Här är världens hetaste tanker

Världens antagligen mest omskrivna oljetanker heter M/T Grace 1 och ligger just nu utanför Gibraltar, övervakade av brittiska marinen och, på lite avstånd, en spansk fregatt. Myndigheterna i Gibraltar genomförde tidigt på torsdagsmorgonen en räd mot fartyget som kommit ända från Persiska viken och runt Afrika med målet Syrien vilket strider mot EU:s sanktionslista som varit i kraft sedan 2011. Oljan ombord på fartyget härstammar dessutom från Iran vilket strider mot USA:s blockad och gör det hela till en internationell affär. Ålands Sjöfart är på plats!

Grace 1 är byggd 1996 och kan ta hela 300.000 DWT. Fartyget är Panamaflaggat och bordades natten mellan onsdag och torsdag av Gibraltars polis och tull med stöd av den brittiska marinen. Vad som händer härnäst är mer oklart. Först ska juridiken klarläggas och sedan ska det fullastade fartyget bort från Gibraltar så fort som möjligt.

Som alltid när stora saker händer är dt oklart om vem som beordrat vad. Spanien hävdar till exempel att Gibraltar och Storbritannien agerat på uppdrag av USA. Hur som helst vinner Gibraltar poäng i London:

– Det skickar en klar signal att brott mot sankitonerna är oacceptabla, säger en talesperson för premiärminister Theresa May.

I den här artikeln från Gibraltar Chronicle finns en fyllig redogörelse (på engelska) om vad som inträffat.

Här kan man läsa en kortare version i The Telegraph.

Gibraltars first minister Fabian Picardo förklarar dramatiken.

Septor ordnar teknikmässa

Välkomna till Septors stora leverantörsdagar som ordnas för femte gången i Helsingfors, Åbo och Mariehamn!
Läs mer »

Ökat miljötänk bland Ålands färjor

Miljön är en av de största frågorna som är på tapeten nuförtiden. Alla vill vi göra vad vi kan för att minska utsläpp och spara på elen.
Läs mer »

Wasaline köper mer från Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja som har officiell byggstart på måndag vid Rauma Marine Constructions (RMC) i Finland satsar högt när det gäller
Läs mer »

Bra affär ta emot kryssare

Årets sommar börjar nalkas slutet.
Läs mer »
Foto: Karsten Bidstrup.

Hurtigruten tog Nordvästpassagen

Om det är något som definierar människan är det drivet att söka andra vägar och hitta nya platser.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

RABN sålde första fartyget

Det är en både glad och vemodig vd Antti Partanen som i dag på eftermiddagen bekräftar att Rederi Ab Nathalie i Åbo för första gången sål
Läs mer »