Finlandia fortsätter trafikera

Tack vare stöd från statliga Försörjningsberedskapscentralen kan M/S Finlandia och Eckerö Line fortsätta köra gods mellan Helsingfors och Tallinn. Det handlar om nyttotrafik som är väsentligt för att upprätthålla samhällets olika funktioner och inkluderar till exempel livsmedel, läkemedel och industrikomponenter. Särskilt läkemedel har prioriterade platser ombord.

– Sjövägen Finland-Estland är en mycket viktig transportrutt och väsentlig för Finlands försörjningstrygghet. Till följd av coronakrisen har passagerartrafiken avbrutits och en betydande mängd lastkapacitet försvunnit från rutten. Det är viktigt för vårt samhälle som helhet att vi kan fortsätta arbeta med stöd från Försörjningsberedskapscentralen och hjälpa till att säkerställa transport av mediciner, mat och varor till människor och företag, säger Taru Keronen som är vd för Eckerö Line.

Sjöfart är i alla avseenden direkt avgörande för hela Finland. Även under normala omständigheter står shippingen för cirka 80 procent av importen och cirka 90 procent av exporten. I den nuvarande krisen understryks även sjötransporternas roll i transport av läkemedel.

– Vi prioriterar läkemedelsförsändelser genom att markera dem och lasta och lossa dem först, säger Keronen.

Eckerö Lines M/S Finlandia som just nu är enda finländska fartyget i trafiken mellan Helsingfors och Tallinn övergick till nödtidtabell måndagen den 23 mars. Fartyget gör kör tre returresor dagligen mellan Helsingfors och Tallinn.

– Vi gör vårt yttersta för att möjliggöra godstransporter och vi kan bidra till att säkerställa försörjningstryggheten med finländsk personal. Vi sysselsätter cirka 250 finländska sjömän ombord på M/S Finlandia och stödet från Finlands Försörjningsberedskapscentral kommer också att göra det möjligt för oss att bevara dessa viktiga jobb för tiden. Tyvärr, som många andra rederier, har vi varit tvungna att göra justeringar, men detta stöd hjälper till att mildra dessa åtgärder, tillägger Keronen.

Sea Lines växer i Svarta havet

Åländska rederiet Sea Lines som sedan år 2011 bedriver trafik mellan Turkiet och Ukraina planerar för tillväxt. Denna vecka utvidgar rede
Läs mer »
Foto: Niclas Nordlund.

Förlängt uppehåll även för Viking

Liksom Birka Cruises och Eckerö Linjen tvingas även Viking Line förlänga trafikuppehållet till följd av kampen mot covid-19 pandemin.
Läs mer »

Så blir du sjöman på Åland

Att utbilda sig inom sjöfarten är att vara beredd på att jobba över hela världen.
Läs mer »

Stigande vinst i Trelleborg

Hela vår nordiska välfärd bygger på en infrastruktur som fungerar och transporter som levererar.
Läs mer »
M/S Finbo Cargo. Foto: Jarek Jõepera.

Finbo Cargo klar för nystart

Eckerö Line har under vintern och våren gjort en större upprustning av nyförvärvet M/S Finbo Cargo som köptes i fjol och sattes in i traf
Läs mer »
Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland.. Foto: Therese Andersson.

Mindre utsläpp är sjöfartens mål

När det gäller att transportera stora mångder last från en plats till en annan finns det inget som slår sjöfarten.
Läs mer »