• Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
  Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson
 • Foto: Jörgen Pettersson

Finlandia ökar på Finska viken

Bland de första att inse kraften i det självständiga Baltikum fanns ledningen för Rederi Ab Eckerö som sedan år 1994 bedrivit linjetrafik mellan Helsingfors och Tallinn. I dag åker en och en halv miljon passagerare över Finska viken på M/S Finlandia, det enda finländskt registrerade fartyget på rutten. Trafiken växer och nästa år blir det fler turer.

Platsen är Västra hamnen på Busholmen i Helsingfors. Terminal 2 är Eckerö Lines splitternya och arkitektoniskt väl utvecklade terminal byggd på land som tidigare inte fanns. Till följd av den faktiskt explosionsartade tillväxten i Estlandstrafiken har Helsingfors Hamn Ab fyllt ut området och kompletterat hamnen med en helt ny terminal.

Ålands Sjöfart har stämt träff med Stefan Nordlund som sedan fem år tillbaka är försäljningschef på Eckerö Line, Rederi Ab Eckerös dotterbolag i Helsingfors som sköter rederiets trafik till Tallinn. Han är en långvägare inom sjöfarten och har en bakgrund ibland annat Silja Line och Tallink Silja och mycket mer.

– Jag har egentligen jobbat på de allra flesta rederier förutom Viking Line, säger han.

Vi sitter i den moderna terminalbyggnad i Helsingfors som är ny men inte riktigt genomtänkt. Dit man anländer är det rätt litet medan väntsalen, efter incheckningen, är enorm. Och tom. De som ska vänta här på sin avgång gör det en rätt kort stund och hinner inte riktigt njuta av designen och kvaliteten i bygget.

– Vi jobbar tillsammans med hamnen på att komma tillrätta med detta, säger Stefan Nordlund.

Ständig tillväxt

Rederi Ab Eckerö hörde till pionjärerna i Tallinntrafiken då allt expanderade efter Baltikums självständighetsförklaringar år 1991. Sedan dess har trafiken vuxit i stort sett varje år. Detta har även Eckerö Line sett och avser utöka antalet avgångar nästa år med sin M/S Finlandia, det enda fartyget som går under finländsk flagg. Alla andra följer estländska avtal.

Totalt räknar man i dag med cirka 9,5 miljoner passagerare som åker mellan Helsingfors och Tallinn varje år. Finlandia hanterar en och en halv miljon av dessa medan övriga fördelas på marknadsledande Tallink med tre fartyg – Star, Megastar och Silja Europa (som kör mest kryssningsliknande resor men ändå måste räknas). Åländska konkurrenten Viking Line har Viking XPRS på linjen.

M/S Finlandia är ett maskinstarkt fartyg med fyra Wärtsilä 46:or ombord vilket räcker till 26 knops fart. Hittills har man kört sträckan på två och en halv timme men efter årsskiftet växlar man upp. Genom att göra resan på två timmar och en kvart hinns det med fler turer.

Stefan Nordlund känner efter sina år som resesäljare sina kunder. Han säger att allt färre bara åker över för spritens skull. Till följd av lägre acciser har alkohol av hävd varit mycket billigare i Estland än i Finland. Denna skillnad är i dag mindre än förut medan istället Lettland framstår som det nya ”spritparadiset” i Baltikum.

Det som däremot är i ständig tillväxt är mängden last. Denna tisdag är bildäcket helt fullt och så är det oftast – även mängden personbilar ökar. Last är dessutom bra för affärerna då bildäcket kompletterar persontrafiken och det inte binder personal i samma grad som passagerartrafiken.

Allt fler ester ombord

På passagerarsidan är trenden att allt fler ester väljer att åka till Finland. Tidigare har det varit tvärtom. Dessutom ser man en ständig tillväxt från andra delar av världen, främst Asien. I dag är fördelningen i grova tal sextio procent finländare, trettio procent ester och tio procent övriga.

På Eckerö Lines kontor i Helsingfors arbetar cirka trettiofem anställda plus rätt många timanställda, ofta studeranden.

– Utmaningar i framtiden? Det vi själva kan hantera är det inget problem med. Men att Tallinn bibehåller och gärna ökar sin attraktionskraft som besöksmål är såklart viktigt för oss, säger Stefan Nordlund.

Liksom all annan turism i vår del av världen är högsäsongen väldigt kort varför det också gäller att försöka förlänga säsongen och gärna skapa skäl att resa till Baltikum under lågsäsongens alla helger.

– Det så kallade behovsresandet är inte riktigt tillräckligt stort varför vi måste jobba på att skapa behovet och bli ännu bättre på ombordupplevelserna, säger Nordlund.

Liksom i trafiken mellan Åland och Sverige är biljettpriserna på Tallinn exceptionellt låga. Ett tiokort från Helsingfors går lös på 120 euro.

- Vilket egentligen inte är riktigt sunt, tillägger Nordlund.

Maten görs ombord

M/S Finlandia ligger i Helsingfors bara en timme varför Ålands Sjöfarts besök denna gång blir av blixtkaraktär. Intendenten Tomas Hägg, Åbo, tar emot, han har en bakgrund på bland annat M/S Eckerö och Kristina Cruises M/S Katarina, och känner såklart varje centimeter av sitt fartyg. När det är fullsatt ryms 2.080 passagerare ombord. Då är det fullt upp för de cirka 120 i besättningen. Fast det händer mestadels under sommarmånaderna och storhelgerna. Då går de åtta restaurangerna ombord för högtryck. En tisdag i november är lugnare.

Vi gör en tur genom fartyget och passerar den stora restaurangen som med sitt väl regisserade viltbord utgör ett slags hjärta i fartyget. Maten är oerhört viktig och vårt besök sker precis i övergången från höstens viltbord till vinterns julbord.

– Vi producerar omkring åttio procent av vår mat på egen hand ombord. Det ska kännas att det är hemlagat, säger Tomas Hägg.

Vad får absolut inte försvinna från fartygets menyer?

– Hmmm… Det är nog sist och slutligen räkmackan det, en klassiker på alla färjor, säger Tomas Hägg.

God stämning ombord

Uppe på bryggan hittar vi befälhavaren Robert Strömberg från Pargas men med rötter i Godby på Åland (pappa Putte Strömberg var omtyckt tandläkare på orten). Strömberg har varit ombord på Tallinnrutten sedan 2004 och Nordlandia-tiden. Då var det ännu rätt primitivt i Tallinn när det gällde såväl hamnanläggningar som utbudet i staden. I dag är det nya tider och kajerna på båda sidor rätt väl utvecklade. Det behövs.

– Våra bildäck är fulla så gott som dagligen, säger Strömberg.

Det är tre befälhavare som delar på jobbet, förutom Strömberg är det Pierre Eriksson, Mariehamn, och Kjell Jonasson från Iniö men boende i Mariehamn.

Kommandospråket ombord är engelska men annars pratas alla möjliga språk.

– Det är god stämning ombord och alla hjälper till där man kan. Vi har inte så många traditionella gränsdragningar och alla äter i samma mäss, säger Robert Strömberg.

I dag är M/S Finlandia ett fartyg som glänser. Så har det inte riktigt alltid varit.

– Vi har jobbat oerhört hårt de tre senaste åren för att få henne i skick, understryker Strömberg.

Gott humör i reception

Nere i taxfree-butiken står försäljaren Andy Mikander från Helsingfors och gör klart inför avfärden. Ombordförsäljningen är extremt viktigt varför allt måste se inbjudande ut när köparna anländer. Här är det såklart varumärket som är viktigt men också priset.

– Just nu hör No 1, rom, vodka och whiskey till storsäljarna; mest för att det är billigt, säger han.

