• M/S Møysalen på väg in i Sandnessjøen. Foto: Boreal.
    M/S Møysalen på väg in i Sandnessjøen. Foto: Boreal.
  • M/S Møysalen på väg in i Sandnessjøen. Foto: Boreal.

Norskt intresse för Föglölinjen

I dag är det 69 dagar kvar innan anbuden på den så kallade Föglölinjen mellan Svinö och Mellanholm ska vara inlämnade till Ålands landskapsregering. Alla anbudshandlingar finns att läsa på e-avrop, via den här länken. Redan nu framgår av ett protokoll från häromveckan att minst tre olika intressenter visat vilja att lämna in anbud. De som hittills meddelat intresse är Ansgar Ab som är ett dotterbolag till statsägda Finferries. Ansgar bedriver redan i dag trafiken mellan Svinö och Degerby med M/S Skarven. Dessutom har under bildning varande Fögelvägen SPV Ab levererat två förslag på fast förbindelse (tunnel) och ber att landskapsregeringen breddar sin upphandling.

Den stora nyheten är dock att norska transportkoncernen Boreal A/S med 2.700 anställda också visat intresse för rutten. Boreal ägs sedan i fjol våras av Hong Kong-baserade infrastrukturfonden Everbright Overseas Infrastructure Investment Fund LP (EOIIF) och bedriver ett stort antal buss- och färjelinjer i Norge.

Den åländska skärgårdstrafiken är i dag privatiserad och förutom Ansgar Ab finns även J&L Shipping, Alandia Tug och Nordic Jet Line med bland operatörerna. 

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »