • Modifierade/förlängda: År 2020/2021 vid skeppsvarvet Sedef i Tuzla, Turkiet.
  • Längd: 222 meter.
  • Passagerarkapacitet: 970.
  • Fraktkapacitet: 2 875 längdmeter + separat bildäck.
  • Hyttkapacitet: 200.

Fakta Stena Line

Stena Line är ett av världens ledande färjerederier för frakt och passagerare med totalt 18 linjer i Europa, varav tre i den expansiva regionen Östersjön. År 2012 tog Stena Line över linjen mellan Nynäshamn och Ventspils och sedan dess har verksamheten mer än dubblerats, från ett fartyg och 10 avgångar i veckan, till dagens två fartyg som gör totalt 24 avgångar per vecka.

Baltica uthyrd för ny trafik

De goda nyheterna kommer i dag från lastfartygssidan och Godby Shipping Ab som hyrt ut M/S Baltica till norska Sea-Cargo som sedan tidiga
Läs mer »

Så gick Viking Grace på grund

Olyckorna förföljer Viking Line som drabbats extremt hårt av pandemin och de stängda gränser och restriktioner som den förorsakat.
Läs mer »

Staten betalar Ålandstrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om införande av trafikplikt för fartygstrafik på två rutter som stöder för
Läs mer »

Okänt föremål sänkte katamaran

Vad som egentligen hände i fredags kväll när den franska katamaranen Hallucine kapsejsade utanför den portugisiska kusten är oklart.
Läs mer »
Foto: Lennarth Sundberg.

Cinderella kryssar till Polen

Kryssningsindustrin börjar i sakta mak nystarta den trafik som pandemin satt stopp för.
Läs mer »

Vinsten ner 34 procent för Finnlines

Finnlines redovisar en tjugoprocentig minskning av intäkterna för årets första nio månader.
Läs mer »