• Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
  Foto: Kustbevakningen.
 • Rutten mot grundstötningen den 23 juli.
  Rutten mot grundstötningen den 23 juli.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Foto: Kustbevakningen.
 • Rutten mot grundstötningen den 23 juli.

Oljeutsläpp från haverist

Måndagen den 23 juli rände 140 meter långa bilfartyget M/S Makassar Highway på grund utanför Södertälje efter en rejäl felnavigering. Fartyget var på väg till Södertälje och hade 1.325 bilar i lasten. Fartygets överstyrman ska ha haft 0,38 promille alkohol i blodet och har enligt uppgift erkänt sjöfylleri och vårdslöshet i trafik efter att ha flera timmar ha gått på fel kurs.

Ombord finns förutom lasten med bilar även 333 ton bränsle (lätt tjockolja), 38 ton smörjoljor och 34 ton diesel. Efter grundstötningen har Kustbevakningen samlat ihop sju ton olja från haveristen och befarar att mängderna ska öka, enligt ett uttalande från i dag:

Kustbevakningen har spärrat av vattenområdet mellan fastlandet och Huvudskär strax söder om fyren Olsklabb. Avspärrningen består av en länsa och det kommer därför inte att vara möjligt att passera. Avspärrningen kommer att gälla tills annat meddelas. Så länge området är avspärrat kommer Kustbevakningen att finnas på plats.

− Avspärrningen är till för att skydda allmänheten och skapa arbetsro för personalen på plats, säger räddningsledare Mattias Heneborn.  

Kustbevakningen fortsätter arbetet med att bekämpa och begränsa den olja som läckt ut från Makassar Highway i Tjust skärgård under måndagen. Kustbevakningens flygplan kommer att genomföra överflygningar under dagen för att kartera utsläppets omfattning och ge en lägesbild till räddningsledaren.

Haveristen har dragits längre bort från grundet och läcker inte olja i nuläget. Oljan som läckt ut är en brännolja med låg svavelhalt. En av de skadade tankarna töms på olja av ett bärgningsbolag på uppdrag av rederiets försäkringsbolag.

− Innan fartyget kan bogseras in i hamn ska skrovet undersökas av dykare och saneras från olja. Detta utförs av privata firmor på uppdrag av rederiets försäkringsbolag. Kustbevakningen finns på plats och övervakar arbetet, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Kustbevakningen har jämte Västerviks räddningstjänst upprättat en basplats i Flatvarps hamn för sanering och miljöskyddsmateriel och har därför spärrat av området. På plats finns även materiel som räddningstjänsten begärt från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Väderförhållandena det kommande dygnet är gynnsamma för arbetet till sjöss.

Detta gör Kustbevakningen just nu:

 • Bekämpar den olja som kommit ut i samband med att haveristen förflyttats från grundet.
 • Karterar området runt haveristen med flyg.
 • Resursförstärker med ytterligare miljöskyddsmateriel och personal.
 • För en aktiv dialog med samverkande myndigheter och organisationer.
 • Inbjudan till pressträff 30/7 kl. 15:00 i Flatvarp
 • Kustbevakningen bjuder tillsammans med räddningstjänstern i Västervik in till pressträff i Flatvarps hamn klockan 15.00. Då kommer en gemensam lägesbild att presenteras.

Bakgrund
På måndagen den 21 juli klockan 07.28 larmades Kustbevakningen om att ett 139 meter långt lastfartyg på väg till Södertälje gått på grund norr om Loftahammar. Ingen person skadades i samband med kollisionen. Sedan i måndags bedriver Kustbevakningen en miljöräddningsoperation med syfte att förhindra olja att läcka ut i Östersjön.

Planen är nu att fartyget ska köras till Oskarshamn för lossning och reparation enligt SVT Nyheter.

World Maritime News rapporterar från grundstötningen.

Här finns mer info från Kustbevakningens hemsida.

Oljeupptagning från haveristen
Folgefonn gjordes autonom av Wärtsilä.

Tungviktsfajt om autonoma fartyg

Det råder ingen hejd just nu på nyheterna om hur sjöfarten ska förhålla sig till framtiden i allmänhet och särskilt obemannade och/eller
Läs mer »
RMS Carelie ex RMS Ruhrort.

Maskinhaveri för RMS Carelie

Till följd av ett maskinhaveri sent på söndagskvällen har Rederi Ab Nathalies (RABN) fartyg M/S RMS Carelie bogserats till Oskarshamn för
Läs mer »
RIF:s vd Tiina Tuurnala deltog i Breaking Waves i Helsingfors.

Shippingproffs möttes i Helsingfors

Sjöklustrets främsta proffs samlades i Helsingfors för Breaking Waves-konferensen i måndag
Läs mer »

Styrelse valdes för RIF

Rederierna i Finland rf höll sitt ordinarie höstmöte i torsdags och utsåg nya styrelsemedlemmar för 2019.
Läs mer »

Jansson ny vd för Mariehamns Hamn Ab

Mariehamns Hamn Ab har utsett civilingenjören Alef Jansson, 44, från Mariehamn till ny vd. Han tillträder den 18 februari nästa år.
Läs mer »

Vikingmärket på plats i staden

Makarna Gunnar och Ellen Eklund finns nu för alltid på plats i Esplanaden i Mariehamn, mitt i den verklighet de förändrade tack vare sina
Läs mer »