Kristoffer går djupt efter torsk

Få lever så nära havet som yrkesfiskarna. Lemlänningen Kristoffer Flink, 25, satsade i år på egen båt och ägnar nu dagarna åt att hitta torsken i Ålands hav. Ålands Sjöfart träffade honom efter en lyckad dag till havs då han återvände med 480 kilo torsk i lastrummet

Det finns en handfull aktiva torskfiskare på Åland i dag. Den allra nyaste är Kristoffer Flink som i februari satsade och köpte garnbåten Lizette från Henning Malmlund i Föglö. Före det hade Kristoffer jobbat ett år som anställd på den stora finländska trålaren Vindö.

– Vad som är bäst med att vara fiskare? Friheten att bestämma själv! Vill jag åka ut en dag så gör jag det. Vill jag det inte så stannar jag hemma, säger Kristoffer.

Just den här lördagskvällen när Ålands Sjöfart kommer ner till Korrvik i Mariehamn där fisken landas har det varit en bra dag till havs.

Kristoffer Flink och hans sambo Veronika Eriksson, 25, lade de splitternya torsknäten på torsdagskvällen och hade på lördagen 480 kilo torsk i garnen. Bara en strök med till den säl som lurade under trålaren när näten halades upp.

– De är otroligt listiga, säger en motvilligt imponerad Kristoffer.

Tvåhundra meter djupt

Torskarna som fångas i dag går otroligt djupt, man måste ner till tvåhundra meter för att hitta fisken. Dit går inga sälar men däremot krabbor. De gör processen kort med de torskar som sitter i näten och inte kan simma bort.

Vid sidan av torsken kan någon enstaka simpa dyka upp i nätet på det djupet men i högra grad är det orklor, hornlösa simpor, som allt oftare finns i fångsten.

– De har ökat otroligt mycket.

Den här gången höll sig Kristoffer Flink söder om Lågskär i Ålands hav. Där står stimmen tätare medan fiskarna är något klenare än de man kan hitta utanför Eckerö.

Dagens fångst innehöll inga jättetorskar men gott om lagom stora. För fisken får Kristoffer i dag 2,70 euro per kilo från Fina Fisken till fångten säljs. Därifrån går torsken vidare till matställen, skolor och privatpersoner i en komplex kedja. Livsmedel i allmänhet och fisk i synnerhet måste hanteras snabbt.

– Och det är skoj att se att det finns efterfrågan på åländsk fisk bland restaurangerna. Stallhagen och Segelpaviljongen är två exempel på krogar som lyfter fram det åländska, säger fiskaren Tom Mattsson som möter opp när Lizette och hennes besättning når land.

Det åländska torskfisket var på 1980-talet nästan löjligt enkelt. Torsken fanns precis överallt. Sedan ”försvann” den eller gick i vart fall ner mot de riktigt stora djupen. Sedan dess har fiskarna på Roslagssidan lyckats bättre än de åländska men för tio år sedan började även ålänningarna hitta torsk på nytt och i dag råder en allt större intensitet i Korrvik.

Vd Jan Hanses. Foto: Jörgen Pettersson.

Viking under halv miljard

Viking Line-koncernens omsättning uppgick till 497,8 miljoner euro (Meur) under hela år 2018 (513,6 Meuro 2017).
Läs mer »
Foto: Rauma Marine Constructions

Varvsboom lyfter hela Finland

Antalet arbetsplatser inom den finländska varvsindustrin har vuxit mycket kraftigt sedan 2000-talets början då det mesta såg rätt dystert
Läs mer »
Författare Joakim Enegren, Maud Johans i arbetsgruppen och Jonas Wilén som målat omslagsbilden.

Stark historik om Ålandsbanken

Tack vare den åländska sjöfarten växte ett samhälle upp som i dag består av 30.000 ålänningar och 2.600 företag.
Läs mer »
Foto: Finska sjömansservicebyrån. Mästarna Silja Serenade.

Serenade bäst i innebandy

Det är kanske inte viktigast att vinna och så vidare men alla vet att när det verkligen gäller är det bara seger som räknas!
Läs mer »
Här undertecknas avtalet i Herzogin Cecilies salong den 24 januari 2019. Till vänster Alessandro Zanderigo, Sales Director Europe Trelleborg Marine Systems och Ronny Eriksson, vd för Långnäs Hamn Ab.

Långnäs först med automooring

Framtiden blir allt mer automatiserad och därmed oberoende av manuella insatser.
Läs mer »
Jubel i Kapellskär. Foto: Per-Erik Adamsson/Stockholms Hamnar.

Rekordår för hamnar

Stockholms Hamnar summerar år 2018 med nytt omsättningsrekord, stadiga godsvolymer och rekordmånga kryssningspassagerare. Fjolårets siffr
Läs mer »