Rekordmånga till Sjöfartens dag

Vårens stora evenemang Sjöfartens dag den 24 maj lockar rekordmånga besökare! Det står klart redan nu när över 100 utställare anmält sig i jämförelse med fjolårets 68. Delar av projektgruppen möttes i dag i Godby Shippings kontor för att finslipa detaljer och stämma av gäster, utställare, delegater och mycket mer. Det är många saker som ska klaffa för att arrangemanget ska lyckas, inte minst boendet är en viktig del i det hela.

– Kom ihåg att boka i tid. Det finns risk för att hotellrummen tar slut, säger Ålands Sjöfart rf:s ordförande Eva Mikkola-Karlström som tillsammans med Alandia Försäkring, klassningssällskapet DNV-GL samt Ålands landskapsregering står som arrangörer. Bland årets nyheter finns också marina jättekoncernen Wärtsilä som ordnar ett sidoevent om smart teknologi och digitalisering under den intensiva dagen.

Över 1.500 besökare väntas anlända för att tillsammans bena ut kommande utmaningar och möjligheter i en bransch som på många sätt andas framtidstro.

– Utsikterna ser bra ut. Den nordiska sjöfarten ligger till exempel långt framme internationellt när det gäller hållbar utveckling och miljövänliga bränslen, säger Eva Mikkola-Karlström som till vardags är vice vd för Godby Shipping.

Det bjuds på högklassiga föredrag av bland andra Viking Lines vd Jan Hanses, Finferries vd Mats Rosin, Patrick Rossi med den något ovanliga titeln Certified Ethical Hacker och många andra.

Alandia Marine bjuder på några av branschens allra mest inflytelserika experter inom autonom sjöfart och analyserar riskerna kring cyber-säkerhet medan DNV-GL serverar det det senaste inom de tekniska landvinningar som sjöfarten står för. Autonoma fartyg utgör ett av många ämnen som presenteras.

– Alla seminarier och föreläsningar är gratis att delta i, påminner Mikkola-Karlström.

Ålands landskapsregering lockar med sjöfarten i framkant och under Ålands Sjöfarts ropax och färjereminarium blir det fokus på Kina och fartygsbyggande där. Nytt för i år är att Wärtsilä bidrar med ett två timmars block om smart teknologi och digitalisering.

Förutom alla föreläsningar pågår även en intensiv mässa där över etthundra utställare alltså är registrerade. Här finns bland annat last- och färjerederier, olika leverantörer, fartygsdesigners, sjöfackförbunden och de maritima skolorna. Utställarna är allt ifrån storbolag till enmansbolag,

– Det är viktigt att träffa nya och gamla bekanta, utbyta erfarenheter, nätverka och få nya idéer. Det är mixen av allting som gör det hela spännande. Jag lovar att det finns något intressant för precis alla, säger Mikkola-Karlström.

Har man frågor kring Sjöfartens Dag eller annars vill ge feedback är det säkrast att skicka ett mejl till projektledaren Mari Rosenqvist: maritime.day@sjofart.ax.

Roro-jättar till nytt svenskt rederi

På ett rätt diskret vis har ett nytt svenskt rederi sett dagens ljus och lägger in en beställning på stora roro-fartyg i Kina.
Läs mer »
Foto: AVIC Weihai

WE Tech gör Stena miljövänligare

Morgondagens sjöfart måste vara renare än i dag och ett ständigt förnyelsearbete pågår inom världssjöfarten.
Läs mer »

Ansgar tar över M/S Alfågeln

Det blir vaktbyte kring driften av den åländska skärgårdstrafikens norra linje, mellan Hummelvik på Vårdö och Torsholma på Brändö.
Läs mer »

Ny strategi för sjöfartsforskning

Den 10 april lanserade Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.
Läs mer »

Skarp varning för IT-attacker

Den internationella sjöfarten är målet för avancerade IT-skurkar och shippingen borde ha högsta beredskap för en förestående cyberattack.
Läs mer »
Image: Seabourn

ABB säljer kraft till Seabourn

Kryssningsmarknaden tycks omättlig och fartygen blir bara fler och lyxigare.
Läs mer »