Norvik förändrar hela Östersjön

Jätteprojektet med att bygga en ny hamn utanför Stockholm är på god väg att vara klart. Norvik hamn stå snart redo att förändra sjöfarten i Östersjön. Halva Sveriges konsumtion sker i Stockholmsregionen och hamnen blir ett miljöeffektivt alternativ till transport av gods till och från regionen. Nedräkningen har nu börjat då det är mindre än ett år kvar till första fartyget anlöper. Den 2 maj nästa år är Stockholm Norvik Hamn redo att ta emot det första fartyget. Då invigs Sveriges nya godshamn, några mil utanför Stockholm. Arbetet med att bygga hamnen pågår för fullt och nu färdigställs del efter del. Med exakt ett år kvar till start går arbetet med att färdigställa Stockholm Norvik Hamn i en rasande fart. Den 12 april sprängdes den sista stora bergknallen i området. Runt två tredjedelar av det berg som sprängts bort har återvunnits i projektet och använts till bland annat bygget av hamnplan, kajer, banvall och betonggjutning.

– Det är fantastiskt att nedräkningen nu börjar på allvar. Det här är ett stort projekt som är mycket välplanerat. Vi har en otrolig projektorganisation på plats som håller både tidplan och budget. Det känns mycket tryggt, säger Thomas Andersson, vd på Stockholms Hamn.

En fjärdedel av hamnplanen är stensatt och klar och det växer fram uppemot 1.500 nya kvadratmeter varje dag. Den första byggnaden, tullvisitationen, är färdig. Den är en av totalt fem byggnader i hamnen. Stockholms Hamnar drar även ett nytt järnvägsspår mellan Stockholm Norvik Hamn och Nynäsbanan. Järnvägen kommer delvis att gå i en tunnel som beräknas vara klar i slutet av maj.

– Om ett år slår vi upp portarna till Stockholm Norvik Hamn, Sveriges nya godshamn. Det är inte ofta det byggs helt nya hamnar, så intresset från framförallt kunder, men även politiker, byggbranschen och allmänheten är stort. Det här är den tredje hamnen som Stockholms Hamnar utökar och bygger inom en sexårsperiod. Genom dessa projekt har vi samlat på oss både erfarenhet och hög kompetens som beställare, utförare och mottagare, vilket är en stor fördel i den här typen av unika projekt, säger Magnus Sjöberg, projektchef på Stockholms Hamnar.

Stockholm Norvik Hamn har ett naturligt djup på 16,5 meter och den kajlängd och terminalyta som krävs för att kunna ta emot de största fartygen i Östersjön. Läget, med kort insegling från farlederna, god anslutning till större vägar och järnväg samt närhet till en av Europas snabbast växande huvudstäder Stockholm, gör Stockholm Norvik Hamn till ett nytt, effektivt och hållbart transportnav.

Även i Kapellskär, porten mot Åland, Finland och Baltikum pågår upprustningsarbete. Under de senaste åren har godsvolymerna genom Kapellskärs hamn ökat stadigt och trenden fortsatte även under årets första kvartal. Här står Finnlink för den största godsvolymökningen, medan Viking Line tar hand om merparten av passagerarna.

– Utöver godsökningen går också omlastningsverksamheten som vi startade för ett par år sedan riktigt bra. I höstas förnyade vi vår maskinpark med en ny reach stacker och två nya dragbilar. Nu förbereder vi för att utöka omlastningsområdet för att kunna utveckla vår service ytterligare, berättar Peter Lundman, driftchef i Kapellskärs hamn.

Parallellt pågår också en modernisering av servicekajen. Det är ett arbete som startade förra året och som blir klart under maj. Det innebär att Kapellskärs hamn får två nya servicekajer för bogserbåtar och myndighetsfartyg.

Unik app till Gävle Hamn

Unikie, ett finländskt mjukvaruföretag som specialiserat sig på artificiell intelligens och programvara för autonoma fordon, ska med hjäl
Läs mer »

Nya avtal för Finferries med NTM

Det statliga finländska färjerederiet Finferries har gjort klart med ett långsiktigt serviceavtal med NTM-centralen (Närings-, trafik och
Läs mer »

Wasaline stöder Mercy Ships

Hjälporganisationen Mercy Ships fortsätter att sätta fokus på vad som egentligen är viktigt här i världen.
Läs mer »
Paneldeltagare Pia Meling, Mikael Ruhala, Jens Meier och Mikael Mäkinen samt moderator Jussi Tapio.

Vägen mot en smartare sjöfart

Finland har stått i hela den europeiska sjöfartens centrum i samband med det stora sjöfartsseminariet
Läs mer »

Satu lämnar Birka som nu söker ny vd

Birka Cruises vd Satu Andersson lämnar Birka Cruises efter sex händelserika och framgångsrika år.
Läs mer »

4.000 ton olja kommer till Åland

I dag är den ryska tankern Lada i Mariehamn för att lossa 4.000 ton olja till Mariehamns Energi.
Läs mer »