I receptionen där man även säljer tobak och andra grejer sitter Tiina Härkönen från Parasjoki och Matias Widjeskog från Åbo. De tar emot alla gäster med samma goda humör.

– Det är ju ofta det första våra passagerare ser och då är det viktigt med ett gott första intryck!

Ett segment som också hör till de viktigaste är konferensgästerna. Värden Daniel Öige från Hyvinge finns på plats för att allt ska klaffa när fartyget avgår. Konferensavdelningen innehåller även buffébord och en nybyggd Captain’s Lounge där mindre sällskap kan dra sig tillbaka för att diskutera detaljerna i kontrakten.

– Vi ser en tydlig tillväxt när det gäller antalet konferensgäster.

Fakta Finlandia

 • Byggdes år 2001 av Daewoo Shipbuilding & Heavy Machinery Ltd i Sydkorea och fick namnet M/S Moby Freedom.
 • Levererades till Moby Line, Italien, för trafik mellan Genua/Civitavecchia/Livorno och Olbia. Där gick hon mellan åren 2201 och 2012.
 • Såldes i februari år 2012 till Rederi Ab Eckerö och fick det tillfälliga namnet M/S Freedom under finländsk flagg.
 • Avgick i mars 2012 till Oresund Drydocks i Landskrona där hon renoverades fram till november. Bland annat fick fartyget nya propellrar samtidigt som skrovet isförstärktes.
 • I oktober år 2012 döptes hon till M/S Finlandia.
 • På nyårsafton år 2012 sattes hon in i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn för Eckerö Line.

Bildtexter:

1. M/S Finlandia på väg att lägga till i Helsingfors.

2. Eckerö Lines försäljningschef Stefan Nordlund har järnkoll på resandet mellan Helsingfors och Tallinn. Foto: Jörgen Pettersson.

3. Intendenten Tomas Hägg visar runt på Finlandia som målmedvetet rustats upp under de senaste åren och i dag är ett av fem fartyg som bedriver trafik över Finska viken.

4. Befälhavaren Robert Strömberg är en av tre som turas om på bryggan. Han har varit med sedan år 2004 och sett hur passagerar- och lastströmmarna rusat i höjden mellan Tallinn och Helsingfors.

5. Matias Widjeskog och Tiina Härkönen är de första som passagerarna möter ombord på Finlandia.

6. Taxfreeförsäljaren Andy Mikander ser till att butikshyllorna ser inbjudande ut inför den stundande och viktiga julhandeln.

7. Konferensvärden Daniel Öige är redo att ta emot det växande antal företag och andra som kommer ombord för att prata och planera.

8. Finlandia är enda finländskflaggade fartyget som konkurrerar om gästerna på Finska viken.

9. Den nya terminalbyggnaden.

 

50 miljoner sämre för Tallink

Det kanske mest överraskande i Tallinks Grupps halvårsrapport är att resultatet inte är ännu sämre.
Läs mer »

Mexico köper åländskt

Trots utmanande tider fortsätter åländska Carus och dess systerbolag Winpos att leverera IT-lösningar över hela världen.
Läs mer »
Foto: Jörgen Pettersson

Grimaldi ilsken på statligt stöd

Finnlines redovisar ett halvårsresultat för perioden januari till juni 2020 som landar väsentligt lägre än i fjol.
Läs mer »

Säljare söker jobb, helst till sjöss

I spåren på covid-19-pandemin tornar en helt ny vardag upp sig.
Läs mer »

Tallink Silja tar över Birkaidé

Den krassa verkligheten i marknadsekonomin resulterar nu i att Tallink Siljas M/S Silja Symphony tar över Birka Cruises populära kryssnin
Läs mer »
Koncernchef Björn Blomqvist. Foto: Therese Andersson.

Storägare räddar Eckerö med lån

Rederi Ab Eckerös största ägargrupp, den åländska familjen Mansén, går in med 2 miljoner euro i kapitallån till det krisande rederiet.
Läs mer »