• M/S Birka Stockholm.
  M/S Birka Stockholm.
 • M/S Pearl Seaways (tidigare Athena).
  M/S Pearl Seaways (tidigare Athena).
 • M/S Mykines (tidigare Auto Baltic).
  M/S Mykines (tidigare Auto Baltic).
 • M/S Eckerö.
  M/S Eckerö.
 • Lossning av sopor.
  Lossning av sopor.
 • Fayard.
  Fayard.
 • Niklas Gustafsson (befälhavare), Niclas Räihä (lotsstyrman), Anders Nyberg (2 styrman).
  Niklas Gustafsson (befälhavare), Niclas Räihä (lotsstyrman), Anders Nyberg (2 styrman).
 • Jörgen Pettersson, publisher Ålands Sjöfart.
  Jörgen Pettersson, publisher Ålands Sjöfart.
 • Blivande nattklubb.
  Blivande nattklubb.
 • Gammal hyttventil.
  Gammal hyttventil.
 • Roger Holländer (projektledare), Ros-Marie Sandström (intendent).
  Roger Holländer (projektledare), Ros-Marie Sandström (intendent).
 • Niclas Gustafsson var också med och byggde Birka Stockholm 2004.
  Niclas Gustafsson var också med och byggde Birka Stockholm 2004.
 • M/S Birka Stockholm.
 • M/S Pearl Seaways (tidigare Athena).
 • M/S Mykines (tidigare Auto Baltic).
 • M/S Eckerö.
 • Lossning av sopor.
 • Fayard.
 • Niklas Gustafsson (befälhavare), Niclas Räihä (lotsstyrman), Anders Nyberg (2 styrman).
 • Jörgen Pettersson, publisher Ålands Sjöfart.
 • Blivande nattklubb.
 • Gammal hyttventil.
 • Roger Holländer (projektledare), Ros-Marie Sandström (intendent).
 • Niclas Gustafsson var också med och byggde Birka Stockholm 2004.

Nu står Birka på torra land

Klockan är sju på torsdagsmorgonen och M/S Birka Stockholm är om någon timme helt torrlagd. Sent i går kväll manövrerade befälhavaren Niklas Gustafsson försiktigt in fartyget i den torrdocka som blev ledig när M/S Bergensfjord gick ut. Platsen är den danska ön Fyn där familjeägda varvet Fayard är verksamt.

I dockorna intill ligger M/S Pearl Seaways som Slites gamla stolthet Athena numera heter och Eckerö Linjens M/S Eckerö som ska fixas till inför vårens och sommarens högsäsong. Rederi Ab Eckerös tredje passagerarfartyg M/S Finlandia är dessutom i Polen på varv varför intäkterna just nu går på sparlåga.

Ute vid reparationskajen ser vi M/S Mykines som har ett åländskt förflutet i form av Husells M/S Transgard, senare Bores M/S Auto Baltic. Mykines går i dag en linjetrafik för Smyril Lines mellan Island, Färöarna och Rotterdam.

Ombord på Birka Stockholm pågår ett frenetiskt arbete på i stort sett alla däck. Det rör sig folk från arla morgon till sena kväll. Aktiviteten är myllrande. Pikmaskinerna går på högtryck och lukten av svets och vinkelslip finns överallt. För en betraktare ter det sig som en omöjlig uppgift att detta ska bli klart på en vecka men de mer luttrade säger att allt går som smort och om inte annat så ser Last Nights Magic till att allt blir klart. Det är det som sker den sista natten på vägen mellan Danmark och målet Stockholm.

Brandvakterna som utgörs av fartygets egen besättning är ständigt på tå, allt görs för att missödet som förstörde M/S Sally Albatross för 29 år sedan inte ska upprepas. Då förlorade en brandvakt fokus för en stund och resultatet blev förödande.

Varje minut är viktigt ombord på Birka Stockholm. Fredagen den 18 januari kl 17.00 är det dags för comeback på ruten Stockholm-Mariehamn. Då ska en helt ny galleria vara på plats tillsammans med en i grunden renoverad nattklubb och mycket mer. Två tredjedelar av femte däck eller 1.450 kvadratmeter är i dag utslitet och rensat, nu återstår bara resten… Är man sifferintresserad kan det vara bra att veta att man hittills kört bort 21 lastbilsflak med grejer från femte däck.

Det är inte bara femman som ska fixas till. Nere i maskinrummet arbetar man med att den nya ballastreningen ska sättas igång. 718 hyttlås ska installeras. 100 stora runda ventiler ska bytas sedan det brandbeständiga gelet mellan glasen blivit gammalt och gör att de ser smutsiga ut. Mattor rivs ut, hytter renoveras och bryggan ska förses med ett uppdaterat navigationssystem. En ny bubbelpool ska installeras på däck tio samtidigt som golvet renoveras. I personalbyssan ska uttjänta fogar pikas bort och förnyas. Allt städas från grunden och så vidare.

Fartyget bebos av långt över 100 arbetare från Sverige, Åland, Finland, Baltikum och antagligen några länder till. På däck sex där mässen är tillfälligt förlagd i buffématsalen köar folk till maten som utgör den tydligaste källan till samvaro. I dag förväntas sig de flesta ärtsoppa ety det är så riktiga sjömän äter på en torsdag. Gårdagens middag var sensationella raggmunkar med fläsk och rårörda lingon. Dagen innan vankades på plats rökt lax och mycket mer. Om maten är mätaren för hur lyckligt ett fartyg är ligger Birka Stockholm i världsklass.

Att vara med om en dockning är att se fartyg på riktigt. Här blottläggs eventuella skavanker och här granskas minsta fog i detalj tillsammans med tankar dit solen aldrig nått. Ljudet är lika öronbedövande på dagarna som knäpptyst under några få timmar på natten. Skillnaden mot det liv som kryssningsfartyg lever om vardagarna är gigantisk. Barerna står tomma liksom taxfreebutiken, trapporna och hyttkorridorerna; ingen gäst så långt ögat kan se.

Det skapas också en genuin gemenskap mellan alla de som jobbar för att fartyget om en dryg vecka ska vara tillbaka i trafik. Alla förstår varandra på ett sätt som bara yrkesfolk begriper. Hantverkare pratar samma språk även om de inte gör det i praktiken.

Foto: Vilhelm Holmberg

Subsea växer med polisbåt

Rederiet Subsea Åland växer och frodas trots underliga tider och pandemin.
Läs mer »

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »