LNG-pionjär till Oxelösund

En ny generation fartyg för transporter av torra bulkprodukter gör premiär i Oxelösund i dag. Det är finska rederiet ESL Shippings fartyg M/S Haaga som drivs av LNG och börjar trafikera Östersjön, något Ålands Sjöfart berättat om tidigare. Dagens besök i Oxelösund är det första i Östersjön efter leveransen i Kina. ESL Shipping och Oxelösunds Hamn är båda delaktiga i det delvis EU-finansierade projektet Bothnia Bulk, ett projekt som syftar till att uppgradera den industriella sjötrafiken. Fartyget lastade i Japan och tog rutten genom Nordostpassagen på sin hemresa. Haaga inleder därmed sin trafik för SSAB och transporter av råvaror mellan Luleå-Brahestad-Oxelösund.

Det övergripande målet med EU-projektet är att öka sjöfartens miljöprestanda, minska utsläppen och sänka logistikkostnaderna samt att säkerställa tillgänglighet året om. Fartyget Haaga är 160 meter långt och på 25.600 DWT och drivs med LNG (flytande naturgas) som bränsle. LNG som bränsle, jämfört med lågsvavlig olja, bidrar med minskade utsläpp av koldioxid (57%), svaveldioxid (92%) och PM partiklar (98%).

– Vi välkomnar den nya generationens fartyg, inte minst dess minskade emissioner. Det är positivt för miljön i stort och för Oxelösunds närmiljö. Sjöfarten efterfrågar i ökad grad LNG som bränsle. Byggnationen av en LNG terminal i Oxelösund kommer att möjliggöra bunkring av LNG förutom att SSAB kan använda bränslet i sina processer, säger Douglas Heilborn, VD Oxelösunds Hamn.

Fartyget kommer om cirka en månad att få sällskap av systerfartyget M/S Viikki. Båda fartygen kommer regelbundet att synas i Oxelösund. Bunkring av LNG bränsle kommer till en början att ske med lastbil.

M/S Møysalen på väg in i Sandnessjøen. Foto: Boreal.

Norskt intresse för Föglölinjen

I dag är det 69 dagar kvar innan anbuden på den så kallade Föglölinjen mellan Svinö och Mellanholm ska vara inlämnade till Ålands landska
Läs mer »

Kändistätt på Rosella

Ute råder minusgrader men ombord på M/S Rosella höjs temperaturen när våren snart kommer.
Läs mer »

Allt klart för ny Kvarkenfärja

En vecka efter att Kvarken Link och Rauma Marine Construction (RMC) undertecknade intention
Läs mer »

Succé för Carus i Spanien

IT- och resespecialisten Carus med huvudkontor i Mariehamn har levererat ett komplett IT-system ombord på Trasmediterraneas färja M/S Ciu
Läs mer »
Hanna Hagmark berättar om dockbygget.

Pommerns säkra hamn

Bygget av den nya torrdockan för fyrmastade segelfa
Läs mer »
Foto: Jan-H Tetens/www.marinetraffic.com

Helmer Lundström köpte nytt fartyg

Västanfjärdrederiet Helmer Lundström Ab storsatsar och har köpt
Läs mer »