Silja Europa tillbaka i trafik

Från och med den 13 mars trafikerar nyrenoverade Silja Europa på linjen Tallinn – Helsingfors. Fartyget, som är ett av världens största passagerarfartyg, har under de senaste månaderna renoverats. 

Enligt Margus Hunt, försäljnings- och marknadsdirektör för AS Tallink Grupp, har Silja Europa genomgått en omfattande renovering. Passagerarutrymmena som tidigare fungerat som flotell i Australien har nu renoverats för att igen passa ett passagerarfartyg.

– Vi var medvetna om det stora intresset bland våra passagerare beträffande Silja Europas potentiella återkomst till Östersjön. Vi blev dock väldigt positivt överraskade över det omfattande stödet och stora intresset gällande hennes återkomst på linjen Tallinn – Helsingfors, säger Margus Hunt i ett pressmeddelande.

De mest genomgripande förvandlingarna har gjorts på däck 7 och 8. Både Tax Free Superstore och parfymeriet har fått ett nytt utseende. Restaurang Fast Lane har genomgått en fullständig make-over och den tidigare restaurangen Taurus har helrenoverats och bytts ut mot den populära italienska restaurangen Tavolata. Den nya Tavolata restaurangen kommer att öppna den 28 mars. Även nattklubben och showbaren har renoverats och kommer att stå klara den 28 mars.

Utöver redan nämnda uppdateringar har hytterna försetts med nya sängar och TV:n. Det stora leklandet är beläget på däck 7 och det finns även en konferensavdelning, bastu och skönhetssalong ombord.

Enligt tidtabellen kommer Silja Europa att avgå från Västra hamnen i Helsingfors kl. 9.00. Ankomsttiden till Tallinn är kl. 13.00.

Från Tallinn, D-terminal, är avgångstiden kl. 18.30. Ankomsttiden till Helsingfors är kl. 23.00. Med undantag på lördagar då avgångstiden från Tallinn är kl. 17.00 och ankomsttiden till Helsingfors är 20.50.

Enligt Tallinks tidtabell kommer det sammanlagt vara 14-16 avgångar per dag på linjen Tallinn-Helsingfors, vilket gör Tallink till den största aktören på linjen. Under mars och april kommer Silja Europa även ersätta kryssningsfartyget Baltic Queen, under hennes inplanerade dockningsperiod.

Silja Europa byggdes år 1993 i Tyskland. Sett till antalet hytter är hon ett av världens störta passagerarfartyg. Fartyget är 202 meter långt med en bredd på 33 meter. Hon har kapacitet för att transportera över 3000 passagerare. Ombord finns det sammanlagt sex stycken hyttkategorier, fem restauranger, två barer och nattklubbar, en skönhetssalong och bastu samt fyra butiker. Silja Europa har den högsta isklassen 1A Super och marschfarten är 21,5 knop. Bildäcket har kapacitet att transportera 932 längdmeter fordon och fraktenheter.

Ålands Sjöfart har tidigare berätt<t om dramatiken som Silja Europa genomled år 2009 då hjärtstocken brast och gjorde att fartyget skenade i den åländska skärgården.

 

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